Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ

Πετυχημένος συνεταιρισμός ο οικονομικά υγιής και καθαρός

* Για νέους αγρότες: Η απόρριψη ή ο όρος επιλαχόντες είναι αποτέλεσμα πρόχειρου σχεδιασμού από την πολιτεία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι αγρότες είναι να συνεργαστούμε, είτε σε συνεταιρισμούς, είτε σε ομάδες παραγωγών, ώστε να κάνουν ισχυρά σχήματα για να μπορέσουν να κρατηθούν στα πόδια τους

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2017 22:41

Το μυστικό της επιτυχίας του Συνεταιρισμού Αρκαδίας, ο οποίος διακρίνεται για την παραγωγική του δραστηριότητα και τον οποίο διοικεί και το όραμα του νεοσύστατου Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), στον οποίο είναι γραμματέας αναλύει, με συνέντευξη του στην «Ε», ο Θανάσης Τσιοτίνας.

 Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο κ. Τσιοτίνας έχει καταφέρει να εξελιχθεί στην πανελλαδική συνεταιριστική σκακιέρα σε έναν πολύ δυνατό παίχτη, μόνιμο συνομιλητή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προ ημερών βρέθηκε στη Λάρισα, στην οποία σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος και απέκτησε πολλούς φίλους, τους οποίους και αναφέρει και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για τα θέματα της αγροτιάς. «Το μυστικό της επιτυχίας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας είναι πως τη δεκαετία του ’90 εγκατέστησαν ένα λογιστικό σύστημα, ώστε να ελέγχεται το οτιδήποτε αγοράζεται ή πωλείται, οποιοδήποτε σημείο πώλησης κι έτσι θωρακίστηκε ο συνεταιρισμός από τυχόν υπεξαιρέσεις, μαύρα χρήματα, ελλείμματα στις αποθήκες», τονίζει ο κ. Τσιοτίνας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τους επιλαχόντες νέους αγρότες υποστηρίζει ότι «έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν για το Υπομέτρο 6.1.».

Όσον αφορά στη ΣΑΣΟΕΕ, ο νεαρός συνεταιριστής αναφέρει πως «ο νέος αγροτικός τριτοβάθμιος φορέας φτιάχτηκε για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τηνν μη νομιμοποίησή της από την πολιτεία».

Η συνέντευξη:

* Κύριε Τσιοτίνα ως πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας εκπροσωπείται έναν δυναμικό Συνεταιρισμό, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δυστυχώς στη Θεσσαλία τέτοιοι Συνεταιρισμοί, με μεγάλο κύκλο εργασιών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας και τι θα συστήνατε σε όσους ασχολούνται με το συνεταιρίζεσθαι στον κάμπο;

- Δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας στους συνεταιρισμούς. Για να είναι ένας συνεταιρισμός υγιής και καθαρός το 2017 πρέπει αυτό να έχει αρχίσει να χτίζεται 20 χρόνια πιο πριν. Στον συνεταιρισμό Αρκαδίας τη δεκαετία του ’90 εγκατέστησαν ένα λογιστικό σύστημα, ώστε να ελέγχεται το οτιδήποτε αγοράζεται ή πωλείται, οποιοδήποτε σημείο πώλησης. Αυτό το σύστημα με συνεχείς ελέγχους και απογραφές από ορκωτούς λογιστές που αλλάζουν κάθε χρόνο ουσιαστικά θωράκισε τον συνεταιρισμό από τυχόν υπεξαιρέσεις, μαύρα χρήματα, ελλείμματα στις αποθήκες, κ.λπ. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι υπάλληλοι του συνεταιρισμού θεωρούν την επιχείρηση ως δική τους και παλεύουν γι’ αυτή. Εάν θα μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στους συνεταιριστές του κάμπου είναι η συμβουλή που μου είχε δώσει ένας πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού μας: « το ‘μαγαζί’ πρέπει να είναι δυνατό». Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, για να παίξει τον ρόλο που πρέπει ένας συνεταιρισμός στην περιοχή του πρέπει να είναι οικονομικά υγιής. Συγκεκριμένα η παρέμβαση στην αγορά από έναν συνεταιρισμό πρέπει να γίνεται με σκοπό την καλύτερη δυνατή τιμή στον παραγωγό και την καλή κερδοφορία για να μην ζημιώνεται η οργάνωση.

* Μετέχετε στη διοίκηση (ως γραμματέας) του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), του νέου αγροτικού τριτοβάθμιου φορέα. Ποια είναι η απήχηση του Συνδέσμου στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ποια τα επόμενα βήματά του;

- Ο σύνδεσμος φτιάχτηκε για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τη μη νομιμοποίησή της από την πολιτεία. Τότε οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον σύνδεσμο, ώστε ο αγροτικός κόσμος να αποκτήσει πάλι ισχυρή φωνή και να διεκδικεί τα συμφέροντά του. Μέχρι στιγμής έχουμε 74 μέλη και σχεδόν σε κάθε συμβούλιο εξετάζουμε αιτήσεις εγγραφής από συνεταιρισμούς που θέλουν να εγγραφούν.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

* Είστε ένας νέος αγρότης και στη γενιά σας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες για ανάταση του πρωτογενούς τομέα η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς. Πιστεύετε ότι το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τους νέους αγρότες είναι ειλικρινές ή προσχηματικό; Η περίπτωση για παράδειγμα του αποκλεισμού από το Υπομέτρο 6.1 πολλών νέων αγροτών ή ο χαρακτηρισμός τους ως «επιλαχόντες» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Τις χαρακτηρίζετε δικαιολογημένες; Τι πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών; Έχει νόημα να περιμένουν βοήθεια από την Πολιτεία οι συνάδελφοί σας ή να σταθούν μόνοι στα πόδια τους;

- Τα λάθη που έχουν γίνει στους νέους αγρότες είναι πολλά και έρχονται από πολύ παλιά. Η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για την αγροτική πολιτική σε συνάρτηση με τις αλλαγές που κάνει η κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία βρίσκουν τον νέο Έλληνα αγρότη χωρίς έναν πραγματικό σχεδιασμό 10ετίας, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στον στόχο της παραγωγής που είναι ο σκοπός του. Θεωρώ ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι αγρότες που φωνάζουν για το 6.1. Η απόρριψή τους ή ο όρος επιλαχόντες είναι αποτέλεσμα πρόχειρου σχεδιασμού από την πολιτεία καθώς και η πολιτική που έχει χαραχθεί, έτσι ώστε τέτοιες δράσεις να περνάνε μέσα από προγράμματα της περιφέρειας, η οποία ωστόσο δεν έχει έτοιμους τους μηχανισμούς στήριξης τέτοιων εργαλείων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι οι αγρότες είναι να συνεργαστούμε, είτε σε συνεταιρισμούς, είτε σε ομάδες παραγωγών, ώστε να κάνουν ισχυρά σχήματα για να μπορέσουν να κρατηθούν στα πόδια τους.

* Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει για την αγροτιά της Θεσσαλίας και για τους ανθρώπους του κάμπου; Γνωρίζεστε με κάποιους προσωπικά;

- Επειδή σπούδασα στη Λάρισα τεχνολόγος γεωπόνος έχω αρκετούς φίλους από τότε και αρκετούς που γνώρισα όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα συνεταιριστικά δρώμενα. Ένας καλός μου φίλος είναι ο Παναγιώτης Καλογιάννης από τη Χάλκη, συμφοιτητής μου και με κοινές ιδέες και οράματα για τους συνεταιρισμούς. Ο Στέλιος Τσιάκαλος, και αυτός συμφοιτητής μου και τώρα υπεύθυνος της Gaia Επιχειρείν στην προώθηση υπηρεσιών στο ΚΕΑ Λάρισας. Ο Στέργιος Νάνος από τον συνεταιρισμό Ελασσόνας. Από το συνεταιριστικό χώρο γνωρίζω πολύ καλά τον Ν. Πρίντζο από την ΕΒΟΛ που είμαστε στο προεδρείο του ΣΑΣΟΕΕ και εκτιμώ την πολύ καλή δουλειά του στον συνεταιρισμό του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass