Πέτρος Λογαράς

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2017 15:40

Πιστεύω ότι ήμουν ο πρώτος ασκούμενος δικηγόρος στο περίφημο ισόγειο – Ρούσβελτ 27 - γραφείο του Δικηγόρου Πέτρου Λογαρά. Τότε η άσκηση διαρκούσε τρία ολόκληρα χρόνια.

Παρέχονταν έτσι η δυνατότητα να προετοιμασθεί κανείς αρκετά ώστε, παίρνοντας την άδεια, να μπορεί «ευπροσώπως» - όπως έλεγε ο Πέτρος - να παραστεί στο ακροατήριο οποιουδήποτε πρωτοβάθμιου τουλάχιστον Δικαστηρίου.

Για την ένταξή μου στο γραφείο μεσολάβησε ο αείμνηστος κοινός φίλος και συνάδελφος, Τάσος Καλλής που δεν είχε τότε ακόμη τα νόμιμα προσόντα για την πρόσληψη ασκουμένου δικηγόρου. Από την πρώτη στιγμή της συνάντησής μου με τον Πέτρο δημιουργήθηκε αμοιβαία συμπάθεια.

Η νομιμοποίησή μου για την παράσταση στο Δικαστήριο για δικές μου υποθέσεις γινόταν με προσωπική εμφάνιση και σχετική δήλωση του Πέτρου. Δεν υπήρξε η παραμικρή εκδήλωση δυσφορίας εκ μέρους του για την όλο και πιο συχνή προσέλευσή του, με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση της προσωπικής μου πελατείας.

Πραγματικός δάσκαλος, με έκδηλο ενδιαφέρον για την ανοδική πορεία των νέων συναδέλφων που έπαιρναν άδεια από το γραφείο του. Μου έκανε την τιμή να γίνουμε φίλοι.

Γρήγορα διαπίστωσα τρία βασικά χαρακτηριστικά προτερήματα του Πέτρου. Τον διέκρινε υψηλό ήθος, φωτισμένος νους και ζεστή καρδιά. Η νομική συγκρότισή του ιδιαίτερα στο αστικό δίκαιο ήταν εκείνη που τον επέβαλε. Η δεοντολογκή συμπεριφορά του κατά τον άψογο χειρισμό των υποθέσεων τον καταξίωνε. Η ορθολογική τοποθέτησή του στα πιο πολύπλοκα νομικά θέματα αφόπλιζε τις τυχόν αντιρρήσεις, διότι ήταν εμφανής η διαύγεια της σκέψης του κατά την διατύπωση των επιχειρημάτων του. Οι δικαστές, όταν διάβαζαν προτάσεις του Πέτρου Λογαρά, προσέφευγαν στις πιο πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την ασφαλή και ορθή τομή κάθε ένδικης διαφοράς. Ωστόσο εκτός από την νομική επιστήμη, τον απασχολούσαν και τα τρέχοντα γενικότερα προβλήματα με κοινωνικοοικονομικό περιεχόμενο, πάντοτε προς την προοδευτική κατεύθυνση. Ήταν πάντα ενημερωμένος. Διάβαζε, εκτός από τα νομικά, και άλλα βιβλία, ευρύτερου ενδιαφέροντος. Είχε ένα μεγάλο προσόν. Ήξερε πού να ψάχνει και να βρίσκει το προσήκον κείμενο για την κάθε περίπτωση που τον απασχολούσε. Επίσης όταν δεν κατείχε πλήρως το θέμα, ρωτούσε. Στις συντροφιές με φίλους και συναδέλφους διακρινόταν για την αγαθή του προαίρεση. Παροιμιώδης υπήρξε η προθυμία του να βοηθάει τους νεώτερους συναδέλφους διορθώνοντας, ή ακόμη και γράφοντας, προτάσεις.

Μας έφυγε στα 97 του χρόνια. Μέχρι το τέλος είχε καθαρότητα σκέψης. Στα γενέθλιά του στα 96 χρόνια του μας παρέθεσε γεύμα. Είμαστε όλοι όσοι τον συνοδεύαμε στις εξόδους του, ιδίως στις νυχτερινές ώρες. Μας έφυγε αιφνιδιάζοντάς μας σε περίοδο των «ιερών» - όπως έλεγε ο ίδιος – διακοπών. Πολλοί από μας που λείπαμε μακριά δεν μπορούσαμε να του πούμε το «κατευόδιον».

Ο Πέτρος Λογαράς γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1920. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο φοίτησε στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του στις 21 Μαίου 1950. Ασκήθηκε στο γραφείο του Δικηγόρου Λάρισας Ευαγγέλου Γαλάνη και ορκίσθηκε δικηγόροςστο Πρωτοδικείο Λάρισας στις 19 Σεπτεμβρίου 1951. Συνταξιοδοτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2002. Πέθανε στις 23 Αυγούστου 2017.

Κατά την διάρκεια της κατοχής ο Πέτρος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ. Όταν στρατεύθηκε τον έσυραν στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Σπάνια συζητούσε για τα χρόνια εκείνα. Δεν ξεχνούσε ότι είχε περάσει από τον τόπο εκείνο όπου «ούρλιαζαν οι λύκοι και σώπαιναν οι άνθρωποι». Έμεινε πιστός και ακέραιος στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά του ιδεώδη μέχρι το τέλος. Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών συμμετείχε στην προσπάθεια 31 δικηγόρων της Λάρισας με υπογραφή κειμένου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που στείλαμε στις εφημερίδες. Χάρηκε όταν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, κρατούμενος τότε από την χούντα στις φυλακές Τρικάλων, έστειλε σ` όλους από έναν χαρτοκόπτη από ξύλο εληάς, που τον φιλοτέχνησε με τα ίδια του τα χέρια. Συμμετείχε σε εράνους για τις οικογένειες φυλακισμένων αγωνιστών.

Ο Πέτρος δεν έκαμε δική του οικογένεια. Αφοσιώθηκε στη φροντίδα της οικογένειας των αδελφών, ανηψιών και των παιδιών τους. Όπως έλεγε ένοιωθε «πληρότητα» με τη δική τους παρουσία. Έφυγε γαλήνιος, προσεγγίζοντας τον αιώνα, γεμάτος εμπειρίες και σοφία.

 Γιάννης Διαμαντής

 επίτιμος δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass