Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ "Ε" ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το μέλλον πρέπει να έχει τη δική μας υπογραφή

Δημοσίευση: 11 Νοε 2017 22:51

Πρόσκληση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις αυριανές κάλπες για την ενίσχυση του εγχειρήματος της σύγχρονης αυτόνομης Κεντροαριστεράς ζητώντας παράλληλα ισχυρή εντολή, απευθύνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Με κεντρική σύνθημα "το μέλλον πρέπει να έχει τη δική μας υπογραφή και όχι την υπογραφή της κρίσης" δηλώνει με συνέντευξή της στην "Ε" λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, αισιόδοξη για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, μιλά για τους δικούς της στόχους αλλά και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτιμώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

"Η συνεχής πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, προστίθεται και ένα επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα" δηλώνει χαρακτηριστικά προβλέποντας ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι "ντέρμπι για τρεις".

"Μόνο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη θα οδηγήσει σύντομα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στο αληθινό τους μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής" συμπληρώνει η κ. Γεννηματά για να οριοθετήσει τη στάση της έναντι της Νέας Δημοκρατίας: "Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Μια βαθιά συντηρητική παράταξη, με επιμονή σε παλαιοκομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε από το ένα άκρο της συντήρησης στο άλλο, από το ένα αδιέξοδο στο άλλο".

* Μια μέρα πριν από τις εκλογές, ποια είναι τα συμπεράσματα από τις επαφές σας με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα; Είσαστε αισιόδοξη;

- Είμαι αισιόδοξη. Οι πολίτες στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα συμμετοχής και αποφασιστικότητας. Χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες ενεργοποιούνται, συμμετέχουν, ψηφίζουν για μια ισχυρή, αυτόνομη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Είμαι βέβαιη ότι μετά την εκλογή ηγεσίας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της παράταξής μας, θα διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

* Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι ακριβώς διεκδικείτε;

- Στοχεύουμε ψηλά και είμαστε αποφασισμένοι. Να κάνουμε τον χώρο μας ξανά πρωταγωνιστή, να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες. Αυτός ο πολιτικός χώρος που έδωσε μεγάλες μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική προκοπή και τις κέρδισε, δεν βολεύεται σε ρόλο παρατηρητή, κομπάρσου ή κυβερνητικού συμπληρώματος κανενός. Ήταν και είναι εν δυνάμει πλειοψηφικός, διαμόρφωνε τις εξελίξεις στη χώρα και πέτυχε μεγάλους στόχους και πολύ σημαντικές κατακτήσεις προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και σήμερα. Να γίνουμε ξανά δυνατοί για να είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα και τον λαό.

  * Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά; Βλέπουμε ότι εμφανίζεται συχνά τον τελευταίο καιρό ως προνομιακός συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Είναι κατά τη γνώμη σας κεντροαριστερός;

- Με μερικές πόζες σε φωτογραφίες δεν γίνεσαι ούτε σοσιαλδημοκράτης ούτε ευρωπαϊστής. Οι πράξεις μετρούν και όχι τα λόγια, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν εκστομίσει τα ψέματα με το τσουβάλι. Όταν συγκυβερνάς, όπως ο κ. Τσίπρας, επί δυόμισι χρόνια με το ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου και έχεις προκαλέσει με τις αντιευρωπαϊκές σου ιδεοληψίες τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα σου, δεν μπορείς να διεκδικείς λόγο και ρόλο ούτε στην Κεντροαριστερά στην Ελλάδα ούτε στη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη.

* Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες;

- Δεν μου αρέσουν οι προφητείες και είναι γνωστό ότι εκλογές δεν μπορούμε να προκαλέσουμε. Εκτιμώ όμως ότι η συνεχής πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί. Έχει αποδείξει πολλές φορές και δυστυχώς με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, ότι ούτε την πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να φέρει, ούτε τη χώρα να βγάλει από τα μνημόνια και την κρίση. Κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, προστίθεται και ένα επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα.

* Μιλάτε για τον κίνδυνο μιας συντηρητικής παλινόρθωσης. Ποια είναι η δική σας στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη;

- Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Μια βαθιά συντηρητική παράταξη, με επιμονή σε παλαιοκομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε από το ένα άκρο της συντήρησης στο άλλο, από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση όσων διαθέτουν ήδη τα περισσότερα. Ο συντηρητισμός και η πελατειακή φύση της Δεξιάς εγκλωβίζει τη Νέα Δημοκρατία, επιβάλλει δεσμεύσεις και δεν επιτρέπει τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην παιδεία και στην υγεία. Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχει ισχυρές πολιτικές αναδιανομής για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μόνο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη θα οδηγήσει σύντομα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στο αληθινό τους μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπυ για τρεις.

* Oι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

- Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Έχουν μάτια και βλέπουν, συνειδητοποιούν τη διάψευση των ελπίδων τους με τους ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν και επιστρέφουν. Αλλά ναι, θέλω κάτι να τους πω και όχι μόνο σ’ αυτούς αλλά σε κάθε Έλληνα που άρχισε πάλι να μας ακούει. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας που άλλαξε την Ελλάδα αλλά ταυτοχρόνως ξέρουμε και τα λάθη μας από τη μακρόχρονη άσκηση της εξουσίας. Ξέρουμε και τη δική μας ευθύνη για το πελατειακό κράτος, για φαινόμενα διαφθοράς που τόσο πλήγωσαν τον κόσμο μας. Είμαι αποφασισμένη να είμαι αμείλικτη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Όταν απομακρύνεται η ηθική από την πολιτική, απομακρύνονται και οι πολίτες.

* Θα θέλαμε να πείτε δυο λόγια στους προοδευτικούς πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητάς σας;

- Εργάζομαι από την πρώτη στιγμή για μια μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Και δεν είναι καθόλου περιοριστικός ο όρος, πιστέψτε με. Η κεντροαριστερά παραπέμπει στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Πολύ ευρύ και ταυτοχρόνως πολύ σαφές πλαίσιο. Δεν είμαστε ένα εκκρεμές πολιτικό κέντρο που κινείται πότε δεξιά και πότε αριστερά. Προφανώς η παράταξη έχει όρια, έχει σύνορα. Τόσο με τη δεξιά όσο και με τη δήθεν ριζοσπαστική αριστερά. Και καλώς έχει και πρέπει να τα περιφρουρεί.

Αυτή τη σύγχρονη αυτόνομη Κεντροαριστερά δημιουργούμε με συνιδρυτές όλους τους προοδευτικούς πολίτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας.

Ζητώ τη μεγάλη συμμετοχή, την εμπιστοσύνη και στήριξη των πολιτών για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ανατρέψουμε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Γιατί το μέλλον πρέπει να έχει τη δική μας υπογραφή και όχι την υπογραφή της κρίσης.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass