Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ "Ε":

Αναδεικνύουμε τη Λάρισα μέσω του Πολιτισμού

*Τα σχέδια της δημοτικής αρχής για Γενί Τζαμί, ΟΥΗΛ, Αρχαίο Θέατρο, Κτίριο Μουσών και Πάρκο Ευχών

Δημοσίευση: 12 Νοε 2017 22:33

Η ανάδειξη της Λάρισας με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία της είναι ο κεντρικός στόχος της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος Λαρισαίων ανεβάζει ταχύτητα και επενδύει στον πολιτισμό.

Η ολοκλήρωση του ΟΥΗΛ και του Αρχαίου Θεάτρου, η απόκτηση του κτιρίου Μουσών με σκέψεις να λειτουργήσει και ως Μουσείο Πόλης, η μετατροπή του χώρου του Γενί Τζαμιού σε σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης αλλά και η καθιέρωση του Πάρκου Ευχών που θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά στο Αλκαζάρ, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μιλά στην "Ε" για όλα όσα σχεδιάζει η δημοτική αρχή για τον πολιτισμό, την πρόοδο που έχει συντελεστεί και αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις.

Βέβαια, από μια συνέντευξη για τον πολιτισμό δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το ζήτημα της πρόσληψης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο "Θ.Θ.". Ο δήμαρχος, κάνει λόγο για προχειρότητα και ανευθυνότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν άνθρωποι με σημαντική πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι τελικά το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα είναι με έναν και μοναδικό γνώμονα, την αξιοκρατία.

 

Η συνέντευξη:

 

* Κύριε δήμαρχε, τις τελευταίες ημέρες, εξελίσσεται σε σίριαλ η υπόθεση της πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή για το "Θεσσαλικό Θέατρο". Υπάρχουν οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, που μιλούν για παράτυπη διαδικασία και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής. Πώς σχολιάζετε τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

-Στην προκήρυξη του "Θεσσαλικού Θεάτρου" για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, ανταποκρίθηκαν 13 άνθρωποι με τη δική τους ξεχωριστή, σημαντική πορεία και προσφορά στο θέατρο και στις τέχνες. Αυτές οι υποψηφιότητες, αυτοί οι άνθρωποι, τιμούν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, το «Θεσσαλικό Θέατρο» και τη Λάρισα. Πιστεύω πως και η πόλη οφείλει να τους ευχαριστήσει για τη βούλησή τους να συμβάλουν στη νέα πορεία του θεάτρου μας. Ωστόσο, τελικώς από αυτή τη διαδικασία θα επιλεγεί ένα πρόσωπο και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεσσαλικού Θεάτρου, θα κινηθεί και θα λάβει την τελική του απόφαση, με έναν και μοναδικό γνώμονα, την αξιοκρατία.

Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στον άξονα της μικροπολιτικής, ήταν προφανώς άκομψες και έφεραν σε δύσκολη θέση κάποιους από τους υποψηφίους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Έχουν κάθε δίκιο να αισθάνονται προσβεβλημένοι. Επίσης τέθηκαν στο στόχαστρο θεσμικές λειτουργίες και διαδικασίες. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κινήθηκε με τέτοια προχειρότητα και ανευθυνότητα, απλά και μόνο, για να κάνει μικροπολιτική. Είναι σίγουρα λυπηρό. Όσο για την ίδια τη διαδικασία δεν υπάρχει καμία παρατυπία.

* Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει βάλει «φρένο» σε πολλούς δήμους. Παρόλα αυτά η Λάρισα, έχω την αίσθηση ότι κινείται με ούριο άνεμο στον πολιτισμό. Καταγράφω μέσω του ρεπορτάζ περισσότερες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και αξιοποίηση όλων των δημοτικών χώρων. Μάλιστα πολλές, ίσως οι περισσότερες των εκδηλώσεων αυτών, προσφέρονται δωρεάν. Πώς γίνεται αυτό και πώς καλύπτεται το κόστος τους;

- Νομίζω ότι οι διαπιστώσεις σας, αποτελούν παραδοχή για όλους τους Λαρισαίους. Από την πρώτη ημέρα, που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου, θέσαμε δύο βασικές προτεραιότητες στην πολιτική μας. Τη στήριξη της Κοινωνικής Πολιτικής και του Πολιτισμού. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Είναι πεποίθηση της δημοτικής αρχής ότι Δήμος, Πόλη, δεν είναι μόνο τα έργα, οι δρόμοι, οι συντηρήσεις κ.τ.λ. Πιστεύω πως Δήμος, πάνω απ΄ όλα, είναι οι άνθρωποι.

Ειδικά για τον Πολιτισμό, μπορούμε να μιλάμε για πολιτιστική άνοιξη. Πάρα πολλές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται στην πόλη είτε από τον Δήμο, είτε σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς. Αυτό επιτεύχθηκε με την ενθάρρυνση και τη στήριξη των πολιτιστικών φορέων της πόλης αλλά και με την ουσιαστική στήριξη των δημοτικών κοινοτήτων. Όλοι τους γνωρίζουν ότι ο Δήμος και η δημοτική αρχή στέκονται δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τη δουλειά που γίνεται στις δημοτικές κοινότητες και από τις προσπάθειες που καταβάλλουν φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού.

Θεωρώ υποχρέωση του Δήμου και της κάθε δημοτικής αρχής, να στηρίζει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Αυτή η στήριξη πολλαπλασιάζει τις εκδηλώσεις, αξιοποιούνται έτσι όλοι οι δημοτικοί χώροι και όλη αυτή η δραστηριότητα προσφέρεται δωρεάν στους συμπολίτες. Το οικονομικό κόστος για τον Δήμο είναι μικρό και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την οικονομική του θέση, η οποία όπως γνωρίζετε είναι ισχυρή.

Πρέπει να προσθέσω πως ιδιαίτερα σημαντική δουλειά σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των πολιτιστικών συλλόγων έγινε στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Εκείνη την περίοδο διαπιστώσαμε με έκπληξη και απορία, ότι υπήρχε πλήθος πολιτιστικών φορέων, που αγνοούσε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Η υποψηφιότητα για τη ΠΠΕ ήταν η αφορμή να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν. Η κληρονομιά που μας άφησε η υποψηφιότητα είναι σημαντική και αξιοποιείται προς όφελος της πόλης και των δημοτών.

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ»

* Στην περίπτωση του παζαριού αλλά και τώρα στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Λάρισας, φάνηκε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να συνδέσει μεγάλα γεγονότα με πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν είχαμε συνηθίσει πριν. Εργαστήρια του μουσείου στο παζάρι, εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλίες για την επέτειο απελευθέρωσης. Σε πρόσφατη ομιλία σας στη Πινακοθήκη, αναφέρατε ότι στόχος σας είναι να αναβαθμίσετε κάποιους θεσμούς. Τι περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση; Έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας;

-Κυρία Πολυγένη, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι κάθε Δήμος και κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να στηρίζει, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνάμεις του, την ανάπτυξη και καλλιέργεια του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή δημοτική αρχή της Λάρισας το θεωρεί υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας. Είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε, να καλλιεργούμε το πνεύμα και την αισθητική μας αντίληψη.

Το περιγράφω τόσο απλά, για να γίνει σαφές ότι όλη αυτή η δουλειά που γίνεται στον χώρο του Πολιτισμού, αποτελεί βασική πολιτική θέση της αυτοδιοικητικής μας παράταξης. Σε όποιο ζήτημα, στον τομέα του πολιτισμού, και εάν ανατρέξουμε, θα διαπιστώσετε εύκολα την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Πρώτα απ΄ όλα, πήραμε τη σημαντική απόφαση να ολοκληρώσουμε το Προσκήνιο Πολιτισμού (θέατρο ΟΥΗΛ). Έχει γίνει η δημοπράτηση της πρώτης εργολαβίας και σύντομα το έργο θα ξεκινήσει. Η Λάρισα σύντομα θα αποκτήσει ένα στολίδι, μια σημαντική νέα υποδομή, πολιτισμού, έκφρασης και δημιουργίας.

Έχουμε αναδείξει τον ρόλο του Δήμου μας, στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Ως γνωστόν, υπεύθυνος φορέας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συνεργασία μας είναι άριστη. Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε από κοινού και έτσι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μελέτη ωρίμανσης του έργου, ώστε να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα.

Ο Μύλος του Παππά, μετατράπηκε σε κυψέλη πολιτισμού, το Δημοτικό Ωδείο φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις ακόμα και παραστάσεις του λυρικού θεάτρου, με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του, ενώ η προσθήκη της InDonnation, έφερε μια νέα φρεσκάδα.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, έχει «ζωντανέψει» και κινείται σε τροχιά εξωστρέφειας, το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί σημαντικό πόλο πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι ετήσιες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις αποκτούν ξεχωριστή εμβέλεια με το «ντύσιμό» τους με μουσική, ομιλίες, διαλέξεις, παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, ώστε να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα ενός ευρύτατου φάσματος συμπολιτών μας και μέσα απ΄ αυτές τις δραστηριότητες να περνά το ουσιαστικό μήνυμα της κάθε εκδήλωσης. Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική κατοχή. Μια επέτειος την οποία πριν μερικά χρόνια πολλοί αγνοούσαν. Πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμιση.

Θα μπορούσα να πω πολλά για την πολιτική μας στον πολιτισμό. Νομίζω όμως ότι δεν χρειάζεται. Οι Λαρισαίοι γνωρίζουν.

* Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στις πρόσφατες επισκέψεις της στην πόλη μας, στο Διαχρονικό Μουσείο και στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, δήλωσε πως η Λάρισα θα μπορούσε να γίνει ένας σπουδαίος προορισμός λόγω του πολιτιστικού της πλούτου. Η δημοτική αρχή έχει κάνει ή σχεδιάζει κάποιες ενέργειες προβολής και ενημέρωσης των επισκεπτών για τα μουσεία-μνημεία της πόλης αλλά και τις εκδηλώσεις-φεστιβάλ που γίνονται κατά καιρούς;

- Είναι αλήθεια ότι στο όραμά μας για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας, η ανάδειξη της πόλη και της περιοχής, με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία της, αποτελεί κεντρικό στόχο. Την ευχάριστη έκπληξη, που ένιωσε η κ. Κονιόρδου επισκεπτόμενη το Διαχρονικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο, την αισθάνονται τόσο οι μη Λαρισαίοι που αντικρίζουν τα εκθέματά τους, όσο οι συμπολίτες μας. Με την ευκαιρία καλώ, για άλλη μία φορά, όλους τους Λαρισαίους να επισκεφθούν τα δύο αυτά Μουσεία που αποτελούν κοσμήματα για την πόλης μας αλλά και για τη χώρα. Θα εντυπωσιαστούν και θα ενημερωθούν για σημαντικές πτυχές της μακράς ιστορίας της περιοχής μας.

Σκεφτείτε λοιπόν τις δυνατότητες και την προοπτική της Λάρισας, όταν το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το εξαιρετικό αυτό μνημείο, μπορέσει να φιλοξενήσει, με τον τρόπο που του αρμόζει παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Αναλογιστείτε επίσης την ώθηση που θα δώσει στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, η ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού (Θέατρο ΟΥΗΛ). Αναφέρομαι σε δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα πολιτισμού τα οποία παράλληλα έχουν και έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Όταν η Λάρισα θα ολοκληρώσει αυτές τις υποδομές, θα έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο. Αυτή η στιγμή, κυρία Πολυγένη, δεν είναι μακρινή.

Επίσης, ο χώρος του Γενί Τζαμιού, στο κέντρο της Λάρισας, θα μετατραπεί σε σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης. Είμαστε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας, για την εξέλιξη αυτού του έργου. Ο χώρος θα αξιοποιηθεί με στόχο την ενημέρωση των Λαρισαίων και των επισκεπτών. Μέσα από διαδραστικές εικόνες θα παρουσιάζονται στον χρήστη αρχαιολογικές και πολιτιστικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κατά την παραμονή του στην πόλη.

Ο πολιτιστικός μας πλούτος, πράγματι μπορεί να αναδείξει τη Λάρισα σε προορισμό, με σημαντικές θετικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

* Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον Χριστουγεννιάτικο Κήπο που ετοιμάζει ο Δήμος στο Αλκαζάρ. Ακούγονται θετικά σχόλια για την επιλογή του χώρου, αλλά υπάρχει μια γενικότερη δυσπιστία για το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε κι εσείς, αν δεν κάνουμε λάθος, στεκόσασταν κριτικά αν όχι επικριτικά σε ανάλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν. Κάποιοι ήδη μιλούν ότι σας ωθεί σε τέτοια επιλογή ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός και μία σύγκριση που μπορεί να γίνεται με τα Τρίκαλα (Μύλος Ξωτικών) ή τον Βόλο (στολισμός της πόλης). Είναι όντως έτσι και με ποιον τρόπο θα οργανωθεί κάτι που θα προσελκύσει κόσμο χωρίς να θεωρηθεί προϊόν υποκουλτούρας.

- Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει, ότι οι παρεμβάσεις μας, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Δήμου στον χώρο του πολιτισμού κινούνται σε τέτοιο επίπεδο, που νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για προϊόντα υποκουλτούρας.

Σε ό,τι αφορά στο θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο, το «Πάρκο των Ευχών», που θα λειτουργήσει ο Δήμος Λαρισαίων στον χώρο του Αλκαζάρ, όντως τα μηνύματα, τόσο εντός όσο κι εκτός Λάρισας, είναι ιδιαίτερα θετικά. Είμαι βέβαιος, ότι η λειτουργία του πάρκου και το περιεχόμενό του, θα αφήσουν ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην πόλη.

Τονίζω ότι το πάρκο θα λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου. Δεν επιλέξαμε να εκχωρήσουμε το Αλκαζάρ σε κάποιον ιδιώτη για να το λειτουργήσει. Νομίζω ότι και αυτή η επιλογή έχει τη σημασία της και τη διαφορά της από το παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα του ανταγωνισμού με άλλες πόλεις, θέλω να τονίσω ότι η απόφασή μας για τη λειτουργία του πάρκου, δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Το «Πάρκο των Ευχών» απευθύνεται καταρχάς στις οικογένειες των Λαρισαίων και των κατοίκων του νομού καθώς και σε όποιον θελήσει να απολαύσει μια βόλτα ή λίγες ημέρες στην περιοχή μας. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η λειτουργία ενός τέτοιου πάρκου στην πόλη μας, λόγω της κεντροβαρούς θέσης και του δυναμισμού της Λάρισας, θα προσελκύσει επισκέπτες και από άλλες περιοχές. Άλλωστε, έχουμε ήδη τέτοια μηνύματα.

Πάντως, πρέπει να είναι σαφές ότι φέτος κάνουμε την πρώτη προσπάθεια. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εμπλουτίζουμε και να ενισχύουμε την προσπάθειά μας. Το «Πάρκο των Ευχών» στήνεται με προοπτική πενταετίας. Κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται και να ενισχύεται. Φέτος κάνουμε τη βασική δουλειά υποδομής, ώστε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΟΥΣΩΝ

* Πρόσφατα στα εγκαίνια της έκθεσης με φωτογραφίες της κατοχικής Λάρισας, προτάθηκε να εξετάσει ο Δήμος το ενδεχόμενο ίδρυσης Μουσείου Πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις σας εδώ και καιρό και μάλιστα ο Δήμος προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει το Κτίριο Μουσών για τη στέγασή του. Ισχύει και αν ναι, πώς το έχετε φανταστεί;

- Η υπόθεση της απόκτησης από τον Δήμο Λαρισαίων του διατηρητέου κτιρίου Μουσών, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο. Η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα που αφορούν στους σημερινούς ιδιοκτήτες του κτιρίου. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά.

Πάντως, πρέπει να διευκρινίσω ότι η απόφασή μας να περάσει το κτίριο Μουσών στον Δήμο, δεν ελήφθη επειδή χρειαζόμασταν ακόμα ένα ακίνητο, αλλά γιατί η απόκτησή του θα βοηθήσει στη διατήρηση και στη διάσωση ενός σπουδαίου αρχιτεκτονικού δημιουργήματος του 1930, από τα ελάχιστα που έχουν δυστυχώς απομείνει στην πόλη μας. Βασική μας επιδίωξη είναι λοιπόν η αξιοποίηση του κτιρίου από τον Δήμο. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και αξιόλογες προτάσεις για την αξιοποίησή του, όπως και αυτή που αναφέρατε για το Μουσείο Πόλης. Όταν έρθει η ώρα, μετά την απόκτησή του, θα ανοίξει η συζήτηση αυτή.

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass