Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κίνητρο για συγγραφέα η αγάπη των παιδιών"

Μιλά στην «ΕτΔ» δημιουργός που γεννήθηκε στους Αγ. Σαράντα και κατοικεί στην Οιχαλία

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2018 22:02

«Η Στέλλα είχε ένα ποδήλατο που πετούσε το οποίο έγινε μαγικό, με τη βοήθεια της καλής μάγισσας που χρησιμοποίησε ξόρκια από το κλεμμένο βιβλίο της κακιάς μάγισσας. Η κακιά μάγισσα όμως έπιασε τη Στέλλα. Αφού η καλή μάγισσα κατάφερε να ελευθερώσει τη Στέλλα, εκείνη πήρε το μαγικό της ποδήλατο και πέταξε μέχρι την πανέμορφη χώρα των νάνων όπου όλοι την καλοδέχτηκαν και την έκαναν βασίλισσά τους». Πρόκειται για απόσπασμα της τελευταίας συγγραφικής δουλειάς της Αγγελικής Έμινι Ενκεκελεϊντα η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στην Οιχαλία του Δήμου Φαρκαδόνας στο νομό Τρικάλων. Η συγγραφέας γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα και η αγάπη της για τη συγγραφή θα έχει και συνέχεια, όπως δηλώνει στην «ΕτΔ». Το παιδικό βιβλίο έχει τίτλο «Η Στέλλα και το μαγικό ποδήλατο στη χώρα των νάνων» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια». Επίσης η ίδια από τις παραπάνω εκδόσεις έχει γράψει και ένα άλλο παραμύθι με τίτλο «Ο κόκορας και ο κρυμμένος θησαυρός». Σήμερα η συγγραφέας μιλάει στην «ΕτΔ».

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

* Πώς αρχίσατε να γράφετε παραμύθια; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;
«Aρχισα να γράφω τυχαία. Άλλωστε στη ζωή είναι όλα τυχαία. Πέρυσι σε συζήτηση που είχα με έναν συγγραφέα, μου είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να αρχίσω να γράφω, νιώθοντας μέσα μου μια πρόκληση. Τελικά πήρα την απόφαση και έτσι μπήκε για καλά στο μυαλό μου η ιδέα της συγγραφής. Επίσης ένας άλλος λόγος που με οδήγησε να ξεκινήσω να γράφω, είναι και η αγάπη που τρέφω στα μικρά παιδιά και αυτό πιστεύω είναι ένα μεγάλο και ισχυρό κίνητρο».
* Υπάρχουν ερεθίσματα που σας δίνουν ώθηση για να γράφετε;
«Είμαι ένα άτομο που ονειρεύεται συνέχεια διάφορα πράγματα, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν από εμένα μαγικά και απίθανα. Όταν γράφω τα παραμύθια νομίζω πως τα ζω κιόλας. Αυτό για μένα είναι το κυρίως ερέθισμα».
* Μπορείτε να αναφερθείτε στις δύο μέχρι τώρα εκδόσεις;
«Το πρώτο μου παραμύθι έχει τίτλο «Ο κόκορας και ο κρυμμένος θησαυρός». Η Φωτεινή και ο Νίκος ήθελαν να είναι μαζί. Οι γονείς όμως της Φωτεινής δεν ήθελαν τον Νίκο γιατί ήταν φτωχόπαιδο. Τότε μια καλή μάγισσα μεταμόρφωσε τον Νίκο σε κόκορα και του είπε πως στο κοτέτσι της Φωτεινής θα έκρυβε ένα μεγάλο θησαυρό». Τα υπόλοιπα τα αφήνω στους αναγνώστες. Το άλλο παιδικό βιβλίο έχει τίτλο «Η Στέλλα και το μαγικό ποδήλατο στη χώρα των νάνων». «Στη μαγική χώρα των νάνων με τα πολλά δέντρα, νερά και λουλούδια, τις δουλειές τις έκανε ένα μαγικό ραβδί, τα μαχαιροπίρουνα πετούσαν, οι καρέκλες έρχονταν κοντά σου για να καθίσεις, ενώ τα ποδήλατα έκαναν βόλτες στον αέρα! Εκεί η Στέλλα παντρεύτηκε τον βασιλιά των νάνων και έζησαν πολύ ευτυχισμένοι». Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από το δεύτερο βιβλίο μου. Θα τα καταφέρει η μικρή κοπέλα να κάνει μαγικό το ποδήλατο και να ταξιδέψει σε μαγικά μέρη; Αφήνω τους αναγνώστες στην αγωνία...
* Σκέφτεστε στο μέλλον να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος συγγραφής;
«Αγαπάω τη συγγραφή. Εκείνο που με ενδιαφέρει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η πορεία των δύο πρώτων μου βιβλίων».
* Και οι ευχές σας για τη νέα χρονιά;
«Εύχομαι υγεία και ειρήνη και κυρίως περισσότερα παιδικά χαμόγελα για όλους μας».