×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/188122

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ

Η γυάλινη σφαίρα των… ειδήσεων

*Ο υπεύθυνος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης εξηγεί στην «Ε» γιατί οι ειδήσεις από Βρυξέλλες και Στρασβούργο έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2018 22:03

Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και ξαφνικά διαπιστώνεις πως από τις αρχές του 2018 πρέπει να πληρώσεις την πλαστική σακούλα 4 λεπτά.

Κάποιοι το διαπίστωσαν την ίδια ημέρα, οι περισσότεροι το είχαν διαβάσει στα τέλη του προηγούμενου έτους, όμως υπήρχαν και αυτοί που είχαν ενημερωθεί από το 2015. Τρία χρόνια νωρίτερα. Όχι δεν ήταν μάντεις, απλά είχαν μάθει για την οδηγία της Ε.Ε. με την οποία η Ελλάδα εναρμονίστηκε πλήρως.
Η περίπτωση της σακούλας, που γίνεται με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσής της, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το γεγονός πως όλα όσα εξελίσσονται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην ευρωπαϊκή ζώνη αυτή τη στιγμή, θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας, στο μέλλον. Υπάρχει όμως η πολυτέλεια από τον Έλληνα πολίτη να ενημερώνεται για νέα που θα γίνουν πράξη σε λίγα χρόνια όταν ο ίδιος δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει η αυριανή ημέρα;
Γύρω από αυτό το ζήτημα η «Ε» συζήτησε στο Στρασβούργο, με τον Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπο Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
«Το Ε.Κ. προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό όχι επειδή θέλει να περάσει κάποια θέση αλλά για να ενημερώσει. Δεν έχει σκοπό την προπαγάνδα μα ούτε την παραπληροφόρηση. Οι πολίτες δημιουργούν μια οιονεί δημόσια ευρωπαϊκή σφαίρα πέρα από την εθνική στην οποία κινούνται για να αποκτάει υπόσταση και η δημοκρατία στην Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως καταλυτικό ρόλο παίζουν σ’ αυτό οι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ.
Κι αν στα χρόνια της οικονομικής άνθησης ελάχιστοι ενημερώνονταν για ευρωπαϊκά θέματα, από τότε που άρχισε η κρίση άλλαξαν πολλά.
Άλλαξε η επικαιρότητα: «Προ κρίσεως οι μετρήσεις έδειχναν πως οι Έλληνες ήταν από τους πιο φιλοευρωπαϊκούς πολίτες ενώ η ενημέρωσή τους για τα ευρωπαϊκά θέματα ήταν ρηχή. Έτσι οι δημοσιογράφοι δεν κάλυπταν πολύ τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς δεν «πουλούσε». Η κρίση και ο τρόπος που έγινε η αντιμετώπισή της, έφεραν ζητήματα ΕΕ στην επικαιρότητα».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσουτσοπλίδης υπογραμμίζει πως πλέον «το κοινό ενδιαφέρεται, καθώς η καθημερινότητα του πολίτη άπτεται άμεσα της δραστηριότητας του Ευρωκοινοβουλίου. Η νομοθεσία που ψηφίζεται τώρα επηρεάζει το μέλλον του πολίτη».
ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Φέρνει στην κουβέντα ως παραδείγματα δύο θέματα παγκόσμιας εμβέλειας. Περιβαλλοντολογικό και φορολόγηση: «Το καταπληκτικό με την ευρωπαϊκή διάσταση της δημοκρατίας είναι ότι όλο και περισσότερο σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι απαντήσεις είναι ζήτημα παγκόσμιας διακυβέρνησης. Η ζημιά στο περιβάλλον για παράδειγμα δεν γνωρίζει σύνορα, άρα πρέπει να απαντήσεις σε πλανητικό επίπεδο και ούτε να τις δώσεις στο μέγεθος μιας χώρας μέλους. Η κλιματική αλλαγή θα με ακουμπήσει με τις ζημιές που θα γίνουν στις καλλιέργειές μου στη Λάρισα, όμως οι λύσεις είναι παράδειγμα η διάσκεψη του Παρισιού και μόνο αν έχεις το μέγεθος της Ε.Ε. μπορείς να πιέσεις τις ΗΠΑ να αποδεχθούν τις δεσμεύσεις. Όταν υπάρχει μια κοινωνική αδικία σαν κι εμάς κάποιοι που πληρώνουν τους φόρους τους ενώ κάποιοι προνομιούχοι όχι και τους κρύβουν σε φορολογικούς παραδείσους, μόνο μια ενότητα με το μέγεθος της ΕΕ μπορεί να απαιτήσει δίκαιη φορολόγηση σε πλανητικό επίπεδο. Σ’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να δώσει απαντήσεις η ΕΕ».
Ο κ. Τσουτσοπλίδης ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν δύο ειδών νομοθεσίες: «Η μια είναι οι κανονισμοί που έχουν άμεση εφαρμογή αλλά οι περισσότερες νομοθεσίες είναι οδηγίες που απαιτούν από τη χώρα να τις ενσωματώσει στο δικό της εθνικό δίκαιο. Πολλοί από τους νόμους που βλέπουμε τη δική μας Βουλή να ψηφίζει είναι απλώς η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών. Εάν εγώ είμαι ενήμερος και συμμετέχω στη διαδικασία λήψης απόφασης για μια οδηγία είναι σαν να διαβάζω το μέλλον της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Παρακολουθώντας τη δουλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σαν να έχεις μια γυάλινη σφαίρα και να διαβάζεις το μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ 28 ΜΕΛΗ

Το γλωσσικό, η νοοτροπία και οι παραδόσεις

Το δύσκολο κομμάτι της υπηρεσίας πληροφόρησης είναι στη διαφορετικότητα των 28 μελών μέσω των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τσουτσοπλίδη «έχεις μια σειρά από εμπόδια, που είναι το γλωσσικό, η νοοτροπία και οι παραδόσεις στην πολιτική ζωή. Εμείς όμως προσπαθούμε να διαχέουμε την πληροφόρηση παρέχοντας υπηρεσίες, πληροφορίες, τεχνικά μέσα και οπτικοακουστικό υλικό. Είναι ένας πλούτος παροχών υπηρεσιών για να μπορέσει ο δημοσιογράφος να κάνει δουλειά ανάλογη της ποιότητας των θεμάτων που χειρίζεται η Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την ποιότητα σε τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και κυρίως οι δημοσιογράφοι ανέφερε πως γίνεται μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και προέβλεψε πως «άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις θα ευημερήσουν. Όσοι μείνουν πίσω θα βγουν από το τοπίο».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Gallery άρθρου

{gallery}188122{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass