Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΝΟΣΤΟΣ»

"Η χώρα μας πρέπει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της!"

* Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείπει κανείς. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε πολύ μεγαλύτερη από τα σύνορά της. Εάν λοιπόν οι Έλληνες δουλέψουν όλοι μαζί (εντός και εκτός Ελλάδος) τότε σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2018 22:25

Η πρωτοβουλία «ΝΟΣΤΟΣ» φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πρωτοποριακή πιλοτική δράση στον τομέα της ελληνικής ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης, αναδεικνύοντάς την σε χώρο καλλιέργειας των σχέσεων της ελληνικής ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Με όχημα τις μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε νέα ταλαντούχα Ελληνόπουλα από τις απανταχού ελληνικές κοινότητες, να έλθουν και να φοιτήσουν στην πατρίδα τους. Σήμερα μιλάει στην «Ελευθερία» ο επιστημονικός υπεύθυνος της πρωτοβουλίας αυτής, κ. Ιωάννης Τουλής, αν. καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου, αναπληρωτής πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών επίσης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Ο Ιωάννης Τουλής πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τους Γ. Μανώλα, I. Bianki και R. Dragnev. Συνέχισε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στην Berufsfachschule für Musik Bad Königshofen της Γερμανίας με τον Dr. W. Jacksch και έπειτα στη “Franz Liszt” Hochschule für Musik της Βαϊμάρης με την G. Vieweg. Παράλληλα με τις σπουδές του στο βιολοντσέλο, ξεκίνησε μαθήματα βιόλας ντα γκάμπα με τους G. Vieweg, S. Pank και σπούδασε στην Hochschule für Musik Detmold, Abteilung Münster με τον H. Hickethier.

 Δραστηριοποιείται κυρίως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και προσωπικών ρεσιτάλ με το βιολοντσέλο και τη βιόλα ντα γκάμπα.

Η συνέντευξη

 

* Μπορείτε να αναφερθείτε αναλυτικά στην πρωτοβουλία "ΝΟΣΤΟΣ"; Ποιοι είναι οι στόχοι της;

-"Η πρωτοβουλία «ΝΟΣΤΟΣ» φιλοδοξούμε να αποτελέσει μία κάθετη πρωτοποριακή και πιλοτική δράση στον τομέα της ελληνικής ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης, αναδεικνύοντάς την σε χώρο καλλιέργειας των σχέσεων της ελληνικής ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Με όχημα τις μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε νέα ταλαντούχα Ελληνόπουλα από τις απανταχού ελληνικές κοινότητες, ώστε να έλθουν και να φοιτήσουν στην πατρίδα τους.

Παράλληλα αναλαμβάνουμε δράσεις προκειμένου να φέρουμε σε επαφή Έλληνες ομογενείς που διαπρέπουν σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό επίπεδο στον τομέα της μουσικής, με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη ερευνητικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων μέσα από αυτή τη συνεργασία".

* Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η πρωτοποριακή δράση;

- "Ουσιαστικά η πρωτοβουλία “ΝΟΣΤΟΣ” ξεκίνησε με την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο τέλος του Οκτώβρη του 2017, είχαμε τη μεγάλη τιμή να καλωσορίσουμε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών μία μεγάλη Ελληνίδα της διασποράς, την Dr. Christine Kyprianides. Το όνομα της Dr. Kyprianides είναι το μοναδικό ελληνικό όνομα που μεσουρανεί από τη δεκαετία του '80 στη διεθνή δισκογραφία παλαιάς μουσικής. Η επίσκεψή της χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Fulbright.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της πραγματοποίησε συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ακούσει αυτή την κορυφαία εκτελεστή της βιόλα ντα γκάμπα. Εκτός από τις συναυλίες, οι φοιτητές του Τμήματός μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και διαλέξεις της Dr. Kyprianides. Η επίσκεψή της κορυφώθηκε με την απονομή του τίτλου της επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως σας προανέφερα στόχος μας είναι η επί της ουσίας σύνδεση των ομογενών που διαπρέπουν ανά την υφήλιο με το Τμήμα μας. Για παράδειγμα η Dr. Kyprianides από το εαρινό εξάμηνο του 2018, θα παραδίδει σειρά διαλέξεων μέσω πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών.

Πέραν της δράσης που μόλις αναφέραμε, ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού. Θέλουμε η πρόσκλησή μας προς τα ταλαντούχα Ελληνόπουλα να φτάσει σε όλες τις γωνιές της γης. Ουσιαστικά η πρωτοβουλία “ΝΟΣΤΟΣ” δεν θέλουμε να ανήκει σε εμάς, θέλουμε οι Έλληνες της διασποράς να την κάνουν δική τους. Να λειτουργεί σαν ένα κερί αναμμένο για να τους θυμίζει ότι η πατρίδα τους θυμάται. Εν τέλει θέλουμε να πείσουμε τα νέα παιδιά, τα ταλαντούχα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που πήραν οι γονείς ή οι παππούδες τους και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους και να σπουδάσουν μουσική".

* Αναφέρετέ μας κάποιες ενδεικτικές δράσεις;

- "Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής δράσης:

α) Εκστρατεία ενημέρωσης των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και μεμονωμένων ενδιαφερόμενων νέων της ομογένειας σχετικά με τις σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

β) Προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη και παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης στους ενδιαφερόμενους νέους της ομογένειας.

γ) Εκπόνηση μελετών και εισηγήσεων βελτίωσης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά στην εισαγωγή των ομογενών στα ελληνικά ΑΕΙ και ιδιαίτερα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών.

δ) Προσκλήσεις Ελλήνων ομογενών που διακρίνονται στον τομέα της μουσικής, για την πραγματοποίηση σεμιναρίων, διαλέξεων και συναυλιών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, καθώς και για συνεργασία στην υλοποίηση ερευνητικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

ε) Παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στους ομογενείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα τμήματα της Θερινής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών".

* Εκτιμάτε ότι η Ομογένεια μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας;

- "Η χώρα μας πρέπει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της! Αυτή η διαδικασία είναι -και θα είναι δυστυχώς για αρκετά χρόνια- πάρα πολύ επίπονη. Σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι δεν πρέπει να λείπει κανείς!

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε πολύ μεγαλύτερη από τα σύνορά της. Εάν λοιπόν οι Έλληνες δουλέψουν όλοι μαζί (εντός και εκτός Ελλάδος) τότε σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο μέλλον".

* Η μουσική μπορεί να ενώσει τους λαούς;

- "Φυσικά! γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο από τον ρατσισμό! Ζει μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυχρωμία!".

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου