Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΗΝ «Ε»:

Η κυβερνητική διγλωσσία ναρκοθετεί τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

* «Η συμβολή της κυβέρνησης Καραμανλή» και «η διχαστική πολιτική του Αλ. Τσίπρα» * Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει επιδόματα, εμείς δουλειές * Η υπερφορολόγηση έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2018 22:55

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να επιδιώξει εθνική συνεννόηση και συναίνεση, ενώ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Και βέβαια να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με μια ενιαία θέση.

Όταν φτάνεις στο σημείο να ξεκινάς τη διαπραγμάτευση και άλλα να λέει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Άμυνας, τότε η πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ουσιαστικά ναρκοθετημένη».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει με αφορμή το «Μακεδονικό» ζήτημα η πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στην «Ε», ενώ χαρακτηρίζει ως «ρίζα του προβλήματος τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και όχι μόνο το θέμα του ονόματος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πακέτο», σημειώνει.

Σχολιάζοντας το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι «το μήνυμα ήταν πολύ καθαρό: Κύριε Τσίπρα, δεν σε εμπιστευόμαστε να διαπραγματευτείς το όνομα της Μακεδονίας».

Το ανώτατο στέλεχος της ΝΔ εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό και για τις δημοσκοπήσεις: «Ο αντίπαλος της ΝΔ δεν είναι ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος καταρρέει. Αντίπαλός μας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και την πολιτική. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε».

Σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας η κ. Μπακογιάννη συγκρίνει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει και βολεύεται με μια κοινωνία επιδοματούχων, εμείς επιθυμούμε μια κοινωνία που να μην έχει ανάγκη από επιδόματα διότι θα έχει δουλειές, θα έχει ασφάλεια». Στην υπερφορολόγηση που έχει γονατίσει τους Έλληνες, αποδίδει και τις τρέχουσες κινητοποιήσεις των αγροτών, τις οποίες σέβεται.

 

Η συνέντευξη:

* Για την ονομασία των Σκοπίων, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ζήτημα. Τι απαντάτε;

- Είναι τελείως κωμικό το επιχείρημα της κυβέρνησης, η οποία πέραν του ότι προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό, κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση για να κρύψει τη δική της αδυναμία. Και η δική της αδυναμία είναι κολοσσιαία, διότι όταν φτάνεις στο σημείο να ξεκινάς τη διαπραγμάτευση και άλλα να λέει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Άμυνας, τότε η πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ουσιαστικά ναρκοθετημένη. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει εθνική συνεννόηση και συναίνεση ενώ κάνει το ακριβώς αντίθετο, και βέβαια να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με μια ενιαία θέση. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση την οποία εξέφρασε με απόλυτη καθαρότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή.

* Αν και το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να μην είναι το κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις, είστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για το γειτονικό κράτος;

- Μια κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα καταλήξει στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προϋποθέτει ότι θα έχει αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος. Και η ρίζα του προβλήματος είναι ο αλυτρωτισμός, είναι τα θέματα της εθνότητας, είναι τα θέματα των μειονοτήτων, είναι δηλαδή ό,τι υπάρχει πίσω από την αλυτρωτική πολιτική, η οποία υπήρχε και δυστυχώς υπάρχει ακόμα στα Σκόπια. Το θέμα του ονόματος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ουσιαστικά πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πακέτο και αυτό έχει πει η Νέα Δημοκρατία σε όλους τους τόνους.

* Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής λέγεται ότι υποστήριξε πως στο Βουκουρέστι το 2008 δεν υπήρξε συμφωνία περί σύνθετης ονομασίας. Άρα η τελευταία εθνική γραμμή για το ζήτημα έχει χαραχθεί το 1992;

- Η τελευταία εθνική γραμμή χαράχθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν κατέληξε σε λύση, διότι προσέκρουσε στην αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι. Η μεγάλη επιτυχία του Βουκουρεστίου είναι ότι την ελληνική θέση, ότι πρώτα πρέπει να λυθεί η εκκρεμότητα των Σκοπίων με την Ελλάδα και στη συνέχεια θα μπορέσουν τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδέχθηκαν πάνω από επτά κυβερνήσεις. Καταλήξαμε έτσι στην ομόφωνη απόφαση ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί βάση και για τη διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης.

* Προσωπικά έχετε δηλώσει ότι «η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας (για το Σκοπιανό) ήταν και είναι η ίδια, είναι η εθνική θέση με την οποία δώσαμε τη μάχη και πετύχαμε στο Βουκουρέστι. Δεν έχουν αλλάξει όμως οι συνθήκες από τότε;

- Έχουν αλλάξει οι συνθήκες προς το καλύτερο για την Ελλάδα. Άρα θα είχαμε τη δυνατότητα, εάν ακολουθούσαμε σοβαρή διαπραγμάτευση να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Μπορούμε σήμερα με σοβαρά επιχειρήματα να απαιτήσουμε περισσότερα.

* Συμφωνείτε με την άποψη ότι «τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση και μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα;»

- Συμφωνώ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση με την τακτική της έβαλε τη χώρα σε δύσκολη θέση. Ο κ. Τσίπρας αντί να ακολουθήσει πατριωτική- εθνική γραμμή, να αναζητήσει δηλαδή εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και θωρακισμένος να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση, ακολούθησε μια μικροκομματική λογική. Μια πολιτική που στόχευε στο να δημιουργήσει πρόβλημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επίσης επέλεξε να κάνει τη διαπραγμάτευση κρυφά από τον ελληνικό λαό και κρυφά από τη Βουλή των Ελλήνων. Και η απάντηση του δόθηκε από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και κατά πάσα πιθανότητα και από το συλλαλητήριο της Αθήνας. Διότι το μήνυμα ήταν πολύ καθαρό «δεν σε εμπιστευόμαστε να διαπραγματευτείς το όνομα της Μακεδονίας».

* Έχετε δηλώσει ότι ξεκινάμε μία εθνική διαπραγμάτευση με μία βαθιά διχασμένη ελληνική κυβέρνηση. Μόνο η κυβέρνηση είναι διχασμένη; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κοινή γνώμη;

- Πάντοτε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Οι όποιες ευαισθησίες είναι λάθος όμως να χαρακτηρίζονται ακροδεξιές κραυγές. Από εκεί και περά υπάρχει πάντοτε μια διαφορά μεταξύ της υπεύθυνης ηγεσίας και των πολιτών. Η υπεύθυνη κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει αυτό που είναι πατριωτικά επιβεβλημένο και εθνικά ωφέλιμο. Λυπάμαι πάρα πολύ, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν το κάνει.

* Πιστεύετε ότι το «Μακεδονικό» ζήτημα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, με πατριωτικά χαρακτηριστικά;

- Αρνούμαι τη λογική αυτή και αυτό διότι στην ερώτησή σας κάνετε λόγο για πατριωτικά χαρακτηριστικά τα οποία εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Και εν πάση περιπτώσει η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πατριωτικό κόμμα – πατριωτικό υπεύθυνο κόμμα. Πατριωτισμός σήμερα δεν είναι να κραυγάζεις στο εσωτερικό της χώρας, πατριωτισμός είναι να δίνεις τη μάχη στο εσωτερικό και εξωτερικό και να έχεις αποτελέσματα.

* Η προσεχής έξοδος από τα μνημόνια εκτιμάται από πολλούς ότι δεν συνιστά και το τέλος της δημοσιονομικής επιτήρησης από τους δανειστές μας. Τουλάχιστον θα μπορέσει να ανασάνει η πραγματική οικονομία ή όσοι τυχεροί δουλεύουν θα πριμοδοτούν, μέσω της υπερφορολόγησης, μια επιδοματική πολιτική;

- Η κυβέρνηση Τσίπρα με την υπερφορολόγηση έχει ουσιαστικά οδηγήσει την Ελλάδα στο να χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή κάνει αναδιανομή της φτώχειας. Μιας φτώχειας η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο αντί να μειώνεται. Επιδιώκει και βολεύεται με μια κοινωνία επιδοματούχων. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο επιθυμούμε εμείς. Εμείς επιθυμούμε μια κοινωνία που να μην έχει ανάγκη από επιδόματα διότι θα έχει δουλειές, θα έχει ασφάλεια και θα μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

* Τούτες τις μέρες στον κάμπο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα είναι σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι «αγωνίζονται για την επιβίωσή τους». Πιστεύετε ότι αυτές οι μορφές αγώνα αποδίδουν; Και αν όχι, τι θα προτείνατε στους διαμαρτυρόμενους;

- Καταρχήν σέβομαι τη διαμαρτυρία τους διότι η αλήθεια είναι ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί με το φορολογικό καθεστώς των αγροτών είναι ακραίο. Με μη ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων, με επιβάρυνση των καλλιεργειών στον βαθμό που επιβαρύνονται σήμερα και με την υπερφορολόγηση την οποία έχουν οι αγρότες, ο πρωτογενής τομέας για τον οποίο όλοι μιλούν, απλώς δεν θα τα καταφέρει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία δυστυχώς αρνείται να δει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

* Εφόσον η κυβέρνηση έχει φέρει τόσα δεινά στον τόπο μας, όπως την κατηγορείτε, γιατί δημοσκοπικά τουλάχιστον η ΝΔ δεν ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς, σε επίπεδα αυτοδυναμίας;

- Η ΝΔ επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία για να μπορέσει την επόμενη μέρα να υλοποιήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η εκλογική νίκη, απαιτείται συστράτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Δεν νομίζω πως ποτέ υπάρχει άλλο κόμμα το οποίο μέσα σε 3 χρόνια να έχει καταφέρει να καλύψει 17 μονάδες από την ημέρα των εκλογών. Είναι τεράστιο το ποσοστό για όποιον παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις διαχρονικά. Ο στόχος μας τώρα είναι η συμμετοχή των πολιτών οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο κύριος Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει. Αντίπαλός μας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και την πολιτική. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Πάντως η ψαλίδα για τη Νέα Δημοκρατία θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την ημέρα που οι εκλογές θα είναι ορατές.

 Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Σχετικά Άρθρα