Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο οικουμενικός αγιογράφος της Λάρισας

* Αγιογράφησε περισσότερες από 140 εκκλησιές

Δημοσίευση: 11 Απρ 2018 22:02

Στα πέρατα του κόσμου διδάσκει ορθοδοξία, Ελλάδα, και αυτούσια βυζαντινή τέχνη. Ο λόγος για τον, εδώ και 40 χρόνια, καταξιωμένο πια αγιογράφο, Κωνσταντίνο Θεοδώρου, ο οποίος μετά από μία πολύχρονη παρουσία στο νομό Λάρισας, την Αθήνα, τα Γρεβενά, τη Χαλκίδα και αλλού με αγιογραφήσεις σε πάνω από 140 εκκλησίες έχει ανοίξει τα φτερά του εδώ και χρόνια αφουγκραζόμενος το πιστό ορθόδοξο ποίμνιο ανά τον κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου έχει αγιογραφήσει ναούς στο εξωτερικό, όπως του Τορόντο και του Κίνγκστον στον Καναδά, του Νιού Τζέρσεϊ, της Φιλαδέλφειας και της Πενσυλβανία των Η.Π.Α.

Τα τελευταία χρόνια έχει ιστορίσει τέσσερις ναούς στην Αλάσκα, τον ελληνικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον καθολικό ορθόδοξο Ρωσικό Ναό, τον ναό του Αγίου Ιουβελανίου, καθώς και τον πρώτο στα ιστορικά χρονικά ορθόδοξο ναό των Εσκιμώων, της Γεννήσεως της Θεοτόκου και αλλού.

Σημαντική είναι η πρόταση που έχει δεχτεί να αγιογραφήσει τον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας στο τέλος του έτους, οπότε και θα μεταβεί στη Ρωσία. Και εκεί θα μεταφέρει την αυτούσια βυζαντινή τεχνοτροπία αλλά και την ελληνική γλώσσα. Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου ακόμα και στο εξωτερικό σε όσες εκκλησίες έχει αγιογραφήσει η γραφή που χρησιμοποιεί είναι η ελληνική μέσα από ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς την ορθόδοξη εικονογραφία, που ταπεινά διακονεί.

Δεν σταματά μόνο στη βυζαντινή αγιογραφία, αφού παράλληλα κάνει εικαστικές παρεμβάσεις κρατώντας πάντα ως έμπνευσή του τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στο πλαίσιο αυτό δέχτηκε πρόταση από την Πενσιλβάνια των Ην. Πολιτειών, όπου θα κοσμήσει με τοιχογραφίες το δημαρχείο της πόλης. Μια εικαστική παρέμβαση που θα δένει τη βυζαντινή παράδοση με το ελληνικό στοιχείο.

Επίσης κάνοντας πράξη όχι μόνο στην αγιογραφία και τη ζωγραφική αλλά και στον λόγο παρέδωσε μαθήματα στην Αλάσκα στο Τμήμα Καλών Τεχνών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο διακεκριμένος αγιογράφος γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1961, μεγάλωσε σε ιερατική οικογένεια, πατέρας του ο π. Απόστολος και παππούς του ο π. Ιωνάς στη Μονή Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και η επαφή του με το ορθόδοξο αγιογραφικό στοιχείο ήταν για εκείνον ευκαιρία να έχει μία δημιουργική πορεία.

Ασχολήθηκε αποκλειστικά με φορητές εικόνες και τοιχογραφίες ναών. Εργάζεται εντατικά όσο πιο κοντά στην παράδοση.

Δημιούργησε μία συνοδεία αγιογράφων, εργαζόμενων πάντα πιστά και υπό την επίβλεψή του.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων. Έχει διδάξει αγιογραφία για επτά χρόνια στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, δύο χρόνια στη Μητρόπολη Αγιάς και Συκουρίου και ένα χρόνο στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ιστόρισε ναούς με τοιχογραφίες στις Μητροπόλεις Ελασσόνας, Λαρίσης, Γρεβενών, Κίτρους και Κατερίνης, Μεγάρων και Σαλαμίνος. Καθώς και σε ναούς σε Αίγινα, Χαλκίδα, Μενίδι, Άγιο Στέφανο Αττικής.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass