Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤ. ΡΑΛΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πολλαπλά τα οφέλη από την «ευφυή γεωργία»

* «Εύκολη και προσιτή η πρόσβαση στην τεχνολογική πλατφόρμα - Καμία καθυστέρηση στο έργο από την παραίτηση Κριμιζή»

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2018 22:20

Το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» ωφελεί όλους τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το πρόγραμμα θα προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και στη Θεσσαλία γιατί όλοι έχουμε πειστεί για τα οφέλη της μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους στην ψηφιακή γεωργία».

Αυτό υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Στέλιος Ράλλης.

Μιλώντας μαζί του στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η τεχνολογική πλατφόρμα του σχετικού προγράμματος, η οποία είναι σχεδιασμένη με τρόπο φιλικό στον χρήστη και η πρόσβαση εύκολα γίνεται μέσω διαδικτύου, σαν να πρόκειται για οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει αν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην εφαρμογή του έργου της «ευφυούς γεωργίας» από την παραίτηση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού κ. Κριμιζή, ο κ. Ράλλης ήταν κατηγορηματικός: Ουδεμία καθυστέρηση.

* Κύριε Ράλλη, πρόσφατα παρουσιάσατε το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» στην Καρδίτσα. Έχετε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χρήση της ευφυούς γεωργίας στη Θεσσαλία προχωρά με καλούς, ικανοποιητικούς ρυθμούς;

- Ακριβή στοιχεία για την πρόοδο του έργου, θα έχουμε αφού παραδοθεί και λειτουργήσει το έργο. Σήμερα είναι πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα. Έχουμε όμως κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση πρακτικών «Ευφυούς Γεωργίας» μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την ελληνική ύπαιθρο, τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή και τους καταναλωτές. Αναφερόμενοι μόνο στα βασικά από αυτά, θα πούμε ότι από το έργο αυτό αναμένονται:

1. Αύξηση του κέρδους του παραγωγού μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής έως και 45%

2. Βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και αύξηση του ύψους παραγωγής, λόγω της καλύτερης αντιμετώπισης των αναγκών των καλλιεργειών σε λίπανση, άρδευση και φυτοπροστασία.

3. Μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας λόγω της ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού και

4. Πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών.

Εκτιμούμε ότι το έργο θα προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, γιατί όλοι έχουμε πειστεί για τα οφέλη της μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους στην ψηφιακή γεωργία. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αστοχίες και καθυστερήσεις. Οι συμβουλές που θα λαμβάνει ο αγρότης για την καλλιέργειά του πρέπει να είναι ακριβείς, αλλά να μην του στοιχίζουν ακριβά. Χρειάζεται εξειδικευμένες λύσεις στα προβλήματά του. Χρειάζεται λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειάς του. Αυτές τις λύσεις έρχεται να τις προσφέρει το νέο έργο της «Ευφυούς Γεωργίας».

* Προφανώς η ευφυής γεωργία εφαρμόζεται από νέους αγρότες. Είναι στα σχέδιά σας η περαιτέρω επιμόρφωσή τους σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακής πολιτικής;

- Το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να προσφέρεται σε όλους τους αγρότες, χωρίς αποκλεισμούς. Και όταν λέμε σε όλους τους αγρότες, εννοούμε σε αγρότες που είτε είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες είτε όχι και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν σε εξοπλισμό. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το μοντέλο λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του ανταγωνιστικού ελληνικού προϊόντος. Με το έργο αυτό δημιουργείται μια τεχνολογική πλατφόρμα και μια υποδομή που θα συνδέει παραγωγούς, οργανώσεις, ερευνητικά ιδρύματα και όσους εμπλέκονται με την αγροτική παραγωγή. Μέσω της πλατφόρμας θα επιτρέπονται αρχικά εξατομικευμένες ενημερώσεις για τα αγροτεμάχια ανοιχτών καλλιεργειών, ενώ τεχνικά, υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον, το έργο να επεκταθεί και σε θερμοκήπια καθώς και στην κτηνοτροφία. Η τεχνολογική πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη με τρόπο φιλικό στον χρήστη και η πρόσβαση σε αυτήν θα γίνεται μέσω διαδικτύου, σαν να πρόκειται για οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Οι χρήστες θα ενημερώνονται από την πλατφόρμα με μηνύματα στο κινητό τους -χωρίς να χρεώνονται- ή μέσω εφαρμογών που θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες για τη χρήση της.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η επιτυχία του έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους ωφελούμενους, δηλαδή τους αγρότες, γεωργικούς συμβούλους και όλους τους εμπλεκόμενους στη γεωργική παραγωγή. Για να μεγιστοποιήσουμε τα προσδοκώμενα οφέλη από την υποστήριξη των αγροτών, υπάρχει πρόβλεψη για διαρκή online υποστήριξη και για επιμόρφωσή τους μέσω της ίδιας της πλατφόρμας. Στον σχεδιασμό μας για την εξοικείωση των αγροτών με την πλατφόρμα εντάσσονται επίσης και διοργανώσεις ημερίδων σε διάφορες αγροτικές περιοχές σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς. Το έργο της «Ευφυούς Γεωργίας» ωφελεί όλους τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή, ανεξαρτήτως ηλικίας. Βέβαια, είμαστε πεπεισμένοι ότι με το έργο αυτό, η γεωργία καθίσταται πιο ελκυστική σε νέους που έχουν σχέση με την τεχνολογία και ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις για την παραγωγή τους. Κατά συνέπεια αναμένεται αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

* Η παραίτηση του κ. Κριμιζή θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος;

- Η εφαρμογή του προγράμματος «Ευφυούς Γεωργίας» είναι κεντρική πολιτική επιλογή και κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην εφαρμογή της. Ως εκ τούτου, ουδεμία καθυστέρηση προβλέπεται εξ αιτίας της παραίτησης του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού που παρέμεινε στη θέση του για μόλις τέσσερις εβδομάδες και όπως είναι γνωστό, αντικαταστάθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα