Επαναδιαπραγμάτευση συντάξεων μετά την καθαρή έξοδο

* ΔΝΤ και χρέος τα μεγάλα αγκάθια, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο Στ. Κούλογλου

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2018 22:14

Τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των προβλεπόμενων από 1/1/2019 περικοπών στις συντάξεις, εφόσον τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή διαχειριστική περίοδο της Ελλάδας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Στέλιος Κούλογλου, καθώς όπως λέει «αποτελούσαν δικιά του απαίτηση και όχι των Ευρωπαίων εταίρων μας».

Παράλληλα τονίζει πως και στην περίπτωση της μη αποχώρησης του Δ.Ν.Τ. από την Ευρώπη, η χώρα μας μετά την «καθαρή έξοδο» στις αγορές, θα έχει πλέον «λυμένα τα χέρια της» να προχωρήσει στη «λήψη θετικών μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες» και «θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει γρήγορα»!

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Λόγω της ιδιότητας του ευρωβουλευτή βρίσκεστε πιο κοντά από τον καθένα μας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Τι συζητείται αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. για την οικονομική πορεία της Ελλάδας; Τι ακριβώς θέλουν από εμάς οι Ευρωπαίοι;

- Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να τελειώνουν επιτέλους με το ελληνικό πρόβλημα. Δεν θέλουν παράτασή του και σε αυτό συμφωνούν ακόμη και οι Γερμανοί! Όμως το μεγάλο ερώτημα εξακολουθεί να είναι πώς ακριβώς θα επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες… Μείζονα ζητήματα είναι η συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη μεταμνημονιακή περίοδο και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους η οποία εξαρτάται από τη συμμετοχή του Ταμείου. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα υπάρχει μια «έξοδος» για τη χώρα μας που θα είναι «καθαρή» και μια επιτήρηση όπως έγινε και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την τρόικα και τα μέτρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ποιοτική διαφορά θα είναι ότι μέχρι τώρα όλες οι πιέσεις και τα τελεσίγραφα πιάνανε τόπο διότι υπήρχε το θέμα της δόσης. Όταν βγούμε στις αγορές, τέτοια θέματα δεν θα υφίστανται.

* Όταν η κυβέρνηση μιλάει για «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια τι εννοεί; Δεν θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα όταν θα έχουμε απέναντί μας τις αγορές και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι υψηλότερα από αυτά που μας δάνειζαν μέχρι σήμερα οι εταίροι μας στην Ε.Ε.;

- Η κυβέρνηση όταν μιλάει για «καθαρή έξοδο» εννοεί ότι θα δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές, όπως κάνουν η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με το επιτόκιο που υπάρχει. Η «καθαρή έξοδος» θα μας δώσει τα περιθώρια να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη. Σε όλη την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο μπορεί να είχαμε χαμηλά επιτόκια δανεισμού, όμως η οικονομική ανάπτυξη ήταν πλήρως καθηλωμένη λόγω των μέτρων λιτότητας που λαμβάνονταν. Εάν η ελληνική οικονομία πάει καλά όπως δείχνουν τα πράγματα, τότε θα κάνουμε διαφορετική οικονομική διαχείριση. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία η οποία πάει καλά δίνουν κάθε χρόνο 50 ευρώ αύξηση στους μισθούς! Αυτή η κίνηση έχει συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης και στην οικονομική ανάπτυξή αυτής της χώρας. Τέτοια μικρά μέτρα μπορούμε να πάρουμε κι εμείς για να βοηθήσουμε την οικονομία μας να ανακάμψει.

* Το τελευταίο διάστημα έχει «ανοίξει» μια συζήτηση για τη μη ισχύ των επερχόμενων από 1/1/2019 νέων περικοπών στις συντάξεις, με βάση το πακέτο μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί πέρυσι. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης αυτών των ψηφισμένων μέτρων;

- Εάν φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα, σίγουρα μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, διότι αυτό είχε επιβάλει αυτά τα μέτρα. Εάν δεν φύγει τελικά το Δ.Ν.Τ. δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνο το πακέτο μέτρων προέβλεπε και αντίμετρα που ήταν θετικά. Εφόσον η οικονομία ακολουθεί μια καλή πορεία, τότε μπορούν να ληφθούν θετικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας (η ετήσια αύξηση 50 ευρώ στους μισθούς) που προαναφέραμε.

* Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην έχει ρόλο το Δ.Ν.Τ. στην μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας μας;

- Σίγουρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αλλά εξαρτάται από το αν θα γίνει τελικά και με ποιον τρόπο, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα είναι η Γερμανία, όπου υπάρχουν ακόμη κάποιοι μικροί Σόιμπλε στο Βερολίνο που επηρεάζουν τη συζήτηση.

* Κύριε Κούλογλου πρόσφατα μιλήσατε για απόδοση 13ης σύνταξης. Υπάρχει τέτοια προοπτική από μέρους της κυβέρνησης;

- Πράγματι το ανέφερα, αλλά ως παράδειγμα, όχι ως σχέδιο της κυβέρνησης! Είπα πως θα μπορούσε κανείς να αντισταθμίσει τις απώλειες…

* Μερικώς βέβαια, διότι οι περικοπές που προβλέπονται στα μέτρα που έχουν ψηφιστεί είναι μεγάλες!

- Όχι δεν θα έχουμε μεγάλες περικοπές, θα είναι 50 έως 100 ευρώ τον μήνα περίπου. Εάν δοθεί η 13η σύνταξη, σχεδόν αντισταθμίζονται οι απώλειες. Όμως ξαναλέω ότι αυτή δεν αποτελεί μελετημένη πρόταση. Εγώ την έφερα ως παράδειγμα για να δείξω ότι από τη στιγμή που τα χέρια σου θα είναι «λυμένα» μπορείς να κάνεις κάποιες κινήσεις οι οποίες βέβαια θα έχουν συμφωνηθεί.

* Ποια είναι η άποψή σας για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών; Μπορεί να γίνουν το φθινόπωρο όπως λέγεται;

- Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019. Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να δείξει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Όλοι οι δείκτες είναι θετικοί, αλλά οι πολίτες ακόμη δεν έχουν αισθανθεί αυτή τη βελτίωση. Ίσα ίσα που περνάνε δύσκολα! Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αρχίσει να φαίνεται και στην κοινωνία η θετική απόδοση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί.

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass