Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ένας χειρουργός που κάνει θαύματα…

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 15:24

Οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζονται για το ταξίδι του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε με αποκλειστική δήλωσή του στην «Ε».

Για τη μεταμόσχευση μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη δήλωσή του, πρόσφατα επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Ιγνάτιο ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης – πολλοί θα τον θυμούνται καθώς ήταν ο χειρουργός του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου – ο οποίος ζήτησε και είδε ιατρικές εξετάσεις και πλέον θα τον αναμένει στις ΗΠΑ.

Ποιος είναι όμως ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης στα χέρια του οποίου βρίσκεται η αποκατάσταση της υγείας του μητροπολίτη Λάρισας; O κ. Ανδρέας Τζάκης για πολλούς επιστήμονες δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός γιατρός. Είναι ένας μεγάλος ερευνητής που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη.

Γεννημένος το 1950 στον Πειραιά, από πατέρα Κεφαλλονίτη, ο κ. Ανδρέας Τζάκης είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε επιτυχή μεταμόσχευση παγκρέατος καθώς και μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Το όνομά του έχει γραφτεί στο βιβλίο «Γκίνες» καθώς έκανε την πρώτη στην ιστορία του ιατρικού κόσμου μεταμόσχευση επτά οργάνων. Το 1997 ο κ. Τζάκης αποφάσισε και πραγματοποίησε ένα αδιανόητο επίτευγμα. Πήρε στα θαυματουργά του χέρια ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών και το υπέβαλε σε μεταμόσχευση ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, λεπτού και παχέος εντέρου και δύο νεφρών.

Ιατρική ο κ. Τζάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία έφυγε από την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 27 ετών για να συνεχίσει τις σπουδές του. «Στη Νέα Υόρκη έκανα ειδικότητα γενικής χειρουργικής. Κάποια στιγμή θέλησα να ασχοληθώ με τη χειρουργική του ήπατος. Έτυχε να με προσλάβει ένας καθηγητής, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, ο Τhomas Starzi. Έτσι άρχισαν όλα...» δήλωσε το 2000 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ανοδική πορεία του Ανδρέα Τζάκη στον ιατρικό κόσμο ξεκίνησε τότε και περιλαμβάνει πολλές στιγμές δόξας: Καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Επί έντεκα χρόνια διευθυντής της Παιδιατρικής Ηπατολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Το 1994 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του νεοσυσταθέντος χειρουργικού τμήματος ήπατος και μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Μαϊάμι, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Σχετικά Άρθρα