Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΑΝΟΣΟΛΟΓΟΣ Λ. ΚΑΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ:

Απίθανη η οριστική θεραπεία χωρίς χρόνια αγωγή

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 23:00

Mε χρόνιες και καλά ανεκτές θεραπείες μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς, όπως και σε άλλες χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, Λουδοβίκος Κάππος, ένας από τους πλέον επιφανείς νευροανοσολόγους της εποχής μας.

Ενόψει της σημερινής παρουσίας του στη Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τη συμβολή των μαθηματικών στις επιστήμες υγείας ο κ. Κάππος σε συνέντευξή του στην «Ε» παραδέχεται ότι παρά τις προόδους της η Ιατρική δεν μπορεί να προσφέρει ίαση της νόσου για να συμπληρώσει ότι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα υπάρξει οριστική θεραπεία χωρίς την ανάγκη χρόνιας θεραπευτικής αγωγής. «Είναι απίθανο να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον» δηλώνει χαρακτηριστικά.

 

* Κύριε καθηγητά η σημερινή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Μαθηματικής Εταιρείας σας φέρνει στη Λάρισα με ένα ομολογουμένως ειδικό θέμα και πέραν των θεμάτων που αναπτύσσετε στις δημόσιες εμφανίσεις σας. Σε ποιο βαθμό τα μαθηματικά συνέβαλαν ή μάλλον καθόρισαν (για πολλούς) την εξέλιξη των επιστημών υγείας και ιδιαίτερα της ιατρικής, την οποία υπηρετείτε από διακεκριμένες θέσεις;

-Τα μαθηματικά συνδέονται πολύ στενά με τη σύγχρονη Ιατρική από όλες τις απόψεις. Παρέχουν στον ιατρό τη λογική δομή για να προσδιορίσει τις κλινικές εκδηλώσεις/τα συμπτώματα (π.χ. τι είναι φυσιολογικό, τι είναι παθολογικό), να συστηματοποιήσει τις παρατηρήσεις του και να τις συσχετίσει μεταξύ τους. Και αντίστροφα οι παρατηρήσεις δίνουν στα μαθηματικά εναύσματα να εξελίξουν νέα μοντέλα σκέψης.

 

* Το όνομα Κάππος έχει αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στην εξέλιξη των μαθηματικών και της διδασκαλίας τους στην Ελλάδα. Πώς είναι να αγαπήσει κανείς τα μαθηματικά από ένα μύθο του χώρου ιδιαίτερα μέσα από μια σχέση συμβίωσης, που αυταπόδεικτα βαρύνεται από σωρεία δυσκολιών;

-Πρέπει να ομολογήσω ότι τα μαθηματικά στην οικογένειά μας, τουλάχιστoν για εμένα, δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Μόνο αργότερα συνειδητοποίησα πόσο σημαντικά ήταν τα επιτεύγματα του πατέρα μου σε αυτό τον τομέα.

 

* Ως διακεκριμένος νευροανοσολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας έχετε συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα γύρω από την έρευνα και τη θεραπεία της νόσου;

-Είχα την τύχη να συμμετάσχω εδώ ενεργά σε μια καλπάζουσα και ριζική εξέλιξη. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη νευρολογία, αναρρωτιόμασταν αν θα έπρεπε στους νέους ανθρώπους που έπασχαν από πολλαπλή σκλήρυνση να ανακοινώνουμε τη διάγνωση, διότι δεν είχαμε σχεδόν τίποτα να τους προσφέρουμε. Τώρα προσδοκούμε για πάρα πολλούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ότι η νόσος σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν θα έχει επιπτώσεις στη ζωή τους.

 

* Τα αποτελέσματα από τις συνεχείς έρευνες σας επιτρέπουν να πιστεύετε ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να νικηθεί και να μιλάμε για την αντιμετώπιση της νόσου;

-Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσφέρουμε ίαση. Όμως με χρόνιες και καλά ανεκτές θεραπείες μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς, όπως και σε άλλες χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

* Πόσο κοντά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας, βρίσκεται η Ιατρική κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου;

-Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα υπάρξει οριστική θεραπεία χωρίς την ανάγκη χρόνιας θεραπευτικής αγωγής. Είναι απίθανο να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον.

 

* Όσο αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, την οποία παρακολουθείτε συστηματικά. Η παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να θεωρηθεί εφάμιλλη με αυτή των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών ή υπολείπεται εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης;

-Ένα μεγάλο μειονέκτημα των φαρμάκων που έχουμε στη διάθεσή μας επί του παρόντος είναι το υψηλό κόστος που το αντιλαμβάνονται φυσικά περισσότερο οι οικονομικά ασθενείς χώρες. Έτσι οι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα δεν μπορούν πάντα να εφαρμόσουν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδό γνώσεών τους. Ωστόσο αυτό δεν αφορά τόσο στη διαθεσιμότητα των ακριβών φαρμάκων όσο στην ανάπτυξη δομών που θα επιτρέπουν την ολιστική και από πολλές ειδικότητες φροντίδα των ασθενών.

 

Ποιος είναι ο Λουδοβίκος Δ. Κάππος

Ο Λουδοβίκος Κάππος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1980 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής αλλά και Δίπλωμα Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Wuerzburg στη Γερμανία. Ακολούθως ειδικεύτηκε στη Νευρολογία και τη Νευροανοσολογία και έγινε αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα κλινικής Νευρολογίας και της κλινικής ερευνητικής μονάδας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο Max Plank. To 1990 εξελέγη διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Ιατρείων Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Βασιλείας στην Ελβετία, ενώ το 2008 εξελέγη διευθυντής του Τμήματος Νευρολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ο καθηγητής κ. Κάππος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη

Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όπως και στην έρευνα των νευροανοσολογικών νοσημάτων με

σημαντικές ανοσολογικές και μοριακές μελέτες.

Επίσης, έχει διευθύνει και συντονίσει σημαντικές μελέτες μεθοδολογίας και θεραπείας κυρίως στο πεδίο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, καθώς και στη θέσπιση κατευθυντηρίων οδηγιών και ποσοτικοποίησης της κλινικής διερεύνησης, με τη χρήση της νευροαπεικόνισης. Έχει επικεντρωθεί στη μαγνητική τομογραφία με στόχο τη διακρίβωση της αιτιοπαθογένειας των φλεγμονωδών νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλά και σαν εργαλείο παρακολούθησης κλινικών θεραπευτικών μελετών.

Ο καθηγητής κ. Κάππος έχει συγγράψει πλέον των 660 επιστημονικών δημοσιεύσεων, ανασκοπήσεων και κεφαλαίων σε βιβλία. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τα επιτεύγματά του ως κλινικός επιστήμων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο τίτλος του Επιτίμου Διδάκτορος των Ιατρικών Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι πρόεδρος ή μέλος σε διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων και επιτροπών

κατευθυντηρίων οδηγιών κλινικών μελετών ή και οργανισμών έρευνας που

δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και της Νευρολογίας.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Σχετικά Άρθρα