Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελένη Αξιόγλου:

Βλέπω εκλογές τον Μάιο του ΄19 και αυτοδυναμία της ΝΔ

* «Μακεδονικό»: Εθνότητα και γλώσσα οι λέξεις-κλειδιά * Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ: Όλοι είναι νικητές * Απλή αναλογική: Η σύγχυση που θα φέρει στην Αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης * Ρύθμιση οφειλών: Η Πολιτεία να θεσπίσει έναν απλό νέο Νόμο, που θα εφαρμοστεί από τις Τράπεζες

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2018 14:00

 «Τα σημεία κλειδιά ώστε να καταλάβουν οι γείτονες των Σκοπίων τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, που καταβαίνει στα συλλαλητήρια είναι η Μακεδονική εθνότητα και η Μακεδονική γλώσσα. Η ελληνική ταυτότητα αποτελεί μια σταθερά που συγκροτείται ήδη κατά τους κρητομυκηναϊκούς χρόνους και εξελίσσεται μεταλλασσόμενη αδιάκοπα ως τη σύγχρονη εποχή.

Αυτά υποστηρίζει, με αφορμή το ονοματολογικό των Σκοπίων, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και δικηγόρος Ελένη Αξιόγλου, η οποία με συνέντευξή της στην «Ε» επικαλείται σειρά ιστορικών στοιχείων και δεδομένων για να επιχειρηματολογήσει και να υπερασπιστεί την αρνητική θέση που έχει για το Σκοπιανό το κόμμα της.

Όσον αφορά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη των κομματικών της οργάνων, η κ. Αξιόγλου θεωρεί ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν με αυτές είναι νικητές, γιατί «συνέβαλαν στην ποιοτική επικοινωνία της Ν.Δ. με τον κόσμο. Ακόμη είναι θετικό το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν έριδες μεταξύ των ενδιαφερομένων», ενώ η ίδια ως «το μόνο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής στον Νομό Λάρισας αρκέστηκε στην υπενθύμιση - ενθάρρυνση των μελών για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές».

Σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών η κ. Αξιόγλου εκτιμά ότι «πιθανότατα θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019», ενώ είναι πολύ πιθανό «ο ελληνικός λαός να θελήσει να δώσει στη ΝΔ την αυτοδυναμία».

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου του «Κλεισθένη» που προωθεί η κυβέρνηση, η πολιτευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι «η άρνηση του κόμματός της είναι προστατευτική του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και όχι έλλειψη αυτοπεποίθησης!».

Ως Λαρισαία μάχιμη δικηγόρος η κ. Αξιόγλου αναφέρεται και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο, προβάλλοντας την άποψη πως «δεν θα πρέπει να απαιτείται η θεσμική από τη Δικαιοσύνη προστασία των νοικοκυριών για τον ως τώρα δανεισμό τους και τη ρύθμισή τους από τις Τράπεζες, αλλά η ίδια η Πολιτεία να θεσπίσει έναν απλό νέο Νόμο ανακούφισης, που να εφαρμόζεται αμέσως απευθείας από τις Τράπεζες για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες δανεισθέντες».

Στις περισσότερες ερωτήσεις της «Ε» η κ. Αξιόλογου επιχειρεί να καταθέσει την άποψη ενός «επιστήμονα που φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός».

Η συνέντευξη:

* Κυρία Αξιόγλου, ας ξεκινήσουμε με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μακεδονικό. Τελικά επήλθε συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, με την οποία η ΝΔ δεν συμφωνεί. Ποια είναι η θέση σας;

 

- Κατ’ αρχήν συμφωνώ με τη Ν.Δ. ότι δεν συζητιέται ούτε «Μακεδονική εθνότητα», ούτε «Μακεδονική γλώσσα». Βασιζόμενη σε επιστημονικές τοποθετήσεις που υιοθετώ αυτολεξεί, εκτιμώ ότι ακριβώς αυτά τα δύο παραπάνω σημεία είναι το κλειδί ώστε να καταλάβουν οι γείτονες των Σκοπίων τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, που καταβαίνει στα συλλαλητήρια, που τους ζητά ως γείτονες να ερευνήσουν πως θα διαμορφώσουν-ονοματίσουν το έθνος τους, που είναι νεωτερικό, ήτοι σαφώς μεταγενέστερο, αλλά και διαφορετικό του ελληνικού έθνους. Οι γείτονες προφανώς στηρίζονται στην υπόθεση ότι η έννοια του έθνους και συνακόλουθα της εθνικής ταυτότητας «αποτελεί σχετικά σύγχρονο δημιούργημα και μια Κοινωνική οντότητα, μόνο στον βαθμό που παίρνει τη μορφή του σύγχρονου Εδαφικά προσδιορισμένου κράτους, δηλαδή του «εθνικού κράτους». Η ελληνική κοινωνία αντιθέτως είναι εμποτισμένη από την ελληνική εμπειρία της ότι η ελληνική ταυτότητα αποτελεί μια σταθερά που συγκροτείται ήδη κατά τους κρητομυκηναικούς χρόνους και εξελίσσεται μεταλλασσόμενη αδιάκοπα ως τη σύγχρονη εποχή: Έχουμε τη συγκρότηση του κοινωνικού ανθρώπου με όρους ελευθερίας. Η ελληνική κοινωνία και που διαμαρτύρεται στα συλλαλητήρια και που έχει εθισθεί να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως ΕΝΤΟΛΕΑ, έχει την παραδοχή ότι ο ελληνισμός συγκροτήθηκε πολιτικά ως ένα ανθρωποκεντρικό κοσμοσύστημα (σύνολο κοινωνιών που συνέχεται με κοινές ορίζουσες π.χ. ελευθερία), πλάι στη δεσποτεία της Εσπερίας. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι το ελληνικό έθνος προϋπήρξε του κράτους, δεν κατασκευάστηκε από αυτό και ζητά την απομάκρυνση της νεωτερικής νοοτροπίας με αφετηρία την Ευρώπη στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ότι δήθεν το έθνος λαμβάνει την «κατασκευή» του από το Εδαφικό κράτος! Οι σημερινές εξελίξεις στο ζήτημα της σχέσης έθνους και κράτους, μαρτυρούν πόσα έχει να διδαχθεί η νεωτερικότητα από την κοσμοσυστημική πρόσληψη του ελληνισμού. Αφού τα Σκόπια δεν ανήκουν κατά δήλωσή τους στο ελληνικό έθνος, που όπως παραπάνω εξηγήθηκε εξελίχθηκε από αρχαιότητα ως σήμερα, όπου ανήκουν οι Μακεδόνες ως ελληνικό φύλο-Ελληνες, κατά τη θεωρία της νεωτερικότητας, ας αναζητήσουν να αποκτήσουν όνομα έθνους από γεωγραφική εδαφική περιοχή ή αλλιώς, πάντως αποκλείεται ιστορικά εξελικτικά το όνομά τους ως έθνος «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ». Η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει να δίνει τέτοια εντολή και είναι προς τιμή της Ν.Δ. που σέβεται την Ελληνική Κοινωνία! Έχουμε την εξέλιξη (στις 12.6.2018) της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα σε Σκόπια και Ελλάδα, για να δοθεί στο κράτος Σκοπίων το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ποιο το Έθνος που γεννιέται; Κατά τα παραπάνω αναπτυχθέντα, αφού το «Μακεδών» ανήκει στο ελληνικό έθνος αιώνες τώρα, τι να τους πει κανείς τους Σκοπιανούς: «Καλώς ήλθατε στο κοσμοσυστημικό ελληνικό έθνος, κύριοι Βορειομακεδόνες»;

 

* Ας συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στον νομό Λάρισας. Πώς κρίνετε τη συμμετοχή των στελεχών, τη διαδικασία και φυσικά το αποτέλεσμα;

- Όλοι όσοι εργάστηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας εσωκομματικών εκλογών, αφιερώνοντας χρόνο σε βάρος των παραλλήλων δραστηριοτήτων τους, εκλεγέντες και μη, ΝΙΚΗΤΕΣ είναι, γιατί συνέβαλαν σ’ αυτή την παραπάνω ποιοτική επικοινωνία της Ν.Δ. Πίσω από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών κρύβεται η ενθάρρυνση της Ν.Δ. στα μέλη της για σκληρή δουλειά και οργάνωση, συνεργασία και κατανομή ρόλων και για δυνατότητα επικοινωνίας όλων των μελών μεταξύ τους. Μάλιστα τα μέλη της συμμετείχαν όχι μόνο ευρέως και έτσι εκλέχτηκαν και νέα πρόσωπα, αλλά και σε μεγάλο ποσοστό ανταποκρίθηκαν στο σύνθημα «λίγα από πολλούς» με οικονομική ενίσχυση του κόμματος. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση υπήρχε πολύ μεγάλο αγκάλιασμα της διαδικασίας από τη Διεύθυνση Οργανωτικού και όχι μόνο, με τόση ευαισθησία και σχολαστικότητα, ώστε να μην δημιουργηθούν έριδες μεταξύ των ενδιαφερομένων υποψηφίων και μετέπειτα εκλεγέντων, με αναγνώριση ρόλων σε όλους συνεχώς. Εγώ ως το μόνο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ν. Λάρισας αρκέστηκα στην υπενθύμιση- ενθάρρυνση των μελών για συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

 

* Ας πάμε και στις εθνικές εκλογές. Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν και ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της ΝΔ;

- Πιθανότατα να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, αν το επιτρέψει η συγκέντρωση που απαιτείται στο μυαλό των πολιτών, για να διαλέξουν τους ταγούς τους. Οι πολίτες, αν συμβεί τότε, θα κληθούν να διαλέξουν αυτούς που θα θέσουν κανόνες της ποιοτικής επιβίωσής τους και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά δεν θα με εξέπληττε, γιατί οι πολίτες θα μπορούμε να διαλέξουμε και τους ευρωπαϊκούς ταγούς, στο πλαίσιο της εξέλιξης των θεσμών και μάλιστα των οικονομικών θεσμών της ευρωπαϊκής ένωσης, που τόσο επηρεάζουν τη ζωή μας τελευταία, αλλά και αυτούς τους εθνικούς ταγούς που θα μπορούν αποτελεσματικά να αντισταθούν σε παρεμβάσεις –οικονομικές και μη- στην εθνική μας κυριαρχία, αλλά κυρίως στην εθνική πολιτιστική μας παράδοση και ταυτότητα, που είναι χιλιάδων ετών. Γιατί τώρα τελευταία σε μας, που έχουμε τις τόσες αποχρώσεις και φωνήεντα και σύμφωνα στην ελληνική γλώσσα και πλούτο εννοιών, πάνε να μας πείσουν και ευρωπαίοι και εθνικοί ταγοί ότι «μεταρρυθμίσεις είναι περικοπές στις συντάξεις και στα εργασιακά επιδόματα και η υπερφορολόγηση».

Δεν εκτιμώ ότι η Ν.Δ αποφεύγει τις συνεργασίες σε άσκηση κυβέρνησης/διακυβέρνησης, αλλά πιθανότατα ο λαός να θελήσει να της δώσει την αυτοδυναμία ως εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και για να αναπτύξει σχέδιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

 

* Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολύς λόγος γίνεται για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μια εξέλιξη που δεν βρίσκει σύμφωνο το κόμμα σας. Γιατί; Δεν είστε υπέρ των συνεργασιών;

- Ο Κλεισθένης, που πληροφορούμαι έρχεται για ψήφιση στο τέλος Ιουνίου μετά από 8 έτη «Καλλικράτη», φέρνει αλλαγές που πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες-ψηφοφόροι: Οι επιφυλάξεις, η άρνηση της Ν.Δ για την απλή αναλογική, έχουν να κάνουν με τον ρόλο της μειοψηφίας και τη δυνατότητα ο εκλεγείς Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να υλοποιήσει την εντολή των ψηφοφόρων του στο έργο, που καλείται να πράξει, όταν αυτή η μειοψηφία προερχόμενη από άλλη παράταξη διαφωνεί με τη στοχοθεσία του, αλλά και τις πρακτικές/στρατηγική για το έργο αυτό. Βλέπετε, από τη μία το Νομοσχέδιο θέλει να έχει δύναμη η μειοψηφία και από την άλλη αντιφατικά ο αντιπεριφερειάρχης -που πλέον δεν θα εκλέγεται, αλλά θα διορίζεται από Περιφερειάρχη- θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση στο άνω νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια συμφωνούμε με την Κυβέρνηση στη γενική αρχή ότι καλό είναι η κάθε παράταξη να ορίζει τη στάση των εκλεγμένων στο ευρύ πλαίσιο της πολιτικής της, γιατί πράγματι ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι ή κάποιες εκλεγμένες ξαφνικά και μάλιστα «μειοψηφία», να σηκώσουν «σημαία μη συμπόρευσης» με τις αρχές της παράταξης, στην οποία εντάχθηκαν, με συνέπεια τον εκνευρισμό, τις έριδες και τελικά το χάος. Η άρνηση της Ν.Δ στον Κλεισθένη είναι προστατευτική του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και όχι έλλειψη αυτοπεποίθησης! Ακόμη μια ένδειξη της δικής μας αυτοπεποίθησης και της κυβερνητικής ανασφάλειας είναι το πρόσφατο αποκαλυφθέν από τη Ν.Δ. περιστατικό ότι 4 υπουργοί ζήτησαν και έλαβαν από την Ανεξάρτητη Αρχή ΑΣΕΠ τις λίστες με τα ονοματεπώνυμα και πατρώνυμα των υποψηφίων γραμματέων των Υπουργείων, που δεν πρέπει να αρνηθούμε την πολιτική τους υπόσταση. Άρα, ποιος φοβάται την «ανεξαρτοποίηση» των στελεχών του, άλλως της κάθε «μειοψηφίας»; Πάντως όχι η Ν.Δ. Η Ν.Δ. απλά προστατεύει θεσμούς και πολίτες από χαοτικές εξελίξεις.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί η εκλογή τοπικών συμβουλίων με κάλπη και αναβάθμιση του ρόλου τους, (με τον «Κλεισθένη» και το άρθρο 84, θα αποφασίζουν για το «ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των δήμων που τους αναλογούν» και θα έχουν κάθε άλλη αρμοδιότητα, που θα τους εκχωρηθεί από τον δήμαρχο), αλλά εγώ μιλώ ως επιστήμονας, ενώ την πολιτική πορεία την ορίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ως έμπειρος πολιτικός.

 

* Προ ημερών σε συνέντευξή του στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιαγλάρας υποστήριξε ότι ο «Κλεισθένης» ενισχύει τη Δημοκρατία, αλλά και τους δικηγόρους. Ποια είναι η άποψή σας;

- Συμφωνώ με τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη στους Δήμους, που πλέον ονομάζεται «Διαμεσολαβητής». Επιφυλάσσομαι για την ονομασία-μήπως φέρει κάποια σύγχυση με διαμεσολαβητές σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις-, όχι για τον ρόλο του, που είναι η άμβλυνση των ερίδων μεταξύ δήμων και πολιτών από άτομα με νομικές–δικηγορικές σαφέστατα γνώσεις. Μάλιστα, αν δει κανείς την πρωτοκολλημένη αλληλογραφία μου με τον Δήμο Λαρισαίων από τον Νοέμβριο του 2017, θα διαπιστώσει ότι αιτούμαι την ενεργοποίηση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, που τώρα απλά αλλάζει όνομα. Άρα, προσωπικά διέγνωσα την ανάγκη ύπαρξής του σε κάθε Δήμο, άρα και στον Δήμο Λαρισαίων και αυτό το άρθρο του νόμου «Κλεισθένη» στη γενική αυτή Αρχή, με βρίσκει σύμφωνη.

 

* Ως δικηγόρος θεωρείτε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη ρύθμιση των χρεών των πολιτών σε τράπεζες (και ασφαλιστικά ταμεία) είναι αρκετές για να ανακουφίσουν τους οφειλέτες;

- Όπως ήδη είπα όλες οι απαντήσεις μου είναι απαντήσεις επιστήμονα, που φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός. Και εδώ θυμάμαι την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη στο Μόναχο πριν λίγες μέρες για τις φιλοδοξίες του για την Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να φτάσει στο σημείο να μην απαιτείται η θεσμική προστασία ενός δανειακού προγράμματος, είναι η κανονική πρόσβαση στις αγορές». Παρεμφερής αναλογικά είναι και η δική μου φιλοδοξία ως Έλληνα πολίτη και δικηγόρου, που έχω ασχοληθεί με το «θεάρεστο και κοινωνικά αναγκαίο λεγόμενο νόμο «Κατσέλη-Σταθάκη» για πελάτες και οικείους, από τη στιγμή που όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων επηρεάσθηκε το εισόδημα από τη δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Δηλαδή, να μην απαιτείται η θεσμική από τη Δικαιοσύνη προστασία των νοικοκυριών για τον έως τώρα δανεισμό τους και τη ρύθμισή του από τις Τράπεζες, αλλά η ίδια η Πολιτεία να θεσπίσει έναν απλό νέο Νόμο ανακούφισης, που να εφαρμόζεται αμέσως απευθείας από τις Τράπεζες για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες δανεισθέντες, για να βγει ο πολίτης αμέσως στην αγορά! Άλλωστε η σχέση δανειζομένου και δανειστή είναι μοναδικά δυαδική. Όταν λοιπόν υπάρχουν απόψεις νομικές που διχάζουν τους Δικαστές στην εφαρμογή και ερμηνεία του Δικαίου, γιατί δεν φτάνουν αυτές οι υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον Άρειο Πάγο, καθώς οι δαπάνες είναι δυσβάστακτες, δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση των πολιτών. Γιατί, ο τυχερός που θα έχει επιεική δικαστή θα έχει διαφορετική απόφαση, από τον συμπολίτη του, που το σπίτι και την περιουσία του τα χειρίστηκε άλλος δικαστής, με άλλη ερμηνευτική δυνατότητα του Νόμου Κατσέλη.

 

* Η έξοδος από τα μνημόνια, συνιστά και ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη για τη χώρα μας;

- Η έξοδος από τα μνημόνια μάς δίδει το μήνυμα ότι ακόμη, κατά την εκτίμησή μου, οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί θεσμοί εξελίσσονται, αλλά δεν είναι τόσο ώριμοι και αποφασισμένοι, για να διώξουν την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ευρώπη ως εξισορροπιστικού οικονομικού θεσμού-παράγοντα και ενισχυτικού των οικονομικά αδυνάμων χωρών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η Ευρώπη δεν θέλει να ξαναγίνει το ΔΝΤ τέτοιος παράγοντας και επιθυμεί να έχει αποκλειστικά μόνη της τη θέση-ρόλο του Δ.Ν.Τ.

 

* Οι πολιτικές σας προσδοκίες καλύπτονται με την παρουσία σας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ή υπάρχουν κι άλλοι στόχοι;

- Αυτό θα το κρίνει η κοινωνία της Λάρισας….

 

* Η καλύτερη δημοσκόπηση για σας είναι αυτή που γίνεται από διάφορες εταιρείες ή αυτή που λαμβάνει χώρα στα πεζοδρόμια και στις πλατείες;

- Φυσικά στο πλαίσιο της επαγγελματικής, κοινωνικής αλλά και πολιτικής μου ενασχόλησης, ως μέλος της πολιτικής επιτροπής Ν.Δ. και πολιτευτού, έχουσας μετάσχει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ως υποψηφία βουλευτής της Ν.Δ., ακούω τον κόσμο, ερχόμενη σε επαφή μαζί του. Δεν ακούω όμως τις δημοσκοπήσεις, που τις αντιμετωπίζω, όπως αντιμετώπιζαν τις Σειρήνες του Ομήρου οι ναυτικοί, αλλά έχω τα αυτιά μου ανοιχτά στις διακηρύξεις και δεσμεύσεις του Προέδρου σε όλες τις δηλώσεις του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα