Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαρισαίος ο κατασκευαστής του Τζουράσικ Παρκ του Πεκίνου

Ο ΒΑΪΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΡΟΜΠΟΤ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 22:00
Ο Λαρισαίος Βάιος Παναγιώτου που καθηλώνει το Πεκίνο με τα γιγαντιαία ρομπότ του-δεινόσαυρους Ο Λαρισαίος Βάιος Παναγιώτου που καθηλώνει το Πεκίνο με τα γιγαντιαία ρομπότ του-δεινόσαυρους

Ο Λαρισαίος μηχανολόγος-μηχανικός Βάιος Παναγιώτου, είναι ο άνθρωπος που πριν από 18 χρόνια έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο βαλίτσα σε ηλικία 25 χρονών. Το μικρόβιο των κατασκευών-εφευρέσεων του είχε μπει βέβαια πολύ νωρίτερα, σε ηλικία 16 χρονών όταν έφτιαξε το πρώτο του αυτοκίνητο, που το κατασκεύασε με τα ίδια του τα χέρια χρησιμοποιώντας έναν παλιό κινητήρα μηχανής και παλιά μέταλλα.

Τα χρόνια που πέρασαν για τον πολυμήχανο Βάιο Παναγιώτου ήταν στρωμένα με επιτυχίες και διακρίσεις. Σήμερα «ξαναχτυπά» με ένα τεράστιο πρότζεκτ αφού είναι ο ιθύνων νους, που κρύβεται πίσω από το Τζουράσικ Παρκ του Πεκίνου. Ο Βάιος Παναγιώτου μαζί με την ομάδα του-άλλοι 15 Έλληνες- τα τελευταία 3 χρόνια εργαζόταν ασταμάτητα στο Πεκίνο, προκειμένου να κατασκευάσει ρομπότ δεινόσαυρους για το Πάρκο «Long gone dinosaurs» που φιλοξενείται στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου σε μια έκταση 11.000 τετραγωνικών μέτρων που κόβει την ανάσα στον επισκέπτη.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Βάιος Παναγιώτου που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Λάρισα μίλησε στην «Ε» για το νέο του έργο που πραγματικά εντυπωσιάζει ακόμη και από τις φωτογραφίες. Πρόκειται για συνολικά εννέα ρομπότ με ύψος που φτάνει τα 15 μέτρα και μήκος 20 μέτρων (βραχιόσαυροι, τυραννόσαυροι κ.α.) τα οποία περπατούν μέσα στο Πάρκο το οποίο αναπαριστά πλήρως τη ζωή τους στη γη 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Για την κατασκευή του Πάρκου χρειάστηκαν να γίνουν πολλά. Να φανταστεί κανείς ότι έχει τοποθετηθεί οθόνη 6 στρεμμάτων που στην ουσία λειτουργεί ως φόντο, αφού χρησιμεύει ως ουρανός. Για την ολοκλήρωση του πάρκου εργάστηκαν πάνω από 100 άτομα, μηχανικοί, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, καθώς οι επισκέπτες περιπλανώνται στην εποχή των δεινοσαύρων μέσα από εικόνα και ήχο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο «Κύρος Γρανάζης» της Λάρισας κατάγεται από τη Μεσοράχη και αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Brighton στην Αγγλία. Η «ατυχία» της... ανεμοβλογιάς που καθήλωσε τον Βάιο στο κρεβάτι τη χρονιά που έδινε εισαγωγικές εξετάσεις για να περάσει στη Σχολή Ικάρων φαίνεται ότι ήταν στην πραγματικότητα η τύχη του, αφού έτσι του δόθηκε η αφορμή να φοιτήσει στο Τμήμα Τεχνικών Αυτοκινήτων του ΙΕΚ Λάρισας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Brighton στην Αγγλία. « «Με αρκετές δυσκολίες στην αρχή εξαιτίας των ελλείψεών του στα αγγλικά», ο Βάιος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του μέσα από την πτυχιακή εργασία που είχε για το πανεπιστήμιο. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και συνεχίστηκαν. Ο Βάιος Παναγιώτου κατασκεύασε επίσης ρομπότ τα 12 ζώδια των Κινέζων στη Σανγκάη γεγονός που του έδωσε το «εισιτήριο» για το μεγάλο έργο στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου. Όπως αναφέρει στην «Ε» πρόθεση είναι ανάλογα πάρκα να γίνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού ήδη το Πεκίνο έχει ανοίξει μονοπάτια συνεργασίας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Gallery άρθρου