Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ν. Καλτσάς: Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό στερούνται βασικών υποδομών

«ΠΟΛΛΑ ΕΓΩ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΕΙΣ»

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:26

 

Ένας άνθρωπος με πολύπλευρη κοινωνική παρουσία ο νέος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Νίκος Καλτσάς, στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη .

Στο πλαίσιο αυτής της πολύπλευρης δραστηριότητας ο κ. Νίκος Καλτσάς ως συντονιστής των Ενεργών Πολιτών Μεσαγγάλων μαζί με τα υπόλοιπα μέλη δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Μεσαγγάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών και τους άλλους φορείς των παραλίων μια νέα δυναμική η οποία έφερε ανάπτυξη, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης με τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι Ενεργοί Πολίτες όμως δεν στάθηκαν μόνο στη δημιουργία διαφόρων εκδηλώσεων. Παράλληλα ανέδειξαν χρόνια προβλήματα, ζήτησαν ή και βοήθησαν στην επίλυσή τους.

Μιλήσαμε με τον κ. Νίκο Καλτσά και αφού του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο έργο του ως αντιδήμαρχος στον Δήμο Λαρισαίων του θέσαμε ερωτήματα που αφορούν τους Ενεργούς Πολίτες Μεσαγγάλων και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή των παραλίων του Δήμου Τεμπών.

 

Συνέντευξη

Στον Κώστα Τσόλα

 

* Κύριε Καλτσά, το περσυνό καλοκαίρι στα παράλια του Δήμου Τεμπών ήταν γεμάτο από δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, αθλητισμού, εθελοντισμού κατά τον τίτλο του Φεστιβάλ. Αλλά και το 2ο Καλοκαίρι Θάλασσας φέτος όπως εξελίσσεται σε Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ποια η παρουσία των Ενεργών Πολιτών σ’ όλες αυτές τις ενέργειες;

 

- Πράγματι, κύριε Τσόλα, για ακόμη μια φορά οι Ενεργοί Πολίτες υποστηρίζουμε ενέργειες και δράσεις που αναδεικνύουν και εξυψώνουν τα παράλια. Πασχίζουμε για κάθε τι που ωθεί στην πρόοδο, έχει ποιοτικές αποδόσεις, αποσκοπεί στη διατήρηση και την ισχυροποίηση της ταυτότητας του τόπου και φυσικά εκφράζεται δημιουργικά.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως υπάρχουν και συνοδοιπόροι τους οποίους και θα ήθελα να συγχαρώ. Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών, Μεσάγγαλα-Καστρί Λουτρό που ενθαρρύνει και υποστηρίζει το φετινό εγχείρημα, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού, ο τοπικός Σύλλογος των Αλιέων που συνδράμει επίσης όπως και η Ομάδα Πολιτισμού Μεσαγγάλων που σχεδίασε και υλοποιεί με επιτυχία το 2ο Καλοκαίρι Θάλασσας με δράσεις, όπως αναφέρατε, πολιτισμού, αθλητισμού, εθελοντισμού. Ως γνωστόν, η Ομάδα Πολιτισμού Μεσαγγάλων συγκροτείται από νέους και με όραμα ενεργούς πολίτες.

* Ενεργοί Πολίτες από πεποίθηση ή από μόδα;

- Πολλά Εγώ συστήνουν το Εμείς. Είναι μια επιθυμητή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παραλιακή ζώνη να αντιμετωπιστούν αρτιότερα μέσα από τη συμμετοχή, τη συνεννόηση, τους κοινούς αγώνες, τις καινοτόμες ιδέες, τα βάσιμα επιχειρήματα, και προπαντός τη συλλογικότητα. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα όμως με την παρουσία μας άνοιξαν νέοι δρόμοι και ορίζοντες που ο τόπος μας τους έχει απόλυτη ανάγκη.

 

*Από την εμπειρία σας, ποια βλέπετε ότι είναι τα «Θέλω» των πολιτών για την παραλιακή ζώνη;

Τα «Θέλω» είναι πολλά και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα. Σημασία έχει πού μπορούμε να στοχεύσουμε ώστε η ευρύτερη περιοχή να αποκομίσει οφέλη στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης που στο επίκεντρό της έχει τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής.

Η περιοχή διαθέτει όμορφη φύση, αβαθείς ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές, ιαματική άμμο, θάλασσα πλούσια σε αλιεύματα. Υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός φύσης ιστορίας, μυθολογίας, και ανθρωπογεωγραφίας, ξεκινώντας από το Δέλτα του Πηνειού, την Κοιλάδα των Τεμπών, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, τα γραφικά χωριά μέχρι τον παραγωγικό κάμπο.

Ωστόσο, οι παράκτιοι οικισμοί όπως τα Μεσάγγαλα, το Καστρί Λουτρό, η Κουλούρα στερούνται βασικών υποδομών με κυριότερες τον πολεοδομικό-χωροταξικό-περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τα έργα αποχέτευσης, τη δομή της παραλίας, τα έργα για την αξιοποίηση και τη φροντίδα του υγρού και πράσινου στοιχείου, τη μέριμνα για τον ιαματικό χαρακτήρα της περιοχής, την ένταξη στα ολοκληρωμένα δίκτυα μεταφοράς (σιδηρόδρομος, συγκοινωνίες, συνδέσεις με όμορες περιοχές).

*Υπάρχει υποστήριξη στις προσπάθειές σας;

Όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο βίο διαπιστώνω ότι οι καλές συνθήκες για τον τόπο δεν έρχονται ως μάννα εξ ουρανού. Απαιτείται διεκδίκηση των αιτημάτων, συγκροτημένος λόγος, επίμονη και υπομονή όπως και να δίνουμε σε κάθε ευκαιρία το καλό παράδειγμα, σε κάθε περίπτωση, έχοντας δίπλα μας την τοπική κοινωνία. Έπειτα έρχεται η σειρά του Θεσμού. Αυτός έχει την πολιτική βούληση, χρηματοδοτεί, και φέρει επίσημα την ευθύνη.

Είναι πολύ ευχάριστο που η συνεργασία μας με τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος και πρόθεση για έργα και παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

* Από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνετε τον θεσμικό ρόλο του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Λαρισαίων. Συμβαδίζει ο ρόλος αυτός με την κίνηση των Ενεργών Πολιτών;

Αυτός ο ρόλος είναι επιθυμητό και ορισμένες φορές επιβεβλημένο να συνδέεται με κινήσεις ενεργών πολιτών.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι ο αγώνας για το κοινό καλό είναι μια κίνηση συλλογική, κινηματική, δημιουργική και προπάντων εξωστρεφής. Άλλωστε, η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης θέτουν τους πολίτες υπεράνω καθώς τους θέλουμε στο προσκήνιο του τόπου μας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass