ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «ΕτΔ» Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Οι Ρώσοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:27

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα αποτελεί έναν κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μίας μικρής ομάδας ομογενών. Το Κέντρο θέτει φιλόδοξους μεν ευγενείς δε στόχους διαφύλαξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, περαιτέρω ενίσχυσης των ιστορικών και πνευματικών σχέσεων των δύο ομόδοξων ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, που έχουν μακραίωνη ιστορία. Πιο αναλυτικά, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί κοινωνικό φορέα, καταχωρημένο στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2005, θέτει στόχους, όπως η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, η συσπείρωση εκπροσώπων ελληνικής ομογένειας και φιλελλήνων, η αξιοποίηση του δημιουργικού δυναμικού Ελλήνων και Φιλελλήνων, όλων αυτών, που με τη δράση τους (επαγγελματική ή ερασιτεχνική) συμβάλουν στην ελληνορωσική σύμπραξη και συνεργασία, με σκοπό την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και το συντονισμό ενεργειών, που αποβλέπουν στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ελληνισμού στη Ρωσία και των ελληνορωσικών σχέσεων, ακόμη και σε επίπεδο απλών ανθρώπων αλλά και κοινωνικών οργανώσεων και φορέων. Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, είναι η Θεοδώρα Γιαννίτση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 ήρθε στη Μόσχα για σπουδές. Το 1995 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Lomonosov. Το 2000 υποστήριξε διδακτορική διατριβή με θέμα: "Ο ελληνικός κόσμος της περιόδου από τα τέλη του 18ου αι. έως τις αρχές του 20ου αι. μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)". Στη συνέχεια (2002 και 2005) εξέδωσε βιβλίο, που βασίστηκε στη διατριβή της. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Υποκριτικής Τέχνης της Ρωσικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης (GITIS). Από τον Απρίλιο του 1995 εργάζεται στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα.

 

Η συνέντευξη

* Το Kέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη εγγραφών για τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μπορείτε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά;

- «Σε επτά διαφορετικές, γεωγραφικά, εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και, στη συνέχεια, συμμετοχής σε εξετάσεις για την απόκτηση του πτυχίου γλωσσικής επάρκειας-ελληνομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη). Από εφέτος δε προσφέρουμε τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας παρακολούθησης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ειδικά διαμορφωμένα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

* Τι είναι για σας η ελληνική γλώσσα;

- «Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα του Ομήρου και του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη, η γλώσσα των Αγίων Γραφών, των βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως της μέρες μας. Η γλώσσα, η οποία ομιλείται σε μία από τις, αναμφίβολα, σαγηνευτικότερες γωνιές του πλανήτη, τόπο απαράμιλλου κάλλους, αισθησιακής φυσικής ομορφιάς, αλλά και εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού, μοναδικών μνημείων, γενέτειρα διαχρονικών αξιών και ιδεωδών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, για ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών ανά τους αιώνες και δεν δύναται να αφήσει αδιάφορο και ασυγκίνητο και τον πλέον απαιτητικό περιηγητή».

* Μπορείτε να αναφερθείτε στα προγράμματα;

- «Τα προγράμματα του Κ.Ε.Π., που διεξάγονται σε ανιδιοτελή βάση, διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Στα τακτικά και τα μεμονωμένα. Στα τακτικά υπάγονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού και τραγουδιού, με συνεπαγόμενη σύσταση χορωδίας. Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση σε 7 ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης Νο 551 (σχολείο με έμφαση στην ελληνική παιδεία), Νο 26 (πλησίον του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωφ»), στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι», στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαυικής Γραφής και Πολιτισμού, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρύτανης του οποίου είναι ο γνωστός ομογενής επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ. Στις ως άνω εγκαταστάσεις διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, προσετέθη, από το Σεπτέμβριο του 2013, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών «To Be Centre Moscow», ενώ από το Φεβρουάριο του 2014 και ο Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, πλησίον του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περί τα 500 άτομα (λειτουργούν πάνω από 25 τμήματα γλώσσας). Το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ήδη λειτουργούν 25 τμήματα γλώσσας (εκ των οποίων τρία (3) για παιδιά), ενώ συνεχίζεται η σύσταση νέων τμημάτων».

* Για φέτος;

«Εφέτος έχει καταγραφεί ο πρωτοφανής αριθμός ενδιαφερομένων να διδαχθούν τη νεοελληνική, που ανέρχεται, προς το παρόν σε 1.400 άτομα, ενώ επιπρόσθετες αιτήσεις δεχόμαστε καθημερινά. Ήδη από το 2007 το Κ.Ε.Π. επανδρώνεται και με Έλληνα εκπαιδευτικό, εν Μόσχα αποσπασμένο του Υπουργείου Εθνική Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, σε εβδομαδιαία βάση, διεξάγονται κύκλοι διαλέξεων για την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα έως τις μέρες, την ελληνική λογοτεχνία, την ιστορία της τέχνης, πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικού χορού, χορωδίας, λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι, καθώς και μαθήματα καλλιτεχνίας με αξιοποίηση εθνικών συμβόλων. Το πρόγραμμα εκμάθησης της γλώσσας είναι 4ετές, στα δε δύο τελευταία έτη διδάσκουν οι εν Μόσχα αποσπασμένοι από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος εκπαιδευτικοί. Σπουδαστές του Κ.Ε.Π. έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις για την Ελληνομάθεια (παροχή πιστοποιητικού επάρκειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), που διεξάγονται κάθε Μάιο από την Έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωβ».

* Ταυτόχρονα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη και μουσικό αρχείο…

- «Στα πλαίσια των προσπαθειών για μία, όσο το δυνατό, πληρέστερη και σφαιρικότερη γνωριμία με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) λειτούργησε, το Δεκέμβριο του 2013, Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία εδρεύει στις εγκαταστάσεις του κινηματογράφου «Zvezda». To όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό «MosCino» του Δήμου Μόσχας. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε στον Έλληνα και Φιλέλληνα θεατή, να τον μυήσουμε, σε τακτική βάση, στην πεμπτουσία της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ) τόσο των προηγούμενων δεκαετιών όσο και των τελευταίων ετών. Παράλληλα το Κ.Ε.Π. πραγματοποιεί μεμονωμένες εκδηλώσεις, αφιερωμένες, για παράδειγμα, σε εθνικές επετείους και ιωβηλαία, επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, προβολές ταινιών, ενώ παράλληλα στηρίζει τις έρευνες γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις και αναπτύσσει εκδοτική δραστηριότητα».

* Ποια είναι η βασική αρχή του Κέντρου;

- «Το Κ.Ε.Π. δεν θέτει ως στόχο την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, όλα τα κεφάλαια που κατορθώνει να προσελκύσει διοχετεύονται για χρηματοδότηση της τρέχουσας λειτουργίας του και για υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Βασική αρχή του Κέντρου αποτελεί η διαφάνεια κατά τη διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης των χορηγών και ελπίζουμε ότι ο ενθουσιασμός και η αυταπάρνηση των λειτουργών του Κέντρου, των συμμετεχόντων στα προγράμματά του και των εθελοντών επιτρέπουν να καλύπτουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο πεδίο και φάσμα κατευθύνσεων και να πετύχουμε υψηλή ποιότητα στα υπό υλοποίηση προγράμματά μας, με, ει δυνατό, χαμηλότερο οικονομικό κόστος. Στα πλαίσια του δυνατού το Κέντρο επιχειρεί να επιλέγει προγράμματα κατόπιν διαγωνισμού, με στόχο αφ’ ενός την εξασφάλιση βέλτιστης αξιοποίησης των εκχωρουμένων κονδυλίων αφ’ ετέρου τη στήριξη προτάσεων και σχεδίων, που παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον και προοπτική. Το Κέντρο είναι ανοικτό για εποικοδομητική συνεργασία με λοιπές οργανώσεις και ιδιώτες, με στόχο το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα κατά την από κοινού δρομολόγηση και υλοποίηση προγραμμάτων και σχεδίων».

 

Αναλυτικότερες πληροφορίες δύνασθε να αντλήσετε:

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

LinkedIN: http://www.linkedin.com/company/hellenic-cultural-center

e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass