ΟΚΤΩ ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ

Ο Ανδρέας, η 3η Σεπτέμβρη και οι... Συμπληγάδες

*Δύο εκδηλώσεις για τα τεσσαρακοστά «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ, αύριο και την Τετάρτη, στο Ζάππειο

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2014 13:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:50

 

Με έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου που φέρει τον τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», καθώς και την κλασική εκδήλωση εορτάζονται φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Τόσο η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 7.30 αύριο το απόγευμα όσο και η εκδήλωση στις 7 το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στην εκδήλωση της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι κεντρικός ομιλητής. Στη δεύτερη χρονικά εκδήλωση δεν θα παραστεί ο κ. Γ. Παπανδρέου λόγω προγραμματισμένης εδώ και καιρό ομιλίας του στο Λονδίνο, θα παραστεί, όμως, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.

ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» θα φιλοξενηθεί σε δύο αίθουσες στο Ζάππειο από την 1η μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που θα καταγράφουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την πορεία και τους αγώνες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή της χώρας, εκτίθενται για πρώτη φορά, αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου, προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν στη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου, επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966 και πολλά άλλα ιστορικής σημασίας έγγραφα.

Μεταξύ αυτών, χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ, αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης, συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κουν - Σολωμός).

Θα εκτίθενται ακόμα χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος, αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης, ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη, θα είναι λιτή με σεβασμό στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου. Δεσπόζουσα μορφή στον χώρο δεν μπορεί να είναι άλλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου με φωτογραφίες και φράσεις του μεγάλου ηγέτη της Αλλαγής από ομιλίες του:

Οι φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που επιλέχθηκαν και χαρακτηρίζονται «επίκαιρες όσο ποτέ», είναι οι παρακάτω:

«Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη της ανανέωσης. Ότι διαθέτουμε ακόμη τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική μας πνοή. Ότι μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πίστη στον ανοιχτό ορίζοντα της ιστορίας. Και με τόλμη και ενότητα να χαράξουμε τη νέα πορεία σε έναν κόσμο αβέβαιο, γεμάτο φόβους αλλά και ελπίδες».

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι χαραγμένο στη συνείδηση του λαού μας. Ταυτισμένο με την ενότητα και την προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την τύχη και την πορεία της Ελλάδας και του Ελληνισμού».

«Το Κίνημά μας γεννήθηκε για να εκφράσει μια πατριωτική συνείδηση, μια στρατηγική ανεξαρτησίας, δεν πρέπει να έχει δίλημμα ούτε μια στιγμή για το δρόμο που θα ακολουθήσει και τώρα και στο μέλλον. Δεν θα αφήσουμε τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες, τις ελπίδες, για τις οποίες τόσο αγωνιστήκαμε και τόσο πιστέψαμε, να ξεθωριάσουν στους δύσκολους και απρόσωπους καιρούς που ζούμε».

«Οραματίζομαι την πατρίδα μας να περνά τις Συμπληγάδες με αισιοδοξία και ιστορική πίστη και αποστολή του ελληνισμού. Οραματίζομαι έναν κόσμο δικαιότερο, ασφαλέστερο και ευημερούντα να απαντά στον κόσμο της βαρβαρότητας. Οραματίζομαι έναν κόσμο που καθιστά τον άνθρωπο ξανά υποκείμενο της ιστορίας και της τύχης του».

«Αρνηθήκαμε πάντοτε να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σε οποιοδήποτε πολιτικό φάσμα, διασκεδάζουμε με την προσπάθεια άλλων να βρουν την ακριβή μας θέση στο πολιτικό στερέωμα της χώρας».

«Η Εθνική Ομοψυχία είναι όρος απαράβατος για την επιβίωση του έθνους, η συμφιλίωση προϋπόθεση για το βάθεμα της δημοκρατίας και η Εθνική Λαϊκή Ενότητα το μεγαλύτερο όπλο για την πραγμάτωση των Αλλαγών».

«Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ συνδέεται άρρηκτα με την ανανέωση και την αποκατάσταση της πολιτικής. Όχι μόνο σε ιδέες, θέσεις, προγράμματα και επιλογές, αλλά κυρίως σε λειτουργίες, νοοτροπίες και πρακτικές. Είναι ζήτημα που αφορά στο παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας και των αξιών της».

«Το Κίνημά μας δεν είναι μια εφήμερη παρένθεση στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Αποτελεί θεσμό με ρίζες και προοπτική μιας συνεχούς και γόνιμης παρουσίας, πλειοψηφικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass