ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥΝΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ MARKETING, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗΣ

Επτά προτάσεις για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:29

 

Μείωση της γραφειοκρατίας, με τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων που θα δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται στη δέσμη επτά προτάσεων που καταθέτει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας και σύμβουλος καινοτομικού marketing Χρήστος Γενιτσεφτσής. «Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη διάθεση των αυτοδιοικητικών αρχών μια πληθώρα εφαρμογών, λύσεων και εργαλείων, ώστε οι υπηρεσίες κάθε δήμου και περιφέρειας της χώρας να είναι πλήρως προσβάσιμες σε κάθε πολίτη –ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα, με πολύ απλές διαδικασίες, στους ίδιους τους πολίτες να προτείνουν, να αποφασίσουν και να δημιουργήσουν δομές και φορείς, με στόχο πρωτίστως τη διεύρυνση του φάσματος της απασχόλησης, σε τοπικό επίπεδο, και δευτερευόντως τη βελτίωση βασικών υποδομών και λειτουργιών της πόλης», σημειώνει ο κ. Γενιτσεφτσής.

Στη δέσμη των επτά προτάσεων περιλαμβάνονται, αναλυτικά, η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση των καθημερινών συναλλαγών των πολιτών, η ανάπτυξη και λειτουργία προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, οι δράσεις για την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, δράσεις και προγράμματα για την αστική ανάπλαση, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική επικοινωνία για το έργο του Δήμου ή περιφέρειας, η ανάπτυξη διόδων για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών –με τη χρήση εφαρμογών και μεθόδων ανάδρασης και διάδρασης και τέλος η ανάπτυξη ευκαιριών χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια ή/και άλλους πόρους.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και επικοινωνιακών εργαλείων μπορεί να μην γίνεται άμεσα ορατό στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια. Ωστόσο, εάν κανείς παρακολουθήσει την ειδησεογραφία θα διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί, κυρίως νέοι, Έλληνες αναπτύσσουν με επιτυχία καινοτομικές μεθόδους και εφαρμογές επικοινωνίας, παραγωγής, βιοτεχνολογίας, ενώ τα αποτελέσματα της εργασίας τους γίνονται περιζήτητα από την παγκόσμια τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα. Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι ακόμη και σε επίπεδο δήμων, ιδίως στο επίπεδο του Δήμου Λαρισαίων που είναι στρατηγικά τοποθετημένος στο κέντρο της Ελλάδας, μπορούν να δημιουργηθούν, να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν ανάλογες δράσεις, με κυρίαρχο στόχο να εμπνευστούν οι νεότερες γενιές επιχειρηματιών ότι μπορούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, ότι μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη, αλλά και να προσφέρουν θέσεις εργασίας χωρίς να χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας.

ΜΕΙΩΣΗ

Κύριο ζητούμενο από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη και λειτουργία εξειδικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες μπορεί να ανταποκρίνονται σε μια πληθώρα αιτημάτων, που ξεκινούν από τη συλλογή των απορριμμάτων και μπορούν να φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ηλεκτρονικών εγγραφών στις σχολές και τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής με τους πολίτες.

Ένα σημαντικό εργαλείο για τη μετάβαση και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ηλεκτρονική εποχή είναι η ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας συμμετοχής και διαβούλευσης, στα πρότυπα του opengov, που χρησιμοποιείται με τεράστια επιτυχία από δήμους στο εξωτερικό. «Με τη δημιουργία πλατφόρμας συμμετοχής και διαβούλευσης των πολιτών ενισχύεται ο θεσμός της δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα οι δημοτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους μια δεξαμενή ιδεών και προτάσεων, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα», τονίζει ο κ. Γενιτσεφτσής.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στο δημοτικό και περιφερειακό γίγνεσθαι είναι η παροχή πληροφόρησης για τις αποφάσεις, τα έργα και τα οικονομικά στοιχεία. «Μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές για την παρακολούθηση του αυτοδιοικητικού έργου, με ταυτόχρονα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν σε αυτά, η διαδικασία κατάρτισης, αλλά και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους. Για παράδειγμα, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας διαγωνισμών, για έργα και προμήθεια υλικών, σε real-time, “ζωντανά”, δηλαδή, θα δίνει την ευκαιρία στις διοικητικές αρχές να διαλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά και σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στις συναλλαγές», υποστηρίζει ο σύμβουλος καινοτομικού marketing.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας δίνουν τη δυνατότητα παροχής πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών, με συγκεκριμένη στόχευση, όπως για παράδειγμα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. «Το ότι η Λάρισα δεν παρέχει στους δημότες της και τους επισκέπτες της δωρεάν wi-fi, για πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα –και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή η διάσταση της έλλειψης. Ας αναλογιστούμε, όμως, πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα για τους ανέργους, εάν μπορούσαν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους ηλεκτρονικά με πρόσβαση στο διαδίκτυο που τους παρέχεται από την αυτοδιοίκηση ή πόσο εύκολο θα ήταν για τους φοιτητές να μπορούν να στέλνουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά από όποιο σημείο της πόλης. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σημείων wi-fi, με κωδικούς που να δίνονται σε μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, δηλαδή ένας τύπος social wi-fi, κοινωνικού χαρακτήρα, για ανέργους, χαμηλόμισθους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, για ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες ή δυσκολίες.

Παράλληλα, οι ιστοσελίδες της αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πλατφόρμες επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις δράσεις που αναπτύσσονται από όλες τις ομάδες εθελοντισμού της Λάρισας ή και όλης της Θεσσαλίας, ώστε ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε κάποια από αυτές να μπορεί εύκολα να λαμβάνει γνώση για το τι γίνεται, πού γίνεται και πότε γίνεται. Αντιστοίχως, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτρονικοί χώροι για τις δραστηριότητες και δράσεις διαφόρων συλλόγων, ακόμη και ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας για τις αναφορές και τα παράπονα των πολιτών. Στην ίδια πλατφόρμα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και δράσεις προβολής των τοπικών επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι παρεμβάσεις στον τοπικό ιστό, είτε μεγάλης είτε μικρής κλίμακας, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παραδείγματα, όπως η διαμόρφωση πλατειών, οι ποδηλατικοί άξονες, τα μικρά σχέδια γειτονιάς, δράσεις για τη διατήρηση και προσέλκυση επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε η δομή της πόλης να γίνει πιο λειτουργική, πιο φιλόξενη και, εν τέλει, αυτά όλα να μετασχηματιστούν σε άμεσα ή έμμεσα οφέλη, και για τη διοίκηση και για πολίτες-επιχειρήσεις. Σημαντικό ρόλο σε τούτο το σημείο διαδραματίζει η προϋπόθεση για τη χαρτογράφηση και αξιοποίηση του αυτοδιοικητικού κτιριακού αποθέματος. «Όλα αυτά είναι εφαρμογές που μπορούν είτε να αναπτυχθούν ενδοϋπηρεσιακά, είτε να αναπτυχθούν με outsourcing και να υποστηριχθούν με δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης –με πόρους που διατίθενται από κοινοτικά κονδύλια ακριβώς για αυτούς τους σκοπούς και παραμένουν αναξιοποίητα από τις ελληνικές αρχές», αναφέρει ο κ.Γενιτσεφτσής.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στις έννοιες της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μπορούν να ενταχθούν πρωτοποριακές δράσεις για τη δημιουργία δομών στήριξης των νέων ανθρώπων και των ανέργων, για τη στήριξη επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, όπως επίσης και να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, για τον μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων σε βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας –για παράδειγμα με ανοιχτά σεμινάρια ειδικών θεματικών ενοτήτων. «Είναι ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να ξεφύγουν από το συγκεντρωτικό πρότυπο που θέλει όλες τις ιδέες, τα εργαλεία και τους πόρους να προέρχονται από την κεντρική, κρατική διοίκηση και οι αυτοδιοικητικές αρχές να στραφούν, να ερευνήσουν και να αξιοποιήσουν τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που διαθέτουν δημιουργώντας μικρά κύτταρα τοπικής δραστηριότητας –όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων στη δημιουργία θερμοκοιτίδων (incubators) και επιταχυντών (accelerators) σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, είτε για νέες, είτε για δημιουργικές επιχειρήσεις (πολιτισμός, αθλητισμός, διατροφή, κοινωνική δράση, εθελοντισμός). Αυτά τα κύτταρα, αν συνδεθούν μεταξύ τους, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες δομές και σιγά-σιγά, σε τοπικό επίπεδο να αναπτυχθούν οικονομικές οντότητες ικανές να στηρίξουν το σύνολο των τοπικών κοινωνιών», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Όσο για τους πόρους, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί έστω και ένα μέρος από τις παραπάνω προτάσεις, ο κ.Γενιτσεφτσής είναι κατηγορηματικός: «Σημαντικό μέρος του νέου ΕΣΠΑ, 2014-2020, παραμένει αναξιοποίητο από τις αυτοδιοικητικές αρχές, που επιμένουν να περιμένουν από τον κεντρικό κορβανά στην ουσία ό,τι περισσέψει, μετά τον κεντρικό σχεδιασμό. Παράλληλα, ένα τεράστιο πλήθος χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ που αφορούν μόνον στην αυτοδιοίκηση και έχουν δημιουργηθεί μόνον για την ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών παραμένουν παντελώς άγνωστα στις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης – αυτή η αδιάφορη στάση και η έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση γεννούν πολλά ερωτηματικά. Γιατί δεν γίνεται έστω και μια προσπάθεια, γιατί δεν κατατίθεται έστω και μία πρόταση;». Η πρόταση είναι η δημιουργία γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας.

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Η ανάπτυξη και λειτουργία μηχανισμών και υπηρεσιών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, που θα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον τρόπο που λειτουργούν μέχρι και σήμερα, είναι η μοναδική διέξοδος από το τέλμα της οικονομικής κρίσης. «Δεν μπορεί μια Διεύθυνση Ανάπτυξης να λειτουργεί μόνον και μόνον για να παρέχει βεβαιώσεις και να ζητά δικαιολογητικά. Θα πρέπει να μπορεί να καταθέσει και προτάσεις αναπτυξιακού περιεχομένου, προς όφελος της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξακολουθεί να μην υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία των φορέων της πόλης με τις αυτοδιοικητικές αρχές και η όποια συνεργασία να εξαντλείται στην ηθική στήριξη –χρειάζονται συνέργειες που θα φέρνουν απτά αποτελέσματα. Για όλα αυτά, όμως, βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ως προς το τι συνεπάγεται και τι συντελεί στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εν κατακλείδι, το μόνο που έχουν να κάνουν οι διοικήσεις της αυτοδιοίκησης είναι να ανοίξουν τα αυτιά και τα μάτια τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες τους –τόσο απλό είναι», καταλήγει ο κ.Γενιτσεφτσής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass