ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Β. ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η πολυγλωσσία διδάσκει την ανεκτικότητα και την εκπαιδευτική καλλιέργεια»

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:31

 

«Στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, η εκπαίδευση έγινε όργανο πολιτικής, η πολιτική δραστηριότητα αποτέλεσε είδος εκπαίδευσης και οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προστακτικές, παραπέμπουν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της πλουραλιστικής εκπαίδευσης, σε αυθεντικούς όρους παιδευτικών βιωμάτων και εκπαιδευτικών πρακτικών, θεσμών και πολιτικών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα ομιλία της, το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας η κ. Βίκυ Καραβάκου-αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο θέμα που ανέπτυξε με τίτλο «Η πολυγλωσσία στην Ευρώπη: Ένας διαρκής εκπαιδευτικός Διαφωτισμός», η κ. Καραβάκου είπε «ότι η γλώσσα δεν αποτελεί ένα ιδεώδες πρότυπο στο οποίο προσαρμόζεται η σκέψη και η πρακτική των καθημερινών ανθρώπων. Η γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας αποτελεί, όπως μας δίδαξε ο Wittgenstein, μία ζωντανή εστία επικοινωνιακών πρακτικών και γλωσσικών παιγνίων.

 Δεν διαμορφώνεται αυθύπαρκτα σε ένα κόσμο υπερβατικό αλλά πάντοτε μέσα σε ένα πλέγμα σημασιών και πεποιθήσεων στην πραγματική ζωή πραγματικών ανθρώπων.

Η πολυγλωσσία διδάσκει την ανεκτικότητα και η εκπαιδευτική καλλιέργεια της πολυγλωσσίας στη σύγχρονη Ευρώπη, αποτελεί ένα σημαντικό αντίδοτο στο λόγο και τις πρακτικές του μίσους, ένα σημαντικό καταλύτη για την εμπέδωση των ανεκπλήρωτων προταγμάτων του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Για να καταλήξει ότι «ενάντια στη συρρίκνωση ή και εξάλειψη της πλουραλιστικής εκπαίδευσης τασσόμαστε υπέρ του επαναπροσδιορισμού και της ανάκτησης του αξιολογικού και πνευματικού ορίζοντα της σύγχρονης μετα-διαφωτιστικής Ευρώπης.

Η πολιτισμένη Ευρώπη δεν εμπόδισε τη φρίκη παρά την ευρεία πίστη των Ευρωπαίων διαφωτιστών φιλοσόφων και διανοητών ότι «τα μίση θα διαλυθούν». Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να καλλιεργηθεί στις μέρες μας ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και καλλιέργεια και τον αυθεντικό παιδευτικό μετασχηματισμό των ανθρώπινων συνειδήσεων και, κατά συνέπεια, των ανθρώπινων συμπεριφορών, επιλογών και πράξεων;

Η γλώσσα και η πολυγλωσσία αποτελούν, δύο πολύτιμα εργαλεία, τα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αξιοποιήσει φέροντας στους ώμους του την εμπειρία του πρότερου απανθρωπισμού και την απειλητική ανάδυση μορφών του λόγου του μίσους και του σύγχρονου ρατσισμού και της μισαλλόδοξης ανθρωποφοβίας».

Η ομιλία της κ. Καραβάκου αποτέλεσε μέρος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από φορείς της πόλης για την Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών.

Σ.Ο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass