Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ

Μ. Βορίδης: «Δεν υπάρχει δαχτυλίδι διαδοχής στη ΝΔ»

Δημοσίευση: 16 Νοε 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:15

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Δεν υπάρχει κανένα «δαχτυλίδι» διαδοχής. Οι κουβέντες αυτές είναι παραπλανητικές και δεν οδηγούν πουθενά. Η Ν.Δ. έχει πρόεδρο, η χώρα έχει πρωθυπουργό».

Τα παραπάνω δηλώνει με συνέντευξή του στην «Ε» ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη τον τελευταίο καιρό σε σχετική σεναριολογία, αφορμή για την οποία αποτέλεσε το γεγονός ότι υπήρξε εισηγητής της πλειοψηφίας της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ο πρωθυπουργός απουσίαζε και κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει. Καμιά φορά τα πράγματα είναι τόσο απλά» επισημάνει.

Παράλληλα ο Μ. Βορίδης, εκτιμά ότι θα βρεθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. «Οι συνάδελφοί μου θα ψηφίσουν για Πρόεδρο και όχι για να κρίνουν την κυβερνητική πολιτική» παρατηρεί. Ενώ όσον αφορά στο πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να προταθεί για τη θέση του Προέδρου , το «ζωγραφίζει», αναφέρονται ότι θα πρέπει να είναι «ένας Έλληνας με διεθνή απήχηση, που να έχει υπερασπιστεί ιδανικά που ενώνουν τους ανθρώπους». Επισημαίνει δε ότι η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν θα πρέπει να γίνεται καν διότι

«δημιουργεί προσκόμματα στην προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Αναφερόμενος στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο Μ. Βορίδης, παρατηρεί: «Άνθρωποι που θέλουν να υπερασπιστούν τις ιδέες της Ελευθερίας και του Έθνους, καθώς και να αντισταθούν στον εξισωτισμό της Αριστεράς, είναι ώρα να ξανασυναντηθούν».

Όσον αφορά στα ευαίσθητα θέμα του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός

Υγείας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι γνώμονας του Υπουργείου είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτές και αναφέρει ενδεικτικά ότι 8,5 εκατομμύρια περιστατικά χειρίστηκε το σύστημα υγείας το 2013 και περίπου ο ίδιος αριθμός ισχύει και για το 2014. Προσθέτει ωστόσο ότι οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ένα σαφώς βελτιούμενο σύστημα υγείας και οι μεταρρυθμίσεις αυτόν τον στόχο έχουν. Επίσης αναφέρει ότι από τον περασμένο Ιούνιο, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ανασφαλίστων συμπολιτών μας στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ από τον Ιούλιο καλύπτονται και φαρμακευτικά, όπως κάθε ασφαλισμένος. Όσον αφορά δε το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέρει ότι αυτή ορίστηκε στα 2 δισ. ευρώ, όπως και το τρέχον έτος και συμπληρώνει: «Επιδιώκουμε την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά». Ακόμη ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα γίνουν ορισμένες αλλαγές σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών.

Εξάλλου σε σχέση με την ανησυχία που υπάρχει λόγω της έξαρσης του Ebola, ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει: «Έχουμε πάρει περισσότερα μέτρα ακόμη και από όσα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του στην «Ε» επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Κύριε Υπουργέ,

να ξεκινήσουμε από το βασικό ερώτημα: η υγεία κατά την άποψή σας έχει βρει την... υγειά της η εν πάση περιπτώσει προβλέπεται να την βρει σύντομα; Διότι από τη μία πλευρά η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχει συμμορφώσει τα οικονομικά της Υγείας και από την άλλη, ο κόσμος –που συχνά –πυκνά διαμαρτύρεται- πληρώνει όλο και περισσότερο (το 5ευρο στα Εξωτερικά, η αύξηση της συμμετοχής σε ιδιώτες), και επιπλέον οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι από στοιχειώδεις έως ελλιπείς. Ελλείψεις από κρεβάτια μέχρι στοιχειώδη υλικά όπως γάζες και λευκοπλάστ βρίσκονται σε ημερησία διάταξη. Τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες από το σύστημα υγείας;

- Ας τα πάρουμε με τη σειρά κ. Αποστολοπούλου, διότι αναφέρατε πολλά ζητήματα σε μια μόλις ερώτηση.

Καταρχήν οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία μπορεί να έγιναν -και να γίνονται- υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων. Λέμε «ναι» στον εξορθολογισμό των δαπανών και «όχι» στη διακύβευση του συστήματος υγείας. Γνώμονάς μας είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Για παράδειγμα πριν μόλις λίγα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν στα 5,3 δισ. ευρώ, μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως, αναλογικά πάντοτε με τις ανάγκες μας. Πριν λίγο μόλις καιρό, στην Ελλάδα γίνονται πιο πολλές μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες από ό,τι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική. Θα έπρεπε δηλαδή να επιτρέπουμε τέτοιες παραβατικές καταστάσεις, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ευρώ προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας;

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, όλοι αποδέχονταν εδώ και χρόνια την αναγκαιότητά τους αλλά κανείς μέχρι και τώρα δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να τις υλοποιήσει. Άλλωστε πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν προ πολλού ολοκληρωθεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου γενικώς στις υπηρεσίες υγείας και για παράδειγμα στο φάρμακο, σας ενημερώνω ότι είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Αρκεί φυσικά ο ασφαλισμένος να επιλέγει γενόσημο, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Όσο για τις ελλείψεις, δεν νομίζω να πρόκειται για γενικό φαινόμενο. Ο ασθενής που καταφεύγει στις δημόσιες δομές υγείας, ξέρει ότι θα λάβει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και θα ιαθεί. 8,5 εκατομμύρια περιστατικά χειρίστηκε το σύστημα υγείας το 2013 και περίπου ο ίδιος αριθμός ισχύει και για το 2014. Οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το σύστημα υγείας.

Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν ένα σαφώς βελτιούμενο σύστημα υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτόν τον στόχο έχουν. Και μπορεί πράγματι να υπάρχουν κατά καιρούς προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζονται, με κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Με κινήσεις που θεμελιώνουν ένα σύστημα υγείας αντάξιο των προσδοκιών μας.

Περί ασφάλισης

* Ένα άλλο θέμα που έχει ανακύψει λόγω κρίσης και ανεργίας είναι ότι πολλοί πολίτες είναι πλέον ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης ή νοσηλείας. Το ζήτημα έχει σαφώς πάρει ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Η θέση της επίσημης πολιτείας για αυτό ποια είναι;

- Από τον περασμένο Ιούνιο εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ από τον Ιούλιο καλύπτονται και φαρμακευτικά, όπως κάθε ασφαλισμένος. Πρόκειται για έναν στόχο, μια προτεραιότητα την οποία καταφέραμε να υλοποιήσουμε και μάλιστα υπό αντίξοες οικονομικά συνθήκες. Ένα διαχρονικό αίτημα το οποίο επιτέλους ικανοποιήθηκε.

Η πολιτική για το φάρμακο

* Ενόψει του 2015 ποια θα είναι η πολιτική όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων; Θα μειωθούν και άλλο οι πιστώσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη;

- Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2015 ορίστηκε στο ίδιο ακριβώς ύψος με του τρέχοντος έτους, ήτοι στα 2 δισ. ευρώ. Επιδιώκουμε την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά. Από το 19% ανέρχεται πλέον στο 25%, ενώ στόχος μας είναι το 60%. Η αύξηση χρήσης των γενοσήμων σε συνάρτηση με τη μειούμενη τιμή των φαρμάκων, είναι προς όφελος τόσο της Πολιτείας, όσο και των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή.

Ετοιμότητα για τον Εμπολα

* Η έξαρση του Έμπολα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και στην Ευρώπη, από τη στιγμή μάλιστα που εντοπίστηκαν κρούσματα και στη γειτονιά μας. Υπάρχει «ετοιμότητα» κυρίως στις πύλες εισόδου της χώρας; Η συνεχιζόμενη λαθρομετανάστευση στη χώρα υπάρχει περίπτωση να καταστήσει τα πράγματα ανεξέλεγκτα;

- Με οργάνωση, ειδικά διαμορφωμένους χώρους και συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση ενός κρούσματος Ebola. Έχουμε πάρει περισσότερα μέτρα ακόμη και από όσα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσής του λόγω της λαθρομετανάστευσης, είναι σχετικά μικρός, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται να φτάσει κάποιος στην πατρίδα μας, δια της λαθραίας οδού, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον μέγιστο χρόνο επώασης του ιού. Δεν προλαβαίνουν εν ολίγοις.

Επίσης, σε ελέγχους εξόδου από τις χώρες τις Δυτικής Αφρικής (exit screening) ελέγχθηκαν 137.000 άτομα που ταξίδεψαν από τις χώρες αυτές προς τρίτες χώρες, σταμάτησαν οι αρχές 77 ως ύποπτα κρούσματα και από αυτά μετά τον έλεγχο, δεν βρέθηκε κάποιος να έχει Ebola. Το λέω όχι για να εφησυχάζουμε αλλά για να θέσουμε την απειλή στο ορθό της μέγεθος.

Αλλαγές στα πρόσωπα

* Πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ ωστόσο υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αλλαγών. Θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγές σε λοιπές θέσεις ή και στις διοικήσεις των νοσοκομείων;

- Θα γίνουν ορισμένες αλλαγές ακόμη σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχει «δαχτυλίδι»

* Τον τελευταίο καιρό έχετε βρεθεί ως πολιτικό πρόσωπο στο επίκεντρο διάφορων σχολίων με αφορμή κυρίως το γεγονός ότι οριστήκατε από τον Α. Σαμαρά ως εισηγητής της πλειοψηφίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Κάποιοι μίλησαν για «δαχτυλίδι» διαδοχής. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το συγκεκριμένο ζήτημα και πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας εντός ΝΔ.;

- Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα «δαχτυλίδι» διαδοχής. Οι κουβέντες αυτές είναι παραπλανητικές και δεν οδηγούν πουθενά. Η Ν.Δ. έχει πρόεδρο, η χώρα έχει πρωθυπουργό. Απλούστατα, ο πρωθυπουργός απουσίαζε στη Σύνοδο Κορυφής, κάποιος έπρεπε να τον αντικαταστήσει και επελέγην να κάνω μια ομιλία στη Βουλή. Μερικές φορές είναι τόσο απλά τα πράγματα.

* Εκείνοι που θέλουν να σας «χτυπήσουν» αναφέρονται συχνά στο πολιτικό σας παρελθόν, πριν ακόμη από την ένταξή σας στο ΛΑΟΣ. Τι απαντάτε; Και πώς θα χαρακτηρίζατε στο φάσμα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς τη δική σας πολιτική διαδρομή;

- Αν θέλει κάποιος να ανατρέξει αρκετές δεκαετίες πριν και να με κρίνει, μπορεί να το κάνει. Αλλά οφείλει, αν είναι ακέραιος, να κοιτάξει τόσο την πολιτική μου παρουσία, όσο και τον πολιτικό μου λόγο σήμερα. Ωστόσο, για το θέμα αυτό έχω ήδη μιλήσει αρκετά.

Περί Κεντροδεξιάς

* Επειδή ο λόγος για την Κεντροδεξιά, ποια είναι η άποψή σας για την προσπάθεια συσπείρωσης που δείχνει να εξελίσσεται και ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μπορούσαν να παράγουν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα προ των επόμενων εθνικών εκλογών; Στο πλαίσιο αυτό, πώς βλέπετε το μέλλον της Ν.Δ. στον χώρο της Κεντροδεξιάς;

- Καθώς εξερχόμαστε της περιόδου της μνημονιακής προσαρμογής, εισερχόμαστε σε μία νέα πολιτική φάση. Καλούμαστε να συγκροτήσουμε ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα, με σκοπό την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι διακρίσεις του τύπου μνημόνιο- αντιμνημόνιο, που κατά το παρελθόν έχουν χωρίσει ανθρώπους που κανονικά ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό πολιτικό στρατόπεδο, έχουν πλέον ξεθωριάσει. Όσο περνάει ο καιρός, ξαναβρίσκει κανείς τα σημεία σύγκλισής του. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, άνθρωποι που θέλουν να συμπορευθούν και να συμβάλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου, που θέλουν να υπερασπιστούν τις ιδέες της Ελευθερίας και του Έθνους, καθώς και να αντισταθούν στον εξισωτισμό της Αριστεράς, είναι ώρα να ξανασυναντηθούν.

Η εκλογή Πρόεδρου

* Το ερώτημα της εποχής είναι αναμφίβολα αν η Κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τους «180» βουλευτές προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν; Και ποιος κατά την άποψή σας θα μπορούσε να είναι αυτός ο υποψήφιος για την Προεδρία στο πρόσωπο του οποίου θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση; Η επιλογή ενός μη πολιτικού προσώπου θα διευκόλυνε;

- Εκτίμησή μου είναι ότι θα βρεθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές δεν θα αποδεχθούν τη συνταγματική εκτροπή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνάδελφοί μου θα ψηφίσουν για Πρόεδρο και όχι για να κρίνουν την κυβερνητική πολιτική. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο νομοθέτης ορίζει ως συνθετική, με ευρεία αποδοχή, τη διαδικασία εκλογής του.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο με το οποίο θα μπορεί να ταυτιστεί το Έθνος. Ένας Έλληνας με διεθνή απήχηση, που να έχει υπερασπιστεί ιδανικά που ενώνουν τους ανθρώπους. Εκεί, θα πρέπει να εστιάσουμε τώρα και να αφήσουμε τις συζητήσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, διότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και η αναφορά του, δημιουργεί προσκόμματα στην προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

* Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι μπορεί να ανατραπεί η συγκεκριμένη εικόνα και αν «ναι» πώς;

- Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι επιλογή. Είναι φωτογραφίες της στιγμής και άρα συνεχώς αλλάζουν. Εξάλλου το έχουμε ξαναγυρίσει και από χειρότερες προβλέψεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass