ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΧΑΡΤΑΕΤΩΝ ΠΟΥ... ΠΕΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οι κυρίαρχοι των αιθέρων

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2014 21:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:51
Της Χαρίκλειας Βλαχάκη
Η παρατηρητική μαμά, κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, αναζητούσε σε καταστήματα παιχνιδιών, σε πλανόδιους πωλητές αλλά και σούπερ μάρκετ, έναν όμορφο, ζυγιασμένο χαρταετό, με πολύχρωμα χρώματα και φουντωτή ουρά. Και κάθε χρόνο έβλεπε ότι σχεδόν σε όλα τα σημεία πώλησης οι χαρταετοί προέρχονταν από τον ίδιο κατασκευαστή. Μάλιστα, ενώ τα αποκριάτικα αξεσουάρ - όπως και τα περισσότερα παιχνίδια- είναι κινέζικης προέλευσης, οι συγκεκριμένοι χαρταετοί, περιέργως, εκτός από την ποιότητα κατασκευής και τα χαρούμενα σχέδια, ξεχώριζαν και για κάτι ακόμη. Για την κατάληξη .gr, σε ένα μικρό σημείο της ετικέτας. Κάπως έτσι, οδηγήθηκε στις Συκιές Θεσσαλονίκης εκεί όπου ο Κωστής Καρανικόλας με τον γιο του Νίκο, σε μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, τυλίγουν καλούμπες και δένουν ζύγια και ουρές 364 ημέρες το χρόνο, προκειμένου την Καθαρά Δευτέρα, σε κάθε λόφο, τόπο, πόλη και χωριό χιλιάδες χαρταετοί να χρωματίσουν τους αιθέρες. Πρόκειται για δύο από τους ελάχιστους τεχνίτες του είδους που απέμειναν στην Ελλάδα να κατασκευάζουν χαρταετούς σε επαγγελματικό επίπεδο, δίνοντας μάλιστα - ακόμη και σε καιρούς κρίσης- περισσότερους από 70.000 τον χρόνο. Όπως μάλιστα σημειώνει χαριτολογώντας ο κ. Καρανικόλας, μόνο ο καιρός μπορεί να «ρίξει» τον χαρταετό και την παράδοση που τον συνοδεύει.
ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ
 Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά 33 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1981, οπότε η ανεργία χτύπησε την πόρτα του κ. Κωστή Καρανικόλα. Μέχρι τότε εργαζόταν ως εργοδηγός ηλεκτρονικός, αδυνατώντας όμως να βρει δουλειά και έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, αποφάσισε να βρει μια προσωρινή απασχόληση. Έτσι καταπιάστηκε με τους χαρταετούς, αξιοποιώντας τις βασικές γνώσεις κατασκευής που είχε από παιδί. Οι χαρταετοί όμως «απογειώθηκαν» από την πρώτη κιόλας χρονιά, αποφέροντας στον κ. Καρανικόλα αρκετά καλά έσοδα. Ακολούθησαν κι άλλες παραγγελίες και κάπως έτσι, οι χάρτινοι αετοί, σταμάτησαν να είναι ευκαιριακή απασχόληση αλλά μια μόνιμη και επικερδής εργασία.
Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν μόνο οι χαρταετοί που πετούσαν, αλλά και οι ιδέες του κ. Καρανικόλα, ο οποίος διαβλέποντας την αυξανόμενη ζήτηση αλλά και το κενό που υπήρχε στην αγορά, επεδίωξε να βάλει το χαρταετό στο σύυπερ μάρκετ. Και τα κατάφερε με πρώτο σημείο πώλησης τα τότε «Κόντινεντ» ενώ ακολούθησαν κι άλλα σούπερ μάρκετ - σχεδόν όλα σήμερα- όπως και μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών.
Στη βιοτεχνία του στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζονται πλέον δεκάδες χιλιάδες χαρταετοί, σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, ενώ εκτός από τη χονδρική πώληση σε καταστήματα, πολλές παραγγελίες αφορούν σε δήμους, συλλόγους αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα σχέδια είναι κάθε χρόνο διαφορετικά, με αποκριάτικες φιγούρες, κινούμενα σχέδια, γεωμετρικά σχήματα, χρώματα και σήματα αγαπημένων ομάδων, ανάλογα με τη μόδα, την επικαιρότητα και κυρίως τις προτιμήσεις των παιδιών.
Οι χαρταετοί που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στη βιοτεχνία, είναι είτε πλαστικοί, είτε χάρτινοι σε διάφορα σχήματα, και όπως λέει ο κ. Καρανικόλας, πωλούνται κομπλέ σε ζύγια και ουρά για εγγυημένο πέταγμα. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της επιχείρησης μπορεί κανείς να βρει ένα κατατοπιστικό βιντεάκι για ζύγια και το σωστό πέταγμα του αετού.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass