Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΝΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι μηχανικοί και η κοινωνία

* Τι προτάσσει τοπικά το ΤΕΕ και πώς θα υπερασπιστεί τον χειμαζόμενο κλάδο των μηχανικών

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:42 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
«Έπρεπε να είχαμε διορθώσει από μόνοι μας και πολύ πριν τις στρεβλώσεις», εκτιμά ο Γιάννης Βαρνάς μιλώντας για την εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα. Ο νέος πρόεδρος του ΤΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρεται στις επιπτώσεις της κρίσης- αλλά και στοιχείων της εφαρμοζόμενης πολιτικής για την αντιμετώπισή της- στον τομέα των κατασκευών. Εκφράζει ελπίδες για αναστροφή της κατάστασης και διατυπώνει προτάσεις για την ελάφρυνση του κλάδου των μηχανικών.
Ο πενηντάχρονος μηχανικός από την Ελασσόνα, επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής ν. Λάρισας, με πολυετή θητεία στα συνδικαλιστικά όργανα του ΤΕΕ, αναλαμβάνει το τιμόνι του φορέα των μηχανικών, ευελπιστώντας ότι θα οδηγήσει «το καράβι έξω από τη θύελλα».
 
Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς
* Κύριε Βαρνά, ομαλή ήταν η διαδοχή στο ΤΕΕ, μεταξύ συνεργατών. Κατόπιν τούτου, να μην αναμένονται θεαματικές αλλαγές στη λειτουργία και δράση του τοπικού Τμήματος;
- Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 9 χρόνια υπήρξε συνεργασία άριστη μεταξύ του απερχομένου προέδρου και εμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία του ΤΕΕ θα παραμείνει στα ίδια πλαίσια. Άλλωστε η εποχή και οι εξελίξεις τρέχουν, συνεπώς θα υπάρξουν προσαρμογές και αλλαγές, όπου χρειάζονται για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι.
* Η κατάσταση στον κλάδο των μηχανικών δείχνει οικτρή. Οι παλιοί, «αυτοί που έχτισαν τη μισή Λάρισα», μπλεγμένοι και με ανοίγματα, δίχως χρήματα ούτε καν για τα τρέχοντα. Οι νεότεροι, με λαμπρές σπουδές, κυριολεκτικά στα αζήτητα. Δεν είναι άδικο;
- Σαφώς και είναι άδικο. Ο κλάδος μας πληρώνει το βαρύ τίμημα της κατάρρευσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και της «ενοχοποίησης» της ιδιοκτησίας ακινήτων. Και σ’ όλα αυτά έρχονται οι νέοι συνάδελφοι με λαμπρές πράγματι σπουδές και κάθε μέρα βλέπουν τα όνειρά τους να τσαλακώνονται. Και το ερώτημά τους είναι, γιατί;
Γιατί, κατά την άποψή μου, το θέμα των κατασκευών και της ιδιοκτησίας αντιμετωπίστηκε εν μέσω κρίσης με μια καθαρά «φοροεισπρακτική λογική» η οποία πολλαπλασίασε αρνητικά το ποσοστό της ύφεσης που θα έπληττε μεν την οικοδομή αλλά όχι τόσο πολύ.
* Και τι θα γίνει; Πού πάμε; Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι μηχανικοί; Αλλά και ο υπόλοιπος κλάδος των κατασκευών...
- Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να επικρατήσει απλή οικονομική λογική στους κυβερνώντες, η οποία λέει ότι οι κατασκευές και η ιδιοκτησία δίνουν δουλειές σε πολλά επαγγέλματα, κινούν τις τοπικές οικονομίες και αποφέρουν έσοδα στο κράτος, περισσότερα απ’ αυτά που προσδοκά από φόρους με τις κατασκευές παγωμένες. Ας το δουν λίγο πιο μακροπρόθεσμα και χωρίς φοβίες. Οι φόροι παγώνουν την οικονομία. Η δραστηριότητα τη ζεσταίνει και φέρνει έσοδα και δουλειές. Και επιτέλους η ιδιοκτησία δεν μπορεί να είναι «ένοχη». Έλεος.
Ο δρόμος λοιπόν είναι: Λιγότεροι φόροι. Επανέναρξη της στεγαστικής πίστης από το τραπεζικό σύστημα με ορθολογικά κριτήρια. Στροφή προς την εξοχική κατοικία για αγορές του εξωτερικού. Εννοείται ότι θα πρέπει να τρέξουν υλοποιήσεις δόμησης εκτός σχεδίων κλπ. και άρση αντί-γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Κίνητρα για οργανωμένη δόμηση όπου υπάρχει κατασκευαστικό ενδιαφέρον.
Ξέρετε, ιδέες υπάρχουν και τεκμηριωμένες μάλιστα για να τρέξει η χώρα στον χώρο των κατασκευών. Οι αγκυλώσεις, ξεπερνιούνται δύσκολα.
* Έχει τη δύναμη το ΤΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του; Οικοδομεί κάποιες συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο οι μηχανικοί που εξουθενώνονται;
- Κοιτάξτε, για να είμαστε ειλικρινείς. Το ΤΕΕ έχει δύναμη να υπερασπιστεί τα μέλη του. Σ’ αυτήν όμως την πρωτόγνωρη κρίση και με δεδομένα εκτός ελέγχου, δεν πέτυχε αυτά που πιθανώς περίμεναν οι συνάδελφοι. Χάθηκαν «μάχες» αλλά όχι ο «πόλεμος». Και «πεδία δόξης λαμπρά» υπάρχουν πάντα σε μια πορεία. Ας μην απογοητευόμαστε. Θεωρώ άλλωστε πως με κάποιες αρμοδιότητες που θα περάσουν στο ΤΕΕ άμεσα, ο ρόλος του θα δυναμώσει. Σ’ ό, τι αφορά στις «συμμαχίες», νομίζω ότι η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την «κοινωνία». Αυτήν θέλουμε σύμμαχο αφού όμως πειστεί ότι οι μηχανικοί είναι αυτοί που οραματίζονται, μελετούν, κατασκευάζουν, δημιουργούν την ανάπτυξη της πατρίδας.
* Ήταν απαραίτητο νομίζετε να υπάρξει αυτό το σκηνικό, να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική στη χώρα; Υπήρχε άλλος δρόμος;
- Σε μια κρίση, νομίζω, ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό της αυτοκριτικής. Κι αν αυτή γίνει σοβαρά νομίζω ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως πολλά πράγματα ήταν λάθος στη χώρα. Πορευόμασταν σε λάθος πορεία, με στρεβλώσεις, με διαφθορά, με αναξιοκρατία, με δανεικά κι όλα αυτά που όλοι βλέπαμε ότι ήταν λάθος και θέλαμε να διορθώσουμε. Απλά η διόρθωση χρειάστηκε να γίνει βίαια, υπό πίεση και όχι με τον πιο έξυπνο και καλύτερο τρόπο. Πολιτική που οδηγεί σ’ ένα σύγχρονο, σοβαρό, μη σπάταλο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να το είχαμε κάνει μόνοι μας πολύ πριν. Αν υπήρχε άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση; Νομίζω ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια πολιτική με λιγότερους φόρους που θα ήταν πιο αναπτυξιακή. Επίσης η λήψη αποφάσεων για λιγότερη γραφειοκρατία και κατάργηση αγκυλώσεων της οικονομίας θα έπρεπε να γίνει σε σύντομο χρόνο. Γενικά τα αντανακλαστικά μας έπρεπε να είναι πολύ πιο γρήγορα. Η Ιρλανδία έδειξε εγρήγορση στη λήψη αποφάσεων και φαίνεται να ξεπερνά πρώτη την κρίση.
* Τοπικά, το ΤΕΕ έχει κατά νου κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφίσει κατά κάποιο τρόπο τον κλάδο; Ιδιαίτερα τους νέους...
- Είναι στις προτεραιότητές μας κάποιες πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω και θα το κάνω άμεσα, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε συνεργασίες με το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών και άλλους φορείς, ώστε να βρούμε που μπορούν να εμπλακούν συνάδελφοι μηχανικοί, στις συνέργειες πού μπορούν να προκύψουν.
* Τι ιδιαίτερα θέματα σχεδιάζετε να προτάξετε αυτή την περίοδο;
- Πέρα από κάποια πιθανά θέματα που μας απασχολούν σε μόνιμη βάση όπως το ασφαλιστικό, το πλαίσιο παραγωγής Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων, αυτό που θα προτάξουμε είναι ένα: Δράσεις με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές για τους συναδέλφους μηχανικούς.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα ανάμεσα σ’ όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να πετύχουμε πράγματα που θα δείξουν ότι το ΤΕΕ στέκεται δίπλα στους συναδέλφους μηχανικούς και βοηθάει όσο μπορεί σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass