Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΣΥΒΑ- ΣΟΥΡΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ «Ε»:

Θέλουμε «περισσότερη» -όχι μια γερμανική- Ευρώπη

* «Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, με ανάκαμψη της οικονομίας όλων των κρατών και αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα με σταθερότητα και ανάπτυξη για τη χώρα και προστασία για τους αδύναμους».

Δημοσίευση: 30 Απρ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:16
«Όλοι μαζί μπορούμε». Αυτό είναι το πνεύμα που διαπνέει τον αγώνα της Λαρισαίας υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Κόσσυβα-Σουρλαντζή.
Η κυρία Κόσσυβα είναι μια καταξιωμένη εκπαιδευτικός με εμπειρίες από την πολύχρονη εργασία της σε σχολεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού, γνωστή για τη συμμετοχή της στα κοινά, στον τομέα της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
* «Ε»: κα Κόσσυβα γιατί θέσατε υποψηφιότητα με την “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία”;
- Κ.Κ: Η ΔΗΜΑΡ είναι ο χώρος που με εκφράζει πολιτικά για το ήθος και τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων και για την πολιτικές θέσεις της όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει αταλάντευτα ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι του μέλλοντός μας.
Πολλοί συνωστίζονται να πάρουν θέση στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα. Άλλοι χωρίς να έχουν σαφή θέση, έτοιμοι ακόμα και να αποχωρήσουν από την «κακιά» Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλοι παρουσιάζονται με μεταλλαγμένο όνομα και προσωπείο και διεκδικούν θέση στο προοδευτικό ευρωπαϊκό μέτωπο, ενώ στο εσωτερικό υιοθετούν συντηρητικές θέσεις. Ο φιλοευρωπαϊσμός των κομμάτων που μας κυβέρνησαν και ευθύνονται για την κρίση βαρύνεται από την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών “πακέτων” και το μεγάλο φαγοπότι του παρελθόντος. Είναι και αυτοί που μιλούν για έξοδο από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, μην έχοντας εναλλακτική πρόταση, ενώ παλιότερα διεκδικούσαν όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις από την ΕΟΚ.
Ο δικός μας “φιλοευρωπαϊσμός” έχει σχέση με τον κοσμοπολιτισμό της Αριστεράς και τη διεθνοποίηση των κινημάτων. Εμείς τονίζουμε ότι θέλουμε «περισσότερη» Ευρώπη κι όχι μια γερμανική Ευρώπη. Ένα από τα πιο συγκινητικά συνθήματα της πλατείας Συντάγματος- και το μόνο πολιτικό άλλωστε εν μέσω της νεοφασιστικής ισοπέδωσης- ήταν το «Ελλάδα- Ισπανία, όλη η Ευρώπη μια πλατεία».
* «Ε»: Η ιδέα της Ευρώπης σήμερα, με την επικυριαρχία της Γερμανίας και της Μέρκελ, δεν είναι καθόλου συμπαθής. Ο ευρωσκεπτικισμός πιθανό να είναι ο νικητής των ευρωεκλογών.
- Κ.Κ.: Πράγματι υπάρχει κίνδυνος ο ευρωσκεπτικισμός ή και ο αντιευρωπαϊσμός να κερδίσουν έδαφος. Αυτό θα είναι μια εξέλιξη καταστροφική. Δεν είναι δυνατόν τα αρνητικά συναισθήματα να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η δύναμη της Ευρώπης είναι οι λαοί της. Η ψήφος τους θα κρίνει τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι πολύ πιθανό η μάχη ανάμεσα στους νεοεφιλελεύθερους και στους σοσιαλιστές να κριθεί τελικά σε λίγες έδρες. Η ευρωβουλή που θα προκύψει θα αναλάβει σημαντικές εξουσίες, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2009.
Οι λαοί της Ευρώπης – και ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα - οφείλουν να αγωνιστούν για την Ευρώπη της συνανάπτυξης και τη δημοκρατική πολιτική ενοποίηση. Δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά η επέλαση των φθηνών προϊόντων της Κίνας και της Ινδίας στις αγορές της Ευρώπης, που οφείλονται στα φθηνά εργατικά χέρια.
Χρειάζεται ένα νέο προωθητικό όραμα, που θα εγγυάται την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Χρειάζεται αναμόρφωση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου από το οποίο να προκύπτει η Ευρωκυβέρνηση, με κεντρικές δομές λήψης αποφάσεων και αντιπροσώπευση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ (η κρίση της Ελλάδας και το παράδειγμα της Ουκρανίας ανέδειξαν την ανεπάρκεια της Ευρωζώνης) .
* «Ε»: Ο φόβος της ευρωκρίσης θα επηρεάσει τις εκλογικές προτιμήσεις εντός και εκτός Ελλάδας;
- Κ.Κ.: Αναμφίβολα. Οι Έλληνες πάλι θα ψηφίσουν κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της κρίσης, η οποία δεν μπορεί να διασκεδαστεί ούτε με τις τυμπανοκρουσίες για το αμφίβολο πλεόνασμα, ούτε με το φιλοδώρημα του πεντακοσάρικου προς στους ανήμπορους, ούτε με το φως στην άκρη του τούνελ, γιατί η πραγματικότητα είναι δυσβάσταχτη κι ο κόσμος έφτασε στα όριά του.
Όμως δεν γίνεται καμιά σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και επικρατεί ένας κοντόθωρος εφησυχασμός,. Δεν είναι δυνατόν να υφαρπάζουμε την ψήφο των συμπολιτών μας με λαϊκισμούς και επικοινωνιακές αμφιέσεις. Δεν είναι δυνατόν να μας αποπροσανατολίζουν παραμονές ευρωεκλογών ζητήματα, όπως η μεταφορά του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα- κατά τα άλλα διόλου ευκαταφρόνητα, αλλά προς το παρόν άκαιρα- ενώ διακυβεύονται ουσιώδη ζητήματα όπως η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το ευρωπαϊκό σύνταγμα, τα δομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που προκάλεσαν την κρίση κλπ.
* «Ε»: Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωβουλή;
- Κ.Κ.: Πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές ώστε η Ευρωζώνη να μπορεί να εμποδίσει μια χώρα να φτάσει στη θέση της Ελλάδας. Το σύστημα “διάσωσης” δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση παρόμοιο με το αποτυχημένο σύστημα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Χρειάζεται μια ενιαία αρχή εποπτείας των τραπεζών, που θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι δυνατό οι ζημιές τους να κοινωνικοποιούνται και να την πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αλληλεγγύη και η προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο, που θα παρεμβαίνει σε κρίσεις, ώστε ο κάθε Ευρωπαίος να νοιώθει ασφαλής (επικουρική ευρωπαϊκή ασφάλιση, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διευκόλυνση της κινητικότητας στην εργασία και στη μάθηση κλπ).
Το τρίτο πρόβλημα αφορά τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την εφαρμογή των συνταγματικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων προστασίας του πολίτη.
Το τέταρτο δομικό πρόβλημα αφορά την εξασφάλιση των δημόσιων αγαθών, χωρίς διακρίσεις σε χώρες του βορρά ή του φτωχού νότου. Χρειάζεται ένας προϋπολογισμός που να εξασφαλίζει τα δημόσια αγαθά (φθηνή ενέργεια, ασφάλεια δεδομένων, άσυλο, μεταφορές, επικοινωνίες...).
* «Ε»: Ποιες θέσεις θα στηρίξουν οι ευρωβουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και κατά συνέπεια και για την ελληνική κρίση;
- Κ.Κ.: Η ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή της στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα διεκδικήσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα μειώσει το χρέος, θα ενισχύσει τη ρευστότητα, θα αυξήσει τις επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δρομολογήσει τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
Μόνο το τέλος της λιτότητας, που με επιμονή της Γερμανίας έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να σηματοδοτήσει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, με ανάκαμψη της οικονομίας όλων των κρατών και αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα με σταθερότητα και ανάπτυξη για τη χώρα και προστασία για τους αδύναμους.
* «Ε» Έχετε μια πλούσια διαδρομή ζωής. Αυτό σας δίνει αυτοπεποίθηση για την ανέλιξή σας στη θέση της ευρωβουλευτή;
- Κ.Κ.: Σίγουρα έχω ζήσει κι έχω κάνει πολλά στη ζωή μου και στον επαγγελματικό και στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα και στον τομέα του εθελοντισμού. Παραμένω ένας απλός μαχόμενος πολίτης που βιώνει τα αρνητικά για τη χώρα μας αποτελέσματα της κρίσης. Αυτός ο αγώνας θα είναι ένας από τους πολλούς αγώνες που έχω δώσει στη ζωή μου. Η συμμετοχή μου σ’ αυτόν έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών και να ανταλλάξουμε ένα μήνυμα πως «όλοι μαζί μπορούμε».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass