Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ ΦΑΝΗ ΓΕΜΤΟΥ

«Η πολιτιστική δημιουργία είναι διαβατήριο ελευθερίας»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2014 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:37
Η Φανή Γέμτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ηθοποιός και θεατρολόγος με «βαρύ» όνομα, καθώς είναι εγγονή προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και κόρη πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με τον Κώστα Τζανακούλη δίνοντας το δικό της στίγμα για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.
* Πώς από το «σανίδι» του θεάτρου φτάσατε να είστε υποψήφια στις δημοτικές εκλογές;
- Ο πολιτισμός είναι σημαντικός λόγος για να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου δηλώνει αλλαγή κατεύθυνσης. Όλη μου τη ζωή υπηρετώ και προασπίζομαι την αξία της πνευματικής καλλιέργειας και της δημιουργικής ανάπτυξης του ατόμου, καθώς και της ουσιαστικής έρευνας της φύσης του. Έτσι μόνο γεννιούνται ελεύθεροι άνθρωποι και αξιόλογα σύνολα με ταυτότητα. Ως ηθοποιός και θεατρολόγος προσέγγιζα ανέκαθεν το θέμα του πολιτισμού από την καλλιτεχνική και θεωρητική του πλευρά. Με την πρόταση του κ. Τζανακούλη να συμμετέχω στον συνδυασμό «Λάρισα Πόλη του Αύριο» κλήθηκα να βοηθήσω στην οργάνωση και στην υποστήριξη των συνθηκών δημιουργίας. Το ένιωσα ως υποχρέωση και καθήκον μου να δεχτώ.
* Έχετε διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στο θέατρο και το τραγούδι. Είναι αυτά τα εφόδια αρκετά για να ενισχυθεί το «πολιτιστικό κίνημα» του Δήμου Λαρισαίων;
- Είναι καλό κάθε τομέας να υποστηρίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση από ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου. Έχοντας μια μακρόχρονη πείρα στον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού τόσο ως καλλιτέχνης και θεωρητικός όσο κι ως επιχειρηματίας και ιδρυτικό μέλος πολιτιστικών και θεατρικών εταιριών, θεωρώ πως είμαι σε θέση να προσφέρω τις γνώσεις μου και τη βοήθειά μου στην πολιτιστική ανάπτυξη της Λάρισας.
* Η Λάρισα έχει μια παράδοση πολιτισμού. Θεσσαλικό Θέατρο, Συμφωνική Ορχήστρα, Δημοτικό Μπαλέτο και πολλά ακόμα. Είναι ψηλά ο πήχης για κάποιον που θέλει να «σπρώξει» τα πράγματα ακόμα πιο πάνω;
- Ακριβώς γι’ αυτό είναι και μια μεγάλη πρόκληση. Όποιος επαναπαύεται στα κεκτημένα, είναι άξιος της τύχης του. Φυσικά η Λάρισα έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία στον πολιτισμό. Αλλά αυτό γεννά ακόμα περισσότερες απαιτήσεις. Είναι μεγάλος ο αγώνας για να διατηρήσεις όσα κατέκτησες και να διευρύνεις τους ορίζοντες για νέες μάχες. Υπάρχει πλούσιο υλικό και σημαντικό μέλλον. Καινούργια δεδομένα προκύπτουν, άλλωστε, και αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης νέων ιδεών τόσο με την επικείμενη αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου όσο και με την ολοκλήρωση των εργασιών στο θέατρο του ΟΥΗΛ.
* Φέρετε ένα «βαρύ» όνομα για την κοινωνία της Λάρισας. Εγγονή προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Λάρισας και κόρη πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι το όνομα αρκετό για να παίξει το ρόλο του «διαβατηρίου» στις εκλογές;
- Είναι μεγάλη μου τιμή που μεγάλωσα σε μια οικογένεια με σημαντικά πρότυπα. Κανένα όνομα και καμιά ιδιότητα, ωστόσο, δεν είναι αρκετά για να ορίσουν την ποιότητα και την ουσιαστική καλλιέργεια των ανθρώπων. Δεν είναι οι τίτλοι που κάνουν τους ανθρώπους. Είναι οι αξίες που φέρουν. Η οικογένειά μου με έμαθε να είμαι ελεύθερος άνθρωπος και να σέβομαι την ελευθερία του άλλου κι αυτό, ναι, είναι το διαβατήριό μου.
* Στα χρόνια της κρίσης ο πολιτισμός ήταν αν όχι το μεγαλύτερο, σίγουρα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής ύφεσης. Μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ξαναβρεί ο πολιτισμός τον ρόλο που του αξίζει;
- Όλοι οι τομείς είναι θύματα της οικονομικής ύφεσης. Δεν πλήττεται μόνο ο πολιτισμός. Όλη μας η ζωή πρέπει να ξαναπάρει μπρος και να εξυγειανθεί. Θεωρώ πως αν μια δημοτική αρχή έχει ευαισθησία κι αισθητική σε θέματα πολιτισμού μπορεί να βοηθήσει και με λιγότερα. Αρκεί να ενισχύει τις δυνατότητες δημιουργικής έρευνας κι όχι τα λαϊκίστικα ένστικτα με «εύκολα» αποτελέσματα χωρίς ταυτότητα.
* Πώς κρίνετε το πολιτιστικό επίπεδο της Λάρισας, σε σχέση με αυτό της Αθήνας;
- Το γεγονός ότι η Λάρισα έχει πολλά και πλούσια ερεθίσματα λόγω τόσο της παράδοσής της όσο και της σύγχρονης εποποιίας της, οδηγεί στη διαπίστωση ότι σημαντικό μέρος του συνόλου προβληματίζεται, ψάχνεται και έχει τη διάθεση να έρθει σε επαφή με τη γνώση και τη δημιουργία. Η παιδεία είναι βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί το πολιτιστικό επίπεδο μιας πόλης. Με μελέτη, έρευνα και συνεργασίες προκύπτουν νέοι τρόποι που θα παιδεύσουν και θα ενεργοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος του συνόλου. Το θέμα δεν είναι μόνο να παρακολουθήσουν περισσότεροι μια ακόμα παράσταση ή να πάνε σε μια ακόμα έκθεση. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούν το πλαίσιο και την ουσία αυτής της επαφής. Και εδώ θα επανέλθω στον διαχωρισμό του λαϊκού από το λαϊκίστικο. Μια δημοτική αρχή πρέπει να βρει τρόπους να βοηθήσει στην εξερεύνηση της εκάστοτε ταυτότητας ενός συνόλου, χωρίς να ευτελίσει την ουσία και τη διαδρομή της.
* Μπορεί η καλλιτεχνική δημιουργία μιας μικρής πόλης να «αντέξει» στις συνθήκες της «πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης»;
- Δεν βρίσκω τον λόγο, γιατί να μην μπορεί. Η λογική της παγκοσμιοποίησης μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα συνάντησης διαφορετικών αντιλήψεων, διαφορετικών πολιτισμών. Αν έχεις δυνατή ταυτότητα, δε χάνεσαι. Και ωφείλεις να αποκτήσεις γνώση της ταυτότητάς σου. Αλλιώς γίνεσαι έρμαιο όλων αυτών που κατηγορείς, επειδή κατά βάθος δεν μπόρεσες ποτέ να ισορροπήσεις ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες θεατρικές ομάδες και σπουδαίοι θεατράνθρωποι, στην παγκόσμια ιστορία του πολιτισμού, όρισαν την ταυτότητά τους κι επιβλήθηκαν σε αδιασάλευτα κατεστημένα, λόγω οράματος και μεθοδικής αυθεντικής έρευνας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass