Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Νίκος Τσιλιμίγκας: «Στόχος η ανθρωποκεντρική Θεσσαλία του 2020»

*Υποδεέστερες του αναμενόμενου οι επιδόσεις της Π.Α

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2014 3:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:42
Συνέντευξη: Μαρίνα Αποστολοπούλου
«Είναι αναγκαίο να πνεύσει νέος άνεμος, φρέσκες ιδέες να έλθουν στο προσκήνιο, να επιδιώξουν νέοι άνθρωποι να αποτρέψουν την καταστροφή του κοινωνικού ιστού της περιφέρειάς μας. Αυτά, όλα το προηγούμενο διάστημα, πιστεύουμε πως δεν υπηρετήθηκαν με τον τρόπο που αρμόζει στις δυνατότητες της περιοχής μας και των ανθρώπων της. Γι’ αυτό και συγκροτήσαμε την «Θεσσαλών Συμπολιτεία», δηλώνει στην «Ε» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Τσιλιμίγκας.
 Αναφερόμενος δε στην παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτεία», επισημαίνει ότι η μονοπρόσωπη διοίκηση που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντικατοπτρίζει τη λογική μιας άλλης εποχής, απολύτως παρωχημένης. Παρατηρεί δε ότι και οι επιδόσεις που κατεγράφησαν στα πεδία ευθύνης και αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, είναι πολύ υποδεέστερες του αναμενομένου.
Όπως τονίζει ο κ. Τσιλιμίγκας, η παράταξη που εκπροσωπεί, εκφράζει τον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών πολιτών, έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι πολυσυλλεκτικός κα θα επιδιώξει με τη στήριξη των πολιτών να καταστήσει την Θεσσαλία ενόψει του 2020 μια Περιφέρεια ανθρωποκεντρική, αειφόρο, καινοτόμο, κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα.
 
* Κύριε Τσιλιμίγκα
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να αποφασίσετε να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Θεσσαλίας;
- Οι λόγοι που μας οδήγησαν να διεκδικήσουμε στις εκλογές του Μαΐου την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να συγκροτήσουμε τη νέα αυτοδιοικητική παράταξη «Θεσσαλών Συμπολιτεία» είναι η διαπίστωση, όπως και των περισσοτέρων συμπολιτών μας, πως η Θεσσαλία δεν μπορεί να συνεχίσει τις “χαμηλές πτήσεις” στις οποίες η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή μας έχει συνηθίσει. Είναι αναγκαίο να πνεύσει νέος άνεμος, φρέσκες ιδέες να έλθουν στο προσκήνιο, να επιδιώξουν νέοι άνθρωποι να αποτρέψουν την καταστροφή του κοινωνικού ιστού της περιφέρειάς μας. Αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα, πιστεύουμε πως δεν υπηρετήθηκαν με τον τρόπο που αρμόζει στις δυνατότητες της περιοχής μας και των ανθρώπων της. Γι αυτό και συγκροτήσαμε την «Θεσσαλών Συμπολιτεία». Μια παράταξη που εκφράζει, όπως πιστεύουμε, τον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών πολιτών, έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απαρτίζεται από ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, της επιστήμης που δεν έχουν επάγγελμα την πολιτική. Αυτός ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός θα επιδιώξει με τη στήριξη των πολιτών να καταστήσει την Θεσσαλία ενόψει του 2020 μια Περιφέρεια ανθρωποκεντρική, αειφόρο, καινοτόμο, κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα.
* Μιλήσατε πριν για «χαμηλές πτήσεις» της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Ποια είναι πιο συγκεκριμένα η άποψη σας για την μέχρι τώρα διοίκηση της Περιφέρειας;
- Τόσο η αντίληψή μας για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, αλλά και οι πρακτικές μας στην άσκηση εξουσίας, είναι εντελώς διαφορετικές. Κι αυτό, διότι η μονοπρόσωπη διοίκηση που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, αντικατοπτρίζει τη λογική μιας άλλης εποχής, απολύτως παρωχημένης κατά την άποψή μας . Τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας όλο το προηγούμενο διάστημα υποβαθμίστηκαν, ευτελίστηκαν και τελικώς δεν λειτούργησαν. Η τόσο σπουδαία «Επιτροπή Διαβούλευσης» συγκροτήθηκε πριν από 3,5 χρόνια για να μείνει στα αζήτητα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ουδέποτε χάραξε συλλογικά και με αυξημένη πλειοψηφία το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας. Αλλά και οι επιδόσεις που κατεγράφησαν στα πεδία ευθύνης και αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, είναι πολύ υποδεέστερες του αναμενομένου. Για να μην θυμηθούμε – και θυμίσουμε – σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το «θεσσαλικό καλάθι» που παρέμεινε άδειο, ο Πόλος Καινοτομίας που ουδέποτε εμφανίστηκε, το «Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος» και μια σειρά άλλων - που εξαγγέλθηκαν και εντέλει έμειναν στα χαρτιά. Αυτή την αρνητική πραγματικότητα η παράταξή μας μπορεί να την ανατρέψει εφόσον με την ψήφο των πολιτών αναλάβει την ευθύνη της Περιφέρειας.
* Για τους λοιπούς ανθυποψηφίους σας για την Περιφέρεια ποια είναι η γνώμη σας;
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως ουδέποτε αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις των ανθρώπων που επιθυμούν να υπηρετήσουν τον τόπο τους. Ωστόσο στις εκλογές κρίνονται αντιλήψεις, προγράμματα και πρόσωπα. Γι αυτό θεωρούμε πως η «Θεσσαλών Συμπολιτεία» με τις θέσεις και το δυναμικό της παρέχει τα εχέγγυα εμπιστοσύνης πως όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα αύριο ελπιδοφόρο και αντάξιο των προσδοκιών μας.
* Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για την Θεσσαλία που θέτει ο συνδυασμός σας;
Οι προτεραιότητές μας προσδιορίζονται από τις επισημάνσεις μας για τα όσα δεν έχουν γίνει αλλά και από την πεποίθηση πως η Θεσσαλία μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα στο μέλλον, ξεπερνώντας τα προβλήματα που η κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας αλλά και οι ανεπάρκειες της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής έχουν επισωρεύσει. Βασικές προτεραιότητές μας είναι:
- Η απευθείας συνομιλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σήμερα η διαμεσολάβηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθιστά τις Περιφέρειες κυρίως συνομιλήτριες του κράτους. Η θέση μας αυτή θέτει και το μέτρο της διεκδίκησής μας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
- Η μεγιστοποίηση της απορρόφησης πόρων για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας που σήμερα έχει οδηγήσει το 30% του παραγωγικού δυναμικού στο περιθώριο.
- Η δημιουργία ενός επενδυτικού Περιφερειακού Ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Η προώθηση μονάδων παραγωγής αγροτικών προϊόντων ποιότητας, με έμφαση στις καινοτόμες δράσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη Θεσσαλία γεννήθηκε η περίπτωση της «ΘΕΣγαλα» που έχει δώσει ήδη εξαιρετικό δείγμα γραφής στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισάγοντας καινοτόμο τρόπο διανομής του γάλακτος στη χώρα μας.
- Διαμόρφωση ατζέντας κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ στην επιτροπή διαβούλευσης. Ακόμη καταγραφή των οργανώσεων αυτών σε ειδικά μητρώα ώστε να πάψουμε να αγνοούμε ποιες είναι και δημιουργία ενός δικτύου φορέων που θα συνεργάζονται για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Τέλος θα εκπονήσουμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης των κοινωνικών φορέων.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass