ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΔ. Κ. ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ-ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ

«Ψηφίζοντας για την Ευρώπη αλλάζουμε την Ελλάδα»

* Κλειδί» για να εκτονωθεί η κρίση είναι η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τονίζει στην «Ε»

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2014 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:51
«Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, ψήφος για την εξέλιξη της Ευρώπης και την αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας σ’ αυτήν. Αφετέρου, εντολή σταθερότητας και εξόδου από την κρίση χωρίς δημαγωγία και λαϊκισμό. Να σκεφθούμε λοιπόν ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα δύο αυτά σκέλη. Δεν είναι αντιφατικά εξάλλου, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι οι λύσεις για την Ελλάδα οφείλουν να έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο. Ψηφίζοντας για την Ευρώπη, αλλάζουμε την Ελλάδα». Με τα λόγια αυτά η υποψήφια Ευρωβουλευτής με της ΝΔ κ. Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη δίνει το πολιτικό στίγμα των επερχόμενων εκλογών, αναδεικνύοντας τη σημασία που θα έχουν στη θεσμική ισορροπία και την αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έχοντας την εμπειρία της ευρωπαϊκής διαβούλευσης καθώς υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), η κ. Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη στη συνέντευξή της στην «Ε» εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να μπει στη μάχη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο την επίλυση των εθνικών θεμάτων, αναλύει την πολιτική ατζέντα που θα προωθήσει στο ευρωκοινοβούλιο και υπόσχεται πως θα εργαστεί για περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, με επίκεντρο όμως τον άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη.
* Γιατί αποφασίσατε να μπείτε στη μάχη των ευρωεκλογών και γιατί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
- Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Πρωθυπουργού να συμμετάσχω στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για δύο λόγους που απαντούν ευθέως στο ερώτημά σας. Αφενός, γιατί θεωρώ την Ευρώπη ως τη φυσική δεξαμενή άντλησης λύσεων για τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν νοείται έξοδος από την κρίση με μέσα και εργαλεία εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας. Αφετέρου, γιατί η παράταξη αυτή δρομολόγησε και υλοποίησε διαχρονικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί σήμερα τη μόνη αξιόπιστη δύναμη ευθύνης για τον τόπο.
* Ποια είναι η πολιτική ατζέντα που θέλετε να προωθήσετε στο ευρωκοινοβούλιο; Τη λύση ποιων συγκεκριμένων θεμάτων θα επιδιώξετε να διεκδικήσετε;
- «Κλειδί» για να εκτονωθεί η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδίως των νέων. Πρέπει λοιπόν να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή αυτή προοπτική με κρίσιμη επενδυτική εμπλοκή της Ένωσης σε έργα υποδομής και σε προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτοί είναι στόχοι που περνούν μέσα από τη γενικότερη οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, βασισμένου στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους προνομιακούς τομείς της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ερευνητική καινοτομία και ο πρωτογενής τομέας. Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας.
Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και την επιρροή των ευρωπαϊκών οργάνων σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Πρέπει να δοθούν μάχες για τα εκκρεμή εθνικά θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και για την έμπρακτη αναγνώριση των συνόρων μας ως εξωτερικών συνόρων της Ένωσης σε επίπεδο αμυντικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
* Γιατί να επιλέξουν την Ιωάννα Καλαντζάκου οι Έλληνες ψηφοφόροι; Τι μπορείτε να προσφέρετε εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο ευρωκοινοβούλιο;
- Μετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο άξιων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλο το επαγγελματικό και επιστημονικό φάσμα. Είμαι, εξάλλου, επαγγελματίας και όχι επαγγελματίας πολιτικός. Προερχόμενη λοιπόν από τον κόσμο της ενεργού δικηγορίας και έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπός του στη Διοικούσα Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, αισθάνομαι ότι κομίζω αυτή τη διττή εμπειρία. Αφενός δηλαδή το άμεσο βίωμα των συνθηκών της αγοράς και των προβλημάτων του πολίτη, αφετέρου τη γνώση της ευρωπαϊκής διαβούλευσης και των σύνθετων συσχετισμών σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι έτοιμη να διεκδικήσω για συμφέροντα όχι πλέον κλαδικά, αλλά βαθύτατα εθνικά.
* Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου είναι διακοσμητικός και ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις ισχυρές χώρας της ΕΕ, κυρίως από τη Γερμανία. Υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για τους ευρωβουλευτές, όταν μάλιστα προέρχονται από τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, για να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ΕΕ;
- Πρόκειται δυστυχώς για μια απλοϊκή και επικίνδυνη προσέγγιση που παραγνωρίζει τη θεσμική ισορροπία και αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακυρώνει την κυριαρχική εμπλοκή των ευρωπαϊκών λαών. Το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα κινήθηκε διαχρονικά πάνω στη συναίνεση, στην κοινότητα αρχών και στον αμοιβαίο θεσμικό έλεγχο οργάνων. Δεν είναι επομένως άσκηση ποσότητας, αλλά ποιότητας. Ειδικά μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, θα έχει αυξημένες νομοθετικές αρμοδιότητες συναπόφασης σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα. Είναι επομένως κρίσιμος όχι μόνον ο πολιτικός προσανατολισμός του, αλλά και η σύνθεσή του σε επίπεδο προσώπων.
* Πώς κρίνετε την πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, χρειάζονται περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;
- Πιστεύω ακράδαντα στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ακριβώς επειδή τα μεγάλα προβλήματα έχουν διασυνοριακή φύση: εμπόριο, νομισματική σταθερότητα, ενέργεια, μετανάστευση, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή τυγχάνουν μόνο αποσπασματικού και αναποτελεσματικού χειρισμού σε εθνικό επίπεδο, απαιτούν δε τόνωση της κοινής δράσης.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αιτιάσεις είναι αβάσιμες. Η Ένωση πράγματι απομακρύνθηκε από τα ανθρωποκεντρικά θεμέλια του ιδρυτικού οράματός της και επικεντρώθηκε στις αγορές. Ο σκεπτικισμός δεν στερείται βάσης, είναι δε και χρήσιμος αρκεί να αποδέχεται την Ένωση σε επίπεδο αρχής. Θα εργαστώ επομένως για περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, με επίκεντρο όμως τον άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη.
* Οι ευρωεκλογές διαχρονικά είχαν ταυτιστεί με τη λεγόμενη «χαλαρή ψήφο». Ωστόσο, αυτή τη φορά έχει δημιουργηθεί πόλωση και η συζήτηση επικεντρώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση των κομμάτων; Επιπλέον, πιστεύετε ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι αυτά;
- Καμία ψήφος δεν είναι μη πολιτική, πρέπει ωστόσο να εντάσσεται στο ειδικό θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου δίδεται. Έτσι λοιπόν το διακύβευμα είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, ψήφος για την εξέλιξη της Ευρώπης και την αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας σ’ αυτήν. Αφετέρου, εντολή σταθερότητας και εξόδου από την κρίση χωρίς δημαγωγία και λαϊκισμό. Να σκεφθούμε λοιπόν ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα δύο αυτά σκέλη. Δεν είναι αντιφατικά εξάλλου, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι οι λύσεις για την Ελλάδα οφείλουν να έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο. Ψηφίζοντας για την Ευρώπη, αλλάζουμε την Ελλάδα.
 
Ποιά είναι η κ. Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη
 
* Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι.
* Εκλέγεται ανελλιπώς από το 1990 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος την τριετία 2011-2014 και Γενική Γραμματέας την τριετία 2008-2011.
* Επί εξαετία (2002-2005, 2008-2011) επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE).
* Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων και έχει συμμετάσχει στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα.
* Κατέλαβε τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του 1994 και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας για τις εθνικές εκλογές του 2009.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Βασ. Σοφίας 7Α-10671 ΑΘΗΝΑ. Τηλ.210 -3648220-221, 210-3618420
Fax: 210-3648223 Κιν.: 6932-294784.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass