Η ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗ.ΜΑΡ. ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΣΣΥΒΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

Στόχος μας μια περιβαλλοντική βιώσιμη και αποδοτική γεωργία

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:51
Mε το σύνθημα «Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες, οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης» θα δώσει τη μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο η Λαρισαία υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία Κατερίνα Κόσσυβα-Σουρλαντζή. Θέτοντας μάλιστα «τον δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων», καθιστά σαφές ότι «οι επιτυχημένες οικονομίες του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα χρησιμοποιούν αποδοτικότερα τους φυσικούς πόρους όπως το νερό, τα ορυκτά, τα μέταλλα και την ξυλεία».
Η Κατερίνα Κόσσυβα- Σουρλαντζή είναι καθηγήτρια φιλόλογος, με πολύχρονη διδακτική εμπειρία σε σχολεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ως πρόεδρος της «ΔΡΥΑΣ» στα Τέμπη είναι γνωστή για τους αγώνες της για το περιβάλλον.
 
Η συνέντευξη
* «Ε»: Κυρία Κόσσυβα είστε μια ενεργή πολίτης και έχετε δώσει αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος;
- Αν γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω, στη δεκαετία του ’60, στην εποχή της εντατικής καλλιέργειας, της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και της επιδίωξης του κέρδους με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, θα δούμε πως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το περιβάλλον. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριάντα ετών έγιναν στην Ευρώπη σημαντικές πρόοδοι. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, ενσωμάτωσε την προστασία του περιβάλλοντος στις κοινοτικές οδηγίες και προώθησε την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη από ποτέ ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα προωθεί μια γεωργική ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον, έτσι ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να απολαμβάνουν υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα, σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες. Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης .
* «Ε»: Η Θεσσαλία είναι μια αγροτική περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τι προτείνετε;
- Το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε αρκετά τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω του κόστους παραγωγής, της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εφοδίων. Στις σημερινές συνθήκες αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και για να ανταμειφθούν οι προσπάθειες των αγροτών. Ο αγροτικός κόσμος δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Είναι υποχρέωση όλων μας στον κόσμο που παράγει. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την αειφορική αξιοποίηση των εδαφών. Το έδαφος είναι δημιούργημα χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών και θεωρείται μη ανανεώσιμος πόρος. Σε παγκόσµια κλίµακα «χάνονται» κάθε χρόνο εξαιτίας της αλάτωσης του εδάφους 1,5 εκατοµµύρια εκτάρια καλλιεργήσιµης γης. Θεωρούμε ότι πρέπει να προστατεύεται η χρήση του με προτεραιότητα την παραγωγή τροφίμων, να εμποδίζεται η αλλαγή της χρήσης γης σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και σε οικοτόπους και να ενθαρρύνονται και να ενισχύονται μορφές γεωργίας φιλικές προς το περιβάλλον .
* «Ε»: Ποια είναι η γνώμη σας για τη νέα ΚΑΠ ;
- Θεωρώ πως η νέα ΚΑΠ, αποτελεί για την Ελλάδα σημαντική ευκαιρία ώστε να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, μοχλός εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αρκεί να παρθούν από την κυβέρνηση σοβαρά μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας. Οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα φτηνά και οι καταναλωτές τα πληρώνουν πανάκριβα. Η κατάσταση αυτή προφανώς δεν είναι άσχετη με τη δράση των μεσαζόντων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Υπεύθυνη γι’ αυτό δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η αδυναμία της κυβέρνησης για τη χάραξη μιας αγροτικής πολιτικής που θα βοηθήσει την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού. Ένα μεγάλο ποσοστό των αγροτικών νοικοκυριών στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη βιωσιμότητά του στις κοινοτικές ενισχύσεις. Στη συμφωνία προβλέπεται σημαντικό ποσοστό, το 30% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου ,να δοθεί για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Μ’ αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται οι αγροπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες. Οι επιτυχημένες οικονομίες του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα χρησιμοποιούν αποδοτικότερα τους φυσικούς πόρους όπως το νερό, τα ορυκτά, τα μέταλλα και την ξυλεία.
* «Ε»: Πώς βλέπει η ΔΗΜΑΡ την ανάπτυξη της γεωργίας στα επόμενα χρόνια;
- Βασικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας. Από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 50% μέχρι το 2050, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών, αναμένεται η ζήτηση για γεωργικά προϊόντα να αυξηθεί έως και 70% έως το 2050. Φαίνεται ότι παγκόσμια διαμορφώνεται μια πορεία αυξημένης ζήτησης τροφίμων και περισσότερο τροφίμων ζωικής παραγωγής και επομένως προοπτικής ανάπτυξης του τομέα.
Για τον σκοπό αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα για την τόνωση και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Με πρόταση της ΔΗΜΑΡ μειώθηκε η φορολογία των συνεταιριστών οργανώσεων στο 13 % από 26%. Πρότασή μας επίσης είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στην αγορά γεωργικών εφοδίων και να ισχύσει η μειωμένη τιμή του ρεύματος, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Να δημιουργηθούν υγιείς συνεταιρισμοί και ομάδες αγροτών που θα διακινούν τα προϊόντα τους πιο άνετα και θα πετυχαίνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και καλύτερες τιμές. Στόχος μας είναι ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο με την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας.
* Ποια είναι η άποψή σας σε όσους προτείνουν την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη;
- Ο ελληνικός λαός «μάτωσε» για ν’ αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε με τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Βέβαια από ορισμένα κόμματα καλλιεργείται με ανεύθυνο τρόπο ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει αταλάντευτα πως η θέση μας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως είμαστε μέλη μιας οικογένειας με την οποία δίνουμε κοινούς αγώνες για το περιβάλλον, τη γεωργική ανάπτυξη και την καλυτέρευση της ζωής μας. Τι σημαίνει η αποχώρησή μας από την «κακή» Ευρωπαϊκή Ένωση; Άρνηση των κατακτήσεων σε θέματα θεσμικού πλαισίου για το περιβάλλον; Άρνηση των κοινοτικών ενισχύσεων για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών; Ένταξη σε ποιο γεωπολιτικό χάρτη, συνεργασία με ποιες αγορές εκτός Ευρώπης; Η θεμελίωση θέσεων απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο λαϊκισμός και οι εύκολες διακηρύξεις κρύβουν ανευθυνότητα. Είναι κρίμα να γίνεται εκμετάλλευση των αρνητικών αισθημάτων του λαού, λόγω κρίσης, και να υφαρπάσσουν την ψήφο του με αδιέξοδες και ανέφικτες εξαγγελίες. Η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει έξοδο από τις κατακτήσεις της Ευρώπης στα θέματα του περιβάλλοντος και της αγροτικής παραγωγής, σημαίνει καταστροφή. Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συνεργασία με την ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την προώθηση αλλαγών στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass