Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ψήφος στην «Ελιά» για την αλλαγή της Ευρώπης»

* «Κάθε ψήφος στη ΝΔ είναι στήριξη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης τα χρόνια της κρίσης»

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2014 4:44 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:55
 «Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και συγχρόνως να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αλλαγής της συντηρητικής πολιτικής που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» κ. Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του προς την «Ε».
«Το εγχείρημα της «Ελιάς» δεν συνεπάγεται ότι οι δυνάμεις ή τα κόμματα που συμβάλλουν σ’ αυτό αυτοκαταργούνται. Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με την αυτονομία και τα σύμβολά του», ξεκαθαρίζει ο κ. Ν. Ανδρουλάκης και καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ «να υπερασπιστούν την ιστορία της παράταξης, που υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο πυλώνας της Κεντροαριστεράς και προσέφερε πολλά στον τόπο μας».
 
* Έχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ψήφος στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές είναι «ψήφος στην ισοπεδωτική λιτότητα». Με δεδομένο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν για πάνω από 2,5 χρόνια εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, πως τεκμηριώνετε την άποψή σας αυτή;
- Το 2011 κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Πολύ επώδυνο μάλιστα. Κληθήκαμε να βρούμε κοινό πλαίσιο με τον ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο. Μπήκαμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να υπάρξει σταθερότητα και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Παρόλα αυτά, έχουμε τεράστιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Και ιδιαίτερα, με ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που συνομιλεί με την άκρα δεξιά, όπως αποδείχθηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου, πέραν όλων των άλλων, έχουμε και πολιτισμικές διαφορές. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο εμείς βλέπουμε το μέλλον της Ευρώπης είναι τελείως διαφορετικός. Στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, οι επιλογές για την πορεία που θα πάρει η Ευρώπη είναι ξεκάθαρες. Ψήφος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ομόλογα του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία και το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, σημαίνει ψήφος στη “Ένωση των δύο ταχυτήτων”, στην ισοπεδωτική λιτότητα, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της ανεργίας και την επέκταση της φτώχειας. Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι στήριξη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης τα χρόνια της κρίσης. Από την άλλη, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Μάρτιν Σουλτς, που στην Ελλάδα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς», αντικαθιστά τη λιτότητα με τον εξορθολογισμό των δαπανών και αγωνίζεται για την Ευρώπη των λαών, της προόδου και της κοινής ευημερίας. Αυτή την Ευρώπη χρειάζεται η Ελλάδα που γνωρίζει τις δραματικές συνέπειες της σκληρής λιτότητας.
* Σε ποιο ποσοστό θέτετε τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές; Κατά την άποψή σας ποιο είναι το ποσοστό εκείνο κάτω από το οποίο μπορεί να τεθεί αφ’ ενός θέμα κυβερνητικής σταθερότητας κι αφ’ ετέρου ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;
- Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και συγχρόνως να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αλλαγής της συντηρητικής πολιτικής που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα υπήρχε σύνδεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα. Στην Ελλάδα όμως δυστυχώς, υπάρχει ένα έλλειμμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και έχει κυριαρχήσει η αντίληψη σε κομματικό επίπεδο «όλοι εναντίον όλων». Η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι στάση ευθύνης και μετά τις εκλογές και αυτό φαίνεται από τον προεκλογικό του λόγο. Μετά τις εκλογές θα αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα για να αξιολογήσουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα είναι ώρα μάχης και πρέπει όλοι να συστρατευθούμε στην προσπάθεια που κάνει η Παράταξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
* Με βάση την εμπειρία σας από την προεκλογική περίοδο, το εγχείρημα της «Ελιάς» είναι πετυχημένο; Τι σας λένε οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ;
- Η «Ελιά» είναι μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου που έγινε με στόχο να σταματήσει ο κατακερματισμός του. Είχαμε απευθύνει πρόσκληση και στη ΔΗΜΑΡ για να ξεκινήσει ένας προγραμματικός διάλογος, αλλά αυτή αρνήθηκε για τους δικούς της λόγους. Η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με κοινωνικούς όρους και όχι με όρους δωματίου ή διευθετήσεις κορυφής. Γι’ αυτό οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών χώρων, όπου όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία αναμέτρηση, η ρίζα της παράταξης είναι πολύ βαθιά. Το εγχείρημα της «Ελιάς» δεν συνεπάγεται ότι οι δυνάμεις ή τα κόμματα που συμβάλλουν σ’ αυτό αυτοκαταργούνται. Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με την αυτονομία και τα σύμβολά του. Κατεβαίνω υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» με τη θεσμική ιδιότητα του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξω με κάθε τρόπο την Παράταξη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βεβαίως θα είναι μια πρώτη αξιολόγηση για το εγχείρημα.
* Γιατί να επιλέξει ένας ψηφοφόρος την «Ελιά» κι όχι ένα άλλο κόμμα από τον ευρύτερο κεντρώο – κεντροαριστερό χώρο, το οποίο κόμμα μάλιστα να μην το συνοδεύουν οι «αμαρτίες» του παλιού ΠΑΣΟΚ;
- Ψήφος στην «Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη» είναι ψήφος για την αλλαγή της Ευρώπης. Ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) και αγωνιζόμαστε για να στηρίξουμε την Ευρώπη που καταδικάζει τη λιτότητα και την τρόικα, ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος. Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει τις δραματικές συνέπειες της σκληρής λιτότητας και πιστεύω ότι μετά από την εθνική μας εμπειρία, αξίζει να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ και την «Ελιά» για να ενισχύσουμε τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και να ανατρέψουμε τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς. Να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας των νέων που αποτελεί τη μάστιγα της εποχή μας. Πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ισότητα πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία και την προοδευτική φορολόγηση. Ιστορικά οι πιο σημαντικές αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκό που χάραξαν το δρόμο της αλληλεγγύης και της προόδου πάρθηκαν από τους σοσιαλιστές και όχι από τους συντηρητικούς και τους εθνολαϊκιστές.
* Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους νέους ευρωβουλευτές; Ποιο μήνυμα στέλνετε εσείς στους ψηφοφόρους λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες;
- Εύχομαι στην κάλπη της Κυριακής να επιβραβευθούν αυτοί που μιλούν με συνέπεια και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει η χώρα και όχι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα προς όφελος μικροκομματικών συμφερόντων. Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε την παράταξη με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να υπερασπιστούμε την ιστορία της παράταξης, που υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο πυλώνας της Κεντροαριστεράς και προσέφερε πολλά στον τόπο μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass