Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Θα “σπάσω” στην πράξη το δημαρχοκεντρικό μοντέλο»

* Το πρόγραμμά μας και το συλλογικό μοντέλο διοίκησης που καταθέσαμε θα το τηρήσουμε μέχρι κεραίας

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 22:59 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:06

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

«Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο θα το σπάσω στην πράξη. Θέλω αναβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο ως το ανώτατο πολιτικό όργανο του δήμου μας. Αυτό θα επιβάλλω. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί η ευθύνη του κάθε δημοτικού συμβούλου είτε της πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας. Αυτό υποσχέθηκα και αυτό θα πράξω» τονίζει μιλώντας σήμερα στην «Ε», ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και για την επόμενη πενταετία, ο κ. Καλογιάννης θα είναι ένας από τους παλαιότερους στα δημοτικά πράγματα της Λάρισας. Με δεδομένο ότι μόλις στα 29 του χρόνια, είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ήταν τότε», όπως είχε τονίσει ο κ. Καλογιάννης μιλώντας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της «Συμπαράταξης», που «η χρυσή περίοδος της θητείας του Αριστείδη Λαμπρούλη, μετέτρεψε τη Λάρισα από λασπούπολη σε σύγχρονο αστικό κέντρο».

Σήμερα, που γίνεται 63 ετών σε λίγες ημέρες, «επιστρέφει» στα υψηλότερα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και, αυτή τη φορά, στο υψηλότερο αξίωμα, αυτό του δημάρχου. Σε μια εποχή όπου, μαζί προφανώς με τα αναγκαία έργα υποδομής που θα βελτιώσουν περισσότερο την καθημερινότητα των δημοτών, ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να αναδείξει ένα ακόμη πρόσωπο. «Σήμερα» διευκρινίζει ο κ. Καλογιάννης «που η κοινωνία πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποιούνται σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μας, για μας, είναι απόλυτη προτεραιότητα να “χτίσουμε” έναν δήμο δίπλα στον πολίτη σε κάθε του βήμα».

Υπέρμαχος της πολιτικής των συνεργασιών ο κ. Καλογιάννης, ηγήθηκε της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» ενός πρωτόγνωρου πανελλαδικά, για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, εγχειρήματος που έτυχε της στήριξης αυτοδιοικητικών κινήσεων (από διαφορετικά κόμματα) και παρά τις «συμπληγάδες», την «καχυποψία», τις «επιφυλάξεις» και τους «αστερίσκους» άνοιξε τον δρόμο για μια «νίκη – ανατροπή» στις εκλογές. Ο κ. Καλογιάννης, έχοντας ζήσει τη «μοναξιά της ήττας» στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010, γνωρίζει καλύτερα τη διαφορά των συναισθημάτων με αυτά που έζησε την περασμένη Κυριακή, τους χορούς και τα τραγούδια στο εκλογικό κέντρο.

Αν η «Συμπαράταξη» μετατραπεί σε «Βαβέλ»; «Η παράταξη» υπογραμμίζει ο κ. Καλογιάννης «έχει δεσμευτεί σε μια πολιτική διακήρυξη και σε βασικούς προγραμματικούς άξονες. Αυτά τα κείμενα είναι οδηγός όλων μας».

Ο νέος δήμαρχος δεσμεύεται πως «θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας το πρόγραμμά μας και το συλλογικό μοντέλο διοίκησης που καταθέσαμε». Με αφορμή και το γεγονός ότι «ο Δήμος έχει αξιόλογο μηχανισμό που παράγει έργο», προσθέτει ακόμη ότι «χρειάζεται να εμπνεύσουμε αισιοδοξία και να σταθούμε δίπλα τους, όπως θα κάνουμε με όλους τους πολίτες. Πάντα όμως με αξιοκρατία και ισοπολιτεία. Με μένα προσωπικά δεν πρόκειται να υπάρξουν “ημέτεροι”».

Ο κ. Καλογιάννης είναι οδοντίατρος, ελεύθερος επαγγελματίας για 34 χρόνια. Παντρεμένος με τη Βασιλική Δουζένη – Καλογιάννη, συνταξιούχο δημοτική υπάλληλο από το 2009, με δυο παιδιά. Την Ελένη, μηχανικό Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στη Λάρισα και τον Στρατή, επί πτυχίω φοιτητή της Οδοντιατρικής στο αγγλόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβας, για τον οποίο σημειώνει πως «περιμένω να με αντικαταστήσει στο ιατρείο, τον επόμενο μήνα».

* Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη έχει ως εξής:

- Κύριε Καλογιάννη επειδή στην προεκλογική περίοδο συζητήθηκε το «νέο». Πόσο ετών είστε; Ακριβώς, όχι με... δεκαετίες.

«Σε 20 ημέρες κλείνω τα 62 χρόνια».

* Επειδή όλοι μίλησαν για διαφάνεια, εσείς τι έσοδα θα δηλώσετε φέτος στη φορολογική σας δήλωση;

- «Το οικογενειακό εισόδημα φέτος είναι 50.000 ευρώ».

* Είστε κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;

- «Όχι»

* Η εκλογή σας αποτελεί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί προχθές από τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο Σύνταγμα, αυτό φάνηκε.

«Η εκλογή μου αποτελεί νίκη της Συμπαράταξης, άρα νίκη 5 αυτοδιοικητικών κινήσεων που συνεργάστηκαν στο εγχείρημά μας και τριών κομμάτων που μας στήριξαν. Είναι νίκη της ενότητας όλου του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου του Δήμου μας».

* Εσείς πονούσατε κατά τις εκλογές, αλλά μάλλον η ΝΔ έπαθε «λουμπάγκο» από το αποτέλεσμα. Πώς πάει η υγεία σας;

- «Την ώρα που οι γιατροί έλεγαν ξεκούραση, εγώ έκανα προεκλογικό αγώνα. Φυσικό επακόλουθο να πονάει ακόμα η μέση μου. Πρέπει να το αντιμετωπίσω άμεσα. Στάθηκε μάλιστα η αιτία να μην παρίσταμαι στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου μας».

* Από τις περιοδείες στις συνοικίες, ποια ατάκα σάς έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

- «Να βγει δήμαρχος ο ψηλός με το μουστάκι».

* «Ρουσφέτι» δεν σας ζήτησαν;

- «Πολλά και είμαι σίγουρος ότι θα στεναχωρήσω πολύ κόσμο. Είναι έξω από μένα αυτά τα πράγματα».

* Δήμαρχος Λαρισαίων λοιπόν. Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματά σας;

- «Μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Μετά από 34 χρόνια αφήνω το ιατρείο μου και τους ασθενείς μου στα χέρια του γιου μου. Η νίκη βέβαια είναι και μια προσωπική δικαίωση. Όσο περνούν οι μέρες όμως το βάρος της ευθύνης να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε μεγαλώνει».

* Πριν 30 περίπου χρόνια, τι ακριβώς συνέβη και αποχωρήσατε από τη δημοτική αρχή του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη;

- «Στα 29 μου χρόνια εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Αριστείδη Λαμπρούλη και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάναμε εξαιρετική δουλειά στην πόλη. Όλοι το γνωρίζουν. Όμως όταν υπάρχουν ζητήματα που συγκρούονται με τις αρχές μου δεν υπολογίζω κόστος. Αυτό έγινε τότε και βρέθηκα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου».

* Περάσατε οκτώ πέτρινα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, όντας μόνος σας εκπροσωπώντας την παράταξή σας. Άξιζε τελικά τον κόπο...

- «Έζησα δύσκολες στιγμές αλλά έχω μάθει να αγωνίζομαι. Και οι αγώνες κάποια στιγμή δικαιώνονται».

* Βάλατε και ξαναβάλατε, δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος. Αφού δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγείτε. Γιατί; Ο επιμένων νικά;

- «Η υποψηφιότητά μου τα προηγούμενα χρόνια δεν υπηρετούσε προσωπικές στρατηγικές αλλά την αντίληψη της παράταξης που εκπροσωπούσα, της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, για ευρύτερη ενότητα αλλά χωρίς χρίσματα και κομματικές εξαρτήσεις. Σήμερα αυτή η πολιτική δικαιώθηκε, επειδή την πίστεψαν και οι άλλες κινήσεις που συμμετείχαν στη Συμπαράταξη Λαρισαίων».

* Είχατε ζητήσει υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ σε παλιότερη αναμέτρηση;

- «Από το 2006 που επανήλθα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούσα από παντού ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών στον Δήμο, δημοκρατική ενότητα και πορεία χωρίς εξαρτήσεις με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών μας και στήριξη των κομμάτων με σεβασμό στην αυτονομία μας. Πέρασαν όμως χρόνια για να υλοποιηθούν τα πιστεύω μου».

* Το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», μπορούσατε να φαντασθείτε την εξέλιξη;

- «Οι συνθήκες ήταν ώριμες. Όταν είδα ότι υπάρχουν στελέχη και των άλλων κινήσεων της «Λαρισαίων Πόλις» και της «Πράσινης Πόλης» που πίστευαν στο εγχείρημα, ναι, φαντάστηκα την εξέλιξη».

* Αλήθεια, το περιμένατε το αποτέλεσμα;

- «Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή νίκη της Συμπαράταξης. Την περίμενα αλλά με χαμηλότερο ποσοστό».

* Προχθές που πήγατε στο δημαρχείο, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, τι σας είπε ο κ. Τζανακούλης;

- «Οι γνωστές αβρότητες των γιορτών. Του ευχήθηκα χρόνια πολλά για τη γιορτή του και μού ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ανθρώπινα πράγματα».

- Η κ. Καραλαριώτου που σας τηλεφώνησε την Κυριακή;

* «Η κ. Καραλαριώτου μου ευχήθηκε προσωπικά καλή θητεία και μου δήλωσε ότι θα εργαστεί από τη θέση της για τη λύση των προβλημάτων του Δήμου. Προσδοκώ στη συνεργασία της».

- Με μνημόνια, ύφεση και ανεργία, περικοπές πόρων στην ΤΑ και ιδιωτικοποιήσεις, μπορείτε να οραματίζεσθε «έναν δήμο δίπλα στον πολίτη σε κάθε του βήμα» όπως υποσχεθήκατε προχθές;

* «Μα αυτό είναι ίσως το πιο αναγκαίο. Σήμερα που η κοινωνία πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποιούνται σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μας για μας είναι απόλυτη προτεραιότητα να “χτίσουμε” ένα δήμο δίπλα στον πολίτη σε κάθε του βήμα».

* Μήπως ήταν παραπάνω προεκλογικές κουβέντες κάποια από τα όσα υποσχεθήκατε;

- «Θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας το πρόγραμμά μας και το συλλογικό μοντέλο διοίκησης που καταθέσαμε».

* Κύριε Καλογιάννη να σας ευχηθούμε καλή θητεία και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας από την 1η Σεπτέμβρη που θα αναλάβετε, για να δούμε τι θα τηρήσετε από αυτά που υποσχεθήκατε. Τους αντιδημάρχους πότε θα τους ορίσετε;

- «Χρειάζομαι πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στο Δήμο. Προσδοκώ δε στη συνεργασία του δημάρχου γι’ αυτό. Οι αντιδήμαρχοι θα ανακοινωθούν με την ανάληψη των καθηκόντων μου».

* Μάνατζερ έχετε πει ότι δεν χρειάζεστε στον Δήμο, ειδικούς συμβούλους θα ορίσετε;

- «Αν χρειαστεί για ειδικά θέματα ίσως. Θα το δούμε είναι νωρίς ακόμα».

* Προσλήψεις θα κάνετε; Και «ποιανών παιδιά» θα προτιμήσετε;

- «Μακάρι να μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις με σταθερή σχέση εργασίας. Ο Δήμος έχει διαλυθεί με τις απολύσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Τα δίλλημα και τα πεντάμηνα δεν είναι λύση. Ωστόσο όποτε χρειαστεί να γίνουν θα γίνουν με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Είναι δέσμευσή μας».

* Με τους νυν υπαλλήλους πώς θα πορευτείτε; Με τους διευθυντές των υπηρεσιών;

- «Ο Δήμος έχει αξιόλογο μηχανισμό που παράγει έργο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Χρειάζεται να εμπνεύσουμε αισιοδοξία και να σταθούμε δίπλα τους, όπως θα κάνουμε με όλους τους πολίτες. Πάντα όμως με αξιοκρατία και ισοπολιτεία. Με μένα προσωπικά δεν πρόκειται να υπάρξουν “ημέτεροι”».

* Πώς θα τα καταφέρετε με την πολυποίκιλη πολιτικά και κομματικά σύνθεση της παράταξής σας; Δεν φοβάστε μήπως μετατραπεί σε «Βαβέλ»;

- «Η παράταξη έχει δεσμευτεί σε μια πολιτική διακήρυξη και σε βασικούς προγραμματικούς άξονες. Αυτά τα κείμενα είναι οδηγός όλων μας».

* Επικρίνατε το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Ωστόσο ο κόσμος ψήφισε «δήμαρχο Καλογιάννη». Αν χρειαστεί «θα επιβάλλετε την τάξη» και την άποψή σας στη δημοτική σας ομάδα;

- «Δήλωσα ότι το δημαρχοκεντρικό μοντέλο θα το σπάσω στην πράξη. Θέλω αναβαθμισμένο Δημοτικό Συμβούλιο ως το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου μας. Αυτό θα επιβάλω. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί η ευθύνη του κάθε δημοτικού συμβούλου είτε της πλειοψηφίας, είτε της μειοψηφίας. Αυτό υποσχέθηκα και αυτό θα πράξω».

 

Λεζάντα

Ο κ. Απ. Καλογιάννης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass