Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Καλό είναι να μην ξέρουμε ποτέ πώς γίνονται... τα λουκάνικα και οι νόμοι!

* Στη Βουλή υπάρχει υλικό για ένα μυθιστόρημα του παραλόγου!

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2013 20:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:34
Ο κ. Σαμαράς προτίμησε να μας εξωθήσει στην έξοδο, ώστε να φανεί ως αντίθεση στην ΕΡΤ και να μην διακινδυνεύσει μια έξοδό μας λόγω του φορολογικού, που θα είχε λαϊκό έρεισμα και ευρύτερη λαϊκή έγκριση, εκτιμά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας. Σε συνέντευξή του στην «Ε» λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Κουβέλη στη Λάρισα και σχετικά με τη συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, στην οποία προχωρά η ΔΗΜΑΡ, θεωρεί ευτύχημα, που «το βαθύ στελεχιακό ΠΑΣΟΚ μετακόμισε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρίζοντας το πεδίο».
Διαπιστώνει ότι οι ψηφοφόροι πιέζουν η ΔΗΜΑΡ να αποσαφηνίσει περαιτέρω την ταυτότητά της και να προχωρήσει στη συγκρότηση του χώρου, ασκώντας υπεύθυνη πολιτική με υλοποιήσιμες προτάσεις και ζητούν πράξεις κι όχι λόγια. Όμως αυτό που για τον ίδιο ήταν σοκ, από τη μέχρι τώρα θητεία του στη Βουλή των Ελλήνων, ήταν όταν συνειδητοποίησε πώς κατασκευάζονται οι νόμοι. Για αυτό κατέληξε ότι «ο άνθρωπος στη ζωή του δεν πρέπει να δει δύο πράγματα: πώς γίνονται τα λουκάνικα και πώς κατασκευάζονται οι νόμοι!».
Αναλυτικά, στη συνέντευξη αναφέρθηκαν τα εξής:
* Κύριε Ψύρρα, ένα ακόμη γκάλοπ, συγκεκριμένα το βαρόμετρο του Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, δίνει στη ΔΗΜΑΡ ποσοστά, σχεδόν ίδια με το προηγούμενο, δηλαδή γύρω στο 3%. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, είχε δηλώσει στη Λάρισα, για το θέμα: «Αναμείνατε». Εσείς, πώς σχολιάζετε την «καθήλωση» των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ;
- Ήταν αναμενόμενη. Και δικαιολογείται πρώτα από την επικοινωνιακή επίθεση που δεχτήκαμε αμέσως μετά τη διάλυση της τρικομματικής και στην οποία δεν είχαμε τη δυνατότητα να αντιπαλέψουμε στα ίσια, και βέβαια και από τη δική μας αδυναμία να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αποσύραμε τη στήριξη στην κυβέρνηση όχι εξαιτίας της ΕΡΤ αλλά εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία διαλύθηκε η ΕΡΤ και η οποία δίνει τη δυνατότητα για κλείσιμο οργανισμών και φορέων με μία υπουργική υπογραφή. Ουσιαστικά φύγαμε γιατί δεν θέλαμε τα οριζόντια μέτρα. Το «αναμείνατε» του Φώτη Κουβέλη έχει την έννοια ότι σύντομα καθώς ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται ακριβώς την ουσία της αντίθεσής μας θα αναστραφεί το κλίμα. Άλλωστε το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό και οι μετακινήσεις δεδομένες.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗ.ΜΑΡ.
* Η ΔΗΜΑΡ, όπως δείχνει στις τελευταίες συνεντεύξεις του ο κ. Φ. Κουβέλης, δείχνει να έχει ως βασική επιδίωξη τη συγκρότηση του λεγόμενου «σοσιαλδημοκρατικού χώρου». Δεν είναι «βαρίδιο» γι’ αυτή την επιδίωξη, η προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
- Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που στέκεται αμήχανο και δεν εκφράζεται από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς αλλά που αυτοτοποθετείται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Είναι η σιωπηλή μεγάλη παράταξη που δεν έχει ακόμα βρει την πολιτική έκφρασή της. Όμως η συγκρότησή της δεν θα αργήσει να συμβεί γιατί η «πολιτική γεωγραφία» σιχαίνεται το κενό. Βέβαια το έργο αυτό, δεν μπορεί να το διεκπεραιώσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και γιατί υπήρξε ένα κόμμα ένοχο και γιατί στα μάτια πολλών είναι αφερέγγυα πολλά από τα στελέχη του, που έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Ευτυχώς για τον χώρο, το βαθύ στελεχιακό ΠΑΣΟΚ μετακόμισε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ καθαρίζοντας το πεδίο. Εμείς ευελπιστούμε -χωρίς να θέλουμε να μονοπωλήσουμε τον χώρο- ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση μιας μεγάλης παράταξης που να καλύψει το πολιτικό κενό. Άλλωστε είναι ανάγκη και πολιτική και εθνική.
* Στη Λάρισα, δείχνει να υφίσταται ομαδική δουλειά στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος. Όπως φάνηκε πρόσφατα και με τη συνέντευξη για το φορολογικό, που είναι «λαρισινή» υπόθεση. Το φορολογικό θα είναι προφανώς, ένα από τα κύρια θέματα σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Σε ποια άλλα ζητήματα, η ΔΗΜΑΡ θα έχει «κόκκινες γραμμές;».
- Κατ' αρχάς: Οι «κόκκινες γραμμές» (από όπου κι αν προέρχονται), σε ένα ακραία ρευστό εθνικό και διεθνές περιβάλλον, είναι σκέτα λόγια. Αντί να βάζουμε γραμμές και χαρακώματα είναι προτιμότερο να μιλάμε για ένα πλαίσιο αντιλήψεων με εσωτερικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες βάσει τον οποίων ασκείται η πολιτική πρακτική. Αυτό είναι που διευκολύνει και τον διάλογο και τη συνεννόηση.
Όσον αφορά στο φορολογικό: όντως η ΔΗΜΑΡ Λάρισας είχε ουσιαστική συνεισφορά. Όμως οι προτάσεις μας στην τρικομματική δεν είχαν καμία τύχη. Έτσι το φορολογικό που έχει εισαχθεί στη Βουλή είναι αντιαναπτυξιακό και εξοντωτικό για τα μεσαία στρώματα και τους αδύναμους. Κι εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το δεχτούμε. Μάλιστα το είχαμε κάνει έγκαιρα γνωστό στους εταίρους της τρικομματικής. Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς επειδή ακριβώς γνώριζε τη ριζική μας αντίθεση προτίμησε να μας εξωθήσει στην έξοδο από την τρικομματική ώστε να φανεί ως αντίθεση στην ΕΡΤ και να μην διακινδυνεύσει μια έξοδό μας λόγω του φορολογικού (που θα είχε λαϊκό έρεισμα και ευρύτερη λαϊκή έγκριση).
* Ήδη, είχατε την ευκαιρία, μετά τους φρενήρεις ρυθμούς, που επέβαλε η συγκυβέρνηση, να ηρεμήσει η ομάδα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι. Οπότε, με την παραμονή σας στη Λάρισα και τον νομό, ακούσατε και πολίτες και ψηφοφόρους, κυρίως. Τι σας ζητάνε, όσον αφορά βέβαια στην πολιτική που θα ακολουθήσετε, από δω και πέρα;
- Οι πολίτες είναι αμήχανοι. Ρωτούν «τι θα γίνει», «που πάμε», διαπιστώνουν ότι «ετούτο εδώ δεν πάει άλλο». Και ζητούν απαντήσεις. Και δεν είναι μόνο οι δικοί μας ψηφοφόροι που ρωτούν. Ωστόσο ταυτόχρονα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις γιατί, πέρα από το τι θα πράξουμε εμείς ως χώρα, υπάρχουν οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς εξελίξεις που μας επηρεάζουν και είναι ελάχιστα προβλέψιμες. Πάντως οι ψηφοφόροι μας πιέζουν η ΔΗΜΑΡ να αποσαφηνίσει περαιτέρω την ταυτότητά της και να προχωρήσει στη συγκρότηση του χώρου ασκώντας υπεύθυνη πολιτική με υλοποιήσιμες προτάσεις. Γι' αυτό και ζητούν πράξεις κι όχι λόγια. Κι έχουν δίκιο...
* Μετά και από την περιπέτεια υγείας, του χειμώνα, ο βουλευτής, συγγραφέας και άνθρωπος Θωμάς, πώς πορεύεται πλέον;
- Υπήρξα ανέκαθεν πολιτικό όν. Αλλά δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός. Κι ούτε θέλω να είμαι. Γι' αυτό και όταν είδα στη Βουλή πώς λειτουργεί το σύστημα, έπαθα. Χαμένες εργατοώρες σε διαδικαστικές φλυαρίες, ομιλίες εκτός θέματος, ίσα για τη μόστρα μπρος στην κάμερα, ατέλειωτες νομικουριές... Υλικό για να γράψεις ένα μυθιστόρημα του παράλογου... Το μεγάλο σοκ για μένα ήταν όταν συνειδητοποίησα πώς κατασκευάζονται οι νόμοι. Λέω λοιπόν ότι ο άνθρωπος στη ζωή του δεν πρέπει να δει δύο πράγματα: πώς γίνονται τα λουκάνικα και πώς κατασκευάζονται οι νόμοι... Ωστόσο παρ' όλα αυτά κατάλαβα παρά τις τόσες ατέλειες και τις τόσες ανεπάρκειες, πως η μόνη λύση πάντα θα είναι μία και μόνη: να απαιτούμε διαρκώς περισσότερη δημοκρατία. Όταν όλοι προσφεύγουν ως λύση στον αυταρχισμό, στη βία, στη θεσμική εκτροπή η λύση θα είναι μία: περισσότερη δημοκρατία. Κι έτσι πορεύομαι και θα πορευτώ...
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass