Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση απλά υπακούει τις επιταγές της κ. Μέρκελ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2013 20:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:34
ΑΘΗΝΑ
«Η εξωτερική πολιτική δεν έχει αιώνιους φίλους και αιώνιους εχθρούς – για εμάς αιώνια είναι μόνο τα συμφέροντα της χώρας» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Η εξωτερική πολιτική θέλει έναν συνολικό σχεδιασμό. Και δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα είναι παρακολουθητής πρωτοβουλιών άλλων χωρών» προσθέτει.
Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα επισκεφτεί σε δέκα ημέρες τη χώρα μας, η κ. Δούρου τονίζει: «Νομίζω όχι. Αυτή τη στιγμή δεν προκρίνουμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος να δούμε τον κ. Σόιμπλε. Διαβάζουμε ότι ο κ. Σόιμπλε θα έρθει με «δώρα», τα οποία είναι η αποπληρωμή του χρέους στο διηνεκές και όχι κούρεμα. Τα «δώρα» τα φέρνει στην κυβέρνηση του κ. Στουρνάρα, του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά που επιμένουν ότι με αυτές τις πολιτικές το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο».
Η κ. Δούρου υποστηρίζει μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπακούει μέχρι τελευταίου κόμματος και τελείας στις επιταγές μιας γερμανικής κυβέρνησης, που πόρρω απέχει από μία ευρωπαϊκή Γερμανία».
Η συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ως εξής:
* Κυρία Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι υποτελής στην κ. Μέρκελ και τη Γερμανία. Εσείς θεωρείτε εχθρική την πολιτική του Βερολίνου έναντι της χώρας μας;
- Το έχω πει κι άλλες φορές και έχω παρεξηγηθεί. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κάνουν τη δουλειά τους. Εξηγούμαι: Όταν δεν υπάρχει περιθώριο άσκησης εξωτερικής πολιτικής περισσεύουν οι επιθετικοί προσδιορισμοί. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι δεν κάνεις πολιτική με τους επιθετικούς προσδιορισμούς. Έτσι σας λέω, ανεξάρτητα αν μπορούμε να μιλήσουμε για υποτέλεια ή όχι για τον τρόπο που έχουν χειριστεί οι ελληνικές κυβερνήσεις την κρίση χρέους και πλέον την κρίση δημοκρατίας, αυτό που είναι ξεκάθαρο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί μια στιβαρή κυβέρνηση, που ιεραρχεί τα ελληνικά συμφέροντα εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Άρα, επαναλαμβάνω, από τον απλό Έλληνα πολίτη ως τον πιο διακεκριμένο αναλυτή, νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση υπακούει μέχρι τελευταίου κόμματος και τελείας στις επιταγές μιας γερμανικής κυβέρνησης, που πόρρω απέχει από μία ευρωπαϊκή Γερμανία. Αντιθέτως ο σχεδιασμός της είναι να κάνει μια γερμανική Ευρώπη.
ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ
* Τον κ. Σόιμπλε θα τον δει ο κ. Τσίπρας στις 18 Ιουλίου, που θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών;
- Νομίζω όχι, διότι αν διαβάζουμε καλά τα ρεπορτάζ –και λέω τα ρεπορτάζ γιατί δεν έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, θέλω να σας πω ότι δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ούτε για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, όπου διαβάσαμε ότι υπήρξε μια σειρά συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής», όπως λέγονται. Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο κ. Σόιμπλε θα έρθει με «δώρα», τα οποία είναι η αποπληρωμή του χρέους στο διηνεκές και όχι κούρεμα. Θέλω να σας πω ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η αντιπροσωπεία μας όταν βρέθηκαν απέναντι στον κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άκουσε για πρώτη φορά διαφορετικά πράγματα από ό,τι άκουγε εδώ και χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν προκρίνουμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος να δούμε τον κ. Σόιμπλε. Άλλωστε τα «δώρα» τα φέρνει στην κυβέρνηση του κ. Στουρνάρα, του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά που επιμένουν ότι αυτές τις πολιτικές το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο.
* Κάποιοι κατηγορούν πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσβλέπει περισσότερο στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα.
- Όχι, περίτρανα. Αντιλαμβάνομαι ότι 39 χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έμαθαν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική για την πατρίδα μας είναι να επιλέγεις «προστάτες». Άρα, ακούω με στωικότητα ερωτήσεις σαν κι αυτές, που τις θέτει ο κόσμος γιατί έτσι έχει διαπαιδαγωγηθεί. Και το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας στην άσκηση της εξωτερικής, αλλά και της δημοσιονομικής πολιτικής είναι να διαπαιδαγωγήσουμε εαυτούς και αλλήλους.
* Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί επισήμως τη Μόσχα τον Οκτώβριο;
- Ένα ταξίδι που έχει στόχο όχι απλώς να φέρει δυο φωτογραφίες πίσω, πρέπει να έχει ένα βαρύ πρόγραμμα. Όπως ήταν στη Λατινική Αμερική, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Δηλαδή, να υπάρξουν συναντήσεις με φορείς, παραγωγικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς, με εκπροσώπους πανεπιστημίων και όχι να μετάσχει σε κάποια γεύματα, να βγάλει φωτογραφίες και να εκδοθούν κάποια δελτία Τύπου.
ΚΥΠΡΟΣ
* Να περάσουμε στο Κυπριακό: Πιστεύετε ότι με την επαπειλούμενη διάλυση της κυπριακής οικονομίας λόγω του μνημονίου, υπάρχει κίνδυνος να νομιμοποιηθεί ο Αττίλας;
- Ό,τι έγινε σε εκείνο το Γιούρογκρουπ για την Κύπρο είχε και τεράστιες γεωστρατηγικές συνέπειες για το νησί. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε τους Τουρκοκυπρίους αλλά και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας -ελάχιστα 24 ώρα μετά τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, που έδωσαν ένα αποφασιστικό χτύπημα στην κυπριακή οικονομία- βρέθηκαν να κάνουν δηλώσεις για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων. Αυτό εγείρει κινδύνους για μια προσπάθεια με εξαιρετικά αποτελέσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, τα οποία πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και για τον τρόπο με τον οποίο εμείς θα κινηθούμε όσον αφορά στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πατρίδας μας.
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΟΖ
* Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ;
- Ξέρετε είτε αφορά στην κρίση χρέους, είτε αφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα και εδώ αφορά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία θέλω να υπογραμμίσω, αν δεν βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση θα ήταν απλά κωμικό να βλέπεις τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά να ανακαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ αυτά ήταν στο ντουλάπι της ιστορίας από τότε που υπογράψαμε το Δίκαιο της Θάλασσας το 1995. Επομένως σας λέω ότι η ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι μια σπουδαία υπόθεση και δεν μπορείς να βλέπεις τους κυβερνώντες να κλείνουν το μάτι και να λένε ότι εμείς θα το κάνουμε περίπου για να πατσίσουμε τα χρέη. Είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο και πιο σύνθετο. Η Κύπρος ως παράδειγμα μας δείχνει ότι η υπόθεση της ΑΟΖ είναι ένα συνεχές στοίχημα.
* Υπάρχει όμως και το αντίπαλο δέος, η Τουρκία, που απειλεί να αντιδράσει σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ.
- Ο καλύτερος τρόπος δεν είναι αυτός που ακολούθησαν τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Α. Σαμαράς. Μιλώντας ως απλός πολίτης, με δέος και οργή, αλλά και γέλιο άκουσα τον πρωθυπουργό της χώρας να λέει ότι συνορεύουμε με την Μάλτα. Δηλαδή ότι μπορούμε να ορίσουμε θαλάσσια σύνορα με τ Μάλτα. Η ΑΟΖ είναι μια πολύ σπουδαία ιστορία -όπως και ο αγωγός ΤΑΡ- για να τη συμψηφίζουμε με την κρίση χρέους, με την κρίση επιβίωση των Ελλήνων και των Ελληνίδων, να τη βάζουμε σε ένα μπλέντερ επικοινωνίας και επικοινωνιακών πολιτικών.
* Μιας και αναφερθήκατε στον αγωγό ΤΑΡ, πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τη χώρα η διέλευση του αγωγού; Είναι αλήθεια ότι η χώρα δεν θα παίρνει ως τέλος για τη διέλευση του αγωγού ούτε ένα ευρώ;
- Υπογράψαμε τη διέλευση του ΤΑΡ χωρίς να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει κάποιο τέλος. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν εμείς θα μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του αερίου, που θα μεταφέρει ο αγωγός. Επίσης ο αγωγός αυτός διέρχεται και από την Αλβανία και εμείς δεν ασκήσαμε καμία πίεση στα Τίρανα ώστε ως αντάλλαγμα για την υπογραφή μας να ξεπαγώσει η απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ουσιαστικά αναίρεσε τη διμερή συμφωνία των πολλαπλών συνόρων και την έκρινε ως αντισυνταγματική. Θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά προϋποθέσεων για τις οποίες ο ΤΑΡ θα ήταν μια σπουδαία κίνηση. Αυτή τη στιγμή ορθά θα έλεγα επιχειρείται η χώρα μας να μπει στον σχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη. Αλλά αυτό που λέμε και δεν είναι μεμψιμοιρία, απλώς θέλουμε να αποφύγουμε μελλοντικές εθνικές καταστροφές, είναι ότι οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί διάδρομοι, όλα αυτά τα συμφέροντα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που φτάνουν μέχρι Ουάσινγκτον και Μόσχα, γίνονται χωρίς σχεδιασμό εκ μέρους της Ελλάδας.
*Άρα κ. Δούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το θέμα του ΤΑΡ;
- Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι πτυχιούχος του ΜΙΤ για να δει ότι η χώρα μας δεν έχει σχεδιασμό για την ενεργειακή πολιτική. Γιατί το μέλλον θα κριθεί στην ενέργεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα πιο συνολικό σχεδιασμό γιατί επαναλαμβάνω ότι τεράστια προϋπόθεση είναι η ιστορία του μνημονίου. Η εξωτερική πολιτική, η πολυεπίπεδη, η χωρίς εξαρτήσεις πολιτική που δεν έχει αιώνιους φίλους και αιώνιους εχθρούς –για εμάς αιώνια είναι μόνο τα συμφέροντα της χώρας- θέλει έναν συνολικό σχεδιασμό. Και δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα είναι παρακολουθητής πρωτοβουλιών άλλων χωρών. Θα το ξαναπώ: Εγώ τους αντιπάλους τους καταλαβαίνω, έχουν μια πολιτική. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί εμείς να ακολουθούμε τη δική τους και όχι τη δική μας πολιτική. Εμείς αγωνιζόμαστε για να φτιάξουμε έναν συνολικό σχεδιασμό που θα σέβεται τα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα.