Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γιώργος Βαλάρης: «Δεν θα συρθούμε πίσω από το άρμα κανενός»

* Εμείς είμαστε αυτοί που θεμελίωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, που τη στηρίξαμε, εμείς είμαστε αυτοί που θα χαράξουμε τις αυτοδιοικητικές γραμμές μας και μέσα σε αυτές θα δεχόμαστε κάθε συζήτηση, προσχώρηση ή συμφωνία

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:41
Συνέντευξη: Μαρία Μίχου
michou@eleftheria.gr
Νέα «δυναμική» στο τοπίο διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου της Λάρισας δίνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Βαλάρης, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ικανά στελέχη, τα οποία και θα κληθούν να ηγηθούν του ψηφοδελτίου, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Μιλώντας στην «Ε», κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αναφορικά με ονόματα υποψηφίων, τόσο για την Περιφέρεια όσο και για τον Δήμο Λαρισαίων. Χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια του Γιώργου Σούλτη, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε σχέση με τη συγκρότηση ενός «δημοκρατικού ψηφοδελτίου» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «ώστε να μην έχουμε την ανάγκη να συρθούμε πίσω από το άρμα κανενός άλλου χώρου ή αρχηγού».
Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να «προσδέσει» το Κίνημα στο άρμα της «συμπόρευσης» με τη ΝΔ –το θέμα της ΕΡΤ το ανέδειξε αυτό. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται και ιδεολογική διαφοροποίηση από το ΠΑΣΟΚ του 2008 –και φυσικά από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Πόση είναι η «απόσταση» που μπορεί να διανύσει το ΠΑΣΟΚ, προς όφελος της συγκυβέρνησης;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι υποχρεωμένο να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Με αυτόν τον στόχο, και όχι με ψηφοθηρικές και κοντόφθαλμες πολιτικές, προχώρησε και προχωρά σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ βοήθησε στο να λάβει η Ελλάδα το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα, στην ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί που πολεμούσαν την πολιτική ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση σήμερα τη στηρίζουν και την εφαρμόζουν –και μάλιστα όχι με ήπιο τρόπο, όπως πήγε να κάνει το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Συνεπώς, άλλοι συνεχίζουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, επειδή καθυστέρησαν σημαντικά, αναγκάζονται να εφαρμόζουν μέτρα πιο επώδυνα, τα οποία δεν μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους –και αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το επισημαίνει σε κάθε περίπτωση.
Το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, έχει σταθερές θέσεις και πολιτικές, οι οποίες έχουν μεγάλη ιδεολογική διαφορά από τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και πολιτικές της ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχούν οι φιλελεύθερες πολιτικές, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Με την προοπτική να βγει η χώρα από την κρίση, επαναλαμβάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος.
* Σας επηρεάζουν οι εξελίξεις, αναφορικά με την «κινητικότητα» και διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Πρέπει να γίνουν οι «απολύσεις» στο δημόσιο τομέα, και με ποιον τρόπο;
- Θα επαναλάβω αυτό που είχαμε δηλώσει πρόσφατα, ως Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ: η δημοκρατική παράταξη ήταν ανέκαθεν κατά των απολύσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η σημερινή κατάσταση, στην οποία επιχειρούνται οριζόντιες απολύσεις –και μάλιστα χωρίς καμία αξιολόγηση- μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
* Βουλευτικές εκλογές, εκτιμάτε ότι θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα;
- Η άποψή μου είναι ότι εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα. Αυτό, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του 2012. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς νέα μέτρα.
* Σε τοπικό επίπεδο, οι εξελίξεις τόσο στο Περιφερειακό όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ραγδαίες -αναφέρομαι στην περίπτωση Απ. Παπατόλια και στην περίπτωση της διαφαινόμενης στήριξης εκ μέρους του Γ. Σούλτη ενός ευρύτερου σχηματισμού με επικεφαλής τον Απ. Καλογιάννη. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;
- Το ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του δημοκρατικού ελληνικού λαού και που συνεχίζει να αγωνίζεται για αυτόν τον λαό, είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό αυτοδιοικητικό επίπεδο, σε όλη την Ελλάδα –φυσικά και στον νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχαμε επιλέξει για υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Παπατόλια, αλλά αυτός στη συνέχεια διάλεξε τον «δικό του δρόμο». Όμως το ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο περιφέρειας και ειδικά στο νομό Λάρισας δεν αισθάνθηκε κραδασμούς από την αποχώρηση αυτή. Η περιφερειακή μας ομάδα συνεχίζει, καθώς είναι στελεχωμένη από ικανά πρόσωπα που εκπροσωπούν επάξια το κίνημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, το κίνημά μας θα παίξει τον ρόλο του, και στην ανάδειξη του υποψήφιου περιφερειάρχη και στη μάχη που πιστεύουμε ότι θα την κερδίσουμε. Ξέρετε, ο Βαλαωρίτης, στον στίχο του ποιήματός του (σ.σ. Άσμα Πρώτον, Φωτεινός ο ζευγολάτης) λέει τα εξής: «Αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή είν’ η ρίζα».
* Και για τον Δήμο Λαρισαίων;
- Βρισκόμαστε σε μια φάση που με τον Γιώργο Σούλτη, του οποίου η προσπάθεια είναι αξιέπαινη, ακολουθούμε μια “πολιτική” συγκράτησης της παράταξής μας. Δηλώνουμε ότι όταν έρθει ο χρόνος των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ έχει ικανά στελέχη, βγαλμένα μέσα από τα σπλάχνα του κινήματος, τα οποία θα ηγηθούν του δημοκρατικού ψηφοδελτίου, έτσι ώστε να μην έχουμε την ανάγκη να συρθούμε πίσω από το άρμα κανενός άλλου χώρου ή αρχηγού. Εμείς είμαστε αυτοί που θεμελίωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, που τη στηρίξαμε, εμείς είμαστε αυτοί που θα χαράξουμε τις αυτοδιοικητικές γραμμές μας και μέσα σε αυτές θα δεχόμαστε κάθε συζήτηση, προσχώρηση ή συμφωνία. Ο πολιτικός χρόνος είναι όλος μπροστά μας και θα δείξει του λόγου μας το αληθές. Επί του παρόντος, έχετε υπομονή.