Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Aν δεν αλλάξουμε νοοτροπία στη Ν.Δ., η εποχή θα μας ξεπεράσει»

* «Ανανέωση σημαίνει φρέσκιες ιδέες και όχι, προτάσσω την ηλικία για να πιάσω καρέκλες *Πιστεύω πολύ στην άμεση επικοινωνία με τους πολίτες»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 20:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:42
  
Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου
«Ανανέωση» για μένα σημαίνει φρέσκιες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη. Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει πραγματικά στη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να εισάγουμε και μία νέα νοοτροπία. Αν δεν το κάνουμε, τότε η εποχή θα μας ξεπεράσει μία και καλή».
Τα παραπάνω επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την «Ε», ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος προ 15 ημερών ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός μάλιστα, σε ενωτικό, ανανεωτικό και ανοιχτό στην κοινωνία πνεύμα, υπογραμμίζει: «Πιστεύω πολύ στην ύπαρξη άμεσων διαύλων επικοινωνίας με τους πολίτες και τα κοινωνικά δίκτυα που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση».
Καθιστά δε σαφές ότι ο όρος «ανανέωση» δεν ταυτίζεται με ηλικίες. «Νέος είναι αυτός που εκφράζει φρέσκιες ιδέες και όχι εκείνος που προτάσσει την ημερομηνία γέννησής του ως διαβατήριο για καρέκλες», υπογραμμίζει με νόημα. Ενώ, δίνοντας το στίγμα του τρόπου που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ, επικεντρώνεται σε τρία σημεία: «Ισχυρή και ευέλικτη διοίκηση, θεματική διάρθρωση των περιφερειακών δομών και σύνδεση με τα κοινωνικά ρεύματα».
Μάλιστα ενδεικτικές των προθέσεών του για τον τρόπο που προτίθεται να προχωρήσει σε εσωκομματικές αλλαγές -«δεν χωράει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές» παρατηρεί - είναι το γεγονός ότι από την επομένη, σχεδόν, της ανάληψης των καθηκόντων του, ξεκίνησε ανά την Ελλάδα συναντήσεις με κομματικά στελέχη ενώ από την προηγουμένη Πέμπτη ξεκίνησε και σχετική διαδικτυακή διαβούλευση για το ζήτημα. «Τις αλλαγές αυτή τη φορά δεν θα τις αποφασίσει μία κλειστή ομάδα ανθρώπων αλλά θα προκύψουν μέσα από τη φωνή των μελών της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει.
Ο ίδιος, νεαρός σε ηλικία, ο νεότερος γραμματέας που είχε ποτέ η ΝΔ και προερχόμενος απευθείας από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, αντιμετωπίζει ως «πρόκληση» τη θέση του γραμματέα του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα και ως μεγάλη ευθύνη την οποία θέλει να φέρει εις πέρας προκειμένου να δικαιωθεί και η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Παράλληλα, σχολιάζει ότι η ΝΔ στη παρούσα κρίσιμη συγκυρία καλείται να παίξει έναν διττό ρόλο: από τη μία να αφουγκράζεται και να μεταφέρει την αγωνία των Ελλήνων και από την άλλη να στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαντλήσει κάθε περιθώριο επιτυχίας», υπογραμμίζει ο γραμματέας της ΝΔ.
Όσον αφορά σε ερώτημα περί πιθανής υποψηφιότητάς του στις βουλευτικές εκλογές, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προς το παρόν δηλώνει ότι θα αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στον τρόπο που η ΝΔ θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό που θα δώσει ισχύ στην κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση. «Δεν κάνω κανένα άλλα σχέδια και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να συμμετέχω σε σενάρια που ανακινούνται κατά καιρούς», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στην «Ε» επισημαίνει τα ακόλουθα:
* Κύριε Παπαμιμίκο, μόλις 15 μέρες πριν αναλάβετε τα καθήκοντα του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με τη στήριξη το Α. Σαμαρά, έχετε σημειώσει δυο... πρωτιές. Είστε ο νεότερος ηλικιακά γραμματέας που αναλαμβάνει τη θέση αυτή από καταβολής ΝΔ και ο πρώτος που από πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μεταπηδά άμεσα στη θέση του επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Θα λέγατε ότι πρόκειται για ένα «στοίχημα» τόσο για τη ΝΔ όσο και για εσάς η ανάληψη των καθηκόντων αυτών;
-Δεν μπορώ να το δω ως στοίχημα γιατί συνήθως στα στοιχήματα ρισκάρεις ή περιμένεις να κερδίσεις κάτι για τον εαυτό σου. Μπορώ να σας πω όμως πως είναι σίγουρα μία μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα μία μεγάλη ευθύνη που θέλω να φέρω εις πέρας. Πρόκληση γιατί πρέπει να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ευθύνη, διότι η Ιστορία και τα όσα εκπροσωπεί αυτή η παράταξη, μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν. Αισθάνομαι έτοιμος να δουλέψω και σίγουρος πως με σύνθεση ανθρώπων και ιδεών θα πετύχουμε η Νέα Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό.
* Η συζήτηση που γίνεται είναι περί «ανανέωσης» και «οργανωτικής ανασυγκρότησης» του κόμματος.
Εσείς, σε ποιους πυλώνες σκοπεύετε να βασιστείτε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
- Κατ’ αρχάς για μένα ο όρος «ανανέωση» δεν ταυτίζεται με ηλικίες. Κατά την άποψή μου νέος είναι αυτός που εκφράζει φρέσκιες ιδέες και όχι εκείνος που προτάσσει την ημερομηνία γέννησης του ως διαβατήριο για καρέκλες. Από εκεί και πέρα, πίστευα και πιστεύω, πως ο πολιτικός μας οργανισμός έχει ανάγκη από μία νέα φιλοσοφία. Μία φιλοσοφία που να εδράζεται πάνω σε τρία σημεία: Ισχυρή και ευέλικτη διοίκηση, θεματική διάρθρωση των περιφερειακών δομών και σύνδεση με τα κοινωνικά ρεύματα. Πιστεύω σε ένα πολιτικό οργανισμό που θα έχει ανοιχτούς διαύλους με την κοινωνία και παράλληλα θα δρα παραγωγικά και αποφασιστικά.
ΑΛΛΑΓΕΣ... ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ
* Σε ό,τι αφορά στη δομή και λειτουργία του κόμματος, ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να εκσυγχρονιστεί; Επίσης, επειδή εδώ και καιρό είναι σε εκκρεμότητα οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών οργανώσεων, που θα τις τοποθετούσατε χρονικά;
-Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτή τη φορά όμως δεν θα τις αποφασίσει μία κλειστή ομάδα ανθρώπων αλλά θα προκύψουν μέσα από τη φωνή των μελών της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη από την Πέμπτη ξεκινήσαμε μέσω της ιστοσελίδας dialogos.nd.gr τη διαβούλευση με τα μέλη των Νομαρχιακών Συνελεύσεων της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το νέο μοντέλο των περιφερειακών μας οργανώσεων. Το ενδιαφέρον ξεπερνά ήδη τις προσδοκίες μας και φιλοδοξούμε σύντομα να έχουμε δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στην οποία θα βασιστεί ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης του πολιτικού μας οργανισμού. Αμέσως μετά και με βάση τη νέα λογική που θα διέπει τις περιφερειακές μας οργανώσεις, θα προχωρήσουμε και στις διαδικασίες.
* Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας και μέρος του παλιού πλέον διπόλου των «μεγάλων κομμάτων», μέχρι τώρα λειτουργεί με συγκεκριμένα «στεγανά» και νοοτροπίες, στις οποίες θα μπορούσε να προσκρούσει η προσπάθεια ανανέωσης;
-Όπως σας είπα για μένα «ανανέωση» σημαίνει φρέσκιες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη. Αν θέλουμε λοιπόν κάτι να αλλάξει πραγματικά, πρέπει να εισάγουμε και μία νέα νοοτροπία. Αν δεν το κάνουμε, τότε η εποχή θα μας ξεπεράσει μία και καλή. Δεν έχουμε λοιπόν άλλη επιλογή από το να σπάσουμε αυτά τα στεγανά και να συγκρουστούμε με ό,τι μας κρατάει πίσω.
* Αναλάβατε επικεφαλής του κόμματος σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ναι μεν μπορεί να είναι στην Κυβέρνηση αλλά τα ποσοστά της δεν θυμίζουν σε τίποτα άλλες εποχές.
Κατά την άποψή σας, ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να «ανοιχτεί» στην κοινωνία και να προσελκύσει στις τάξεις της περισσότερους πολίτες, σε μία εποχή που η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών έχει παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.
-Για την εποχή δεν χρειάζεται να πω πολλά, μιας και ο καθένας μας πλέον αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της. Πιστεύω όμως πολύ στην ύπαρξη άμεσων διαύλων επικοινωνίας με τους πολίτες και τα κοινωνικά δίκτυα που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση. Αν καταφέρουμε να μιλήσουμε ισότιμα με αυτούς τους ανθρώπους και πετύχουμε να προσελκύσουμε άξια και ικανά πρόσωπα, τότε οι Έλληνες θα αντιληφθούν πως κάτι έχει πραγματικά αλλάξει.
* Ένας διάλογος που υπήρχε πάντοτε στη ΝΔ, όταν η τελευταία ήταν στην Κυβέρνηση, ήταν σχετικά με το «ποια» θα πρέπει να είναι η σχέση κόμματος-Κυβέρνησης, παράλληλη η συμπληρωματική; Στην παρούσα φάση ναι μεν η ΝΔ είναι κυβέρνηση, αλλά υπάρχει η ιδιομορφία της «συγκυβέρνησης» με το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι σχέση Κυβέρνησης-κόμματος;
-Ο ρόλος ενός πολιτικού οργανισμού είναι να παράγει πολιτική και να εκφράζει τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν κυβερνά ή βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αυτή λοιπόν η σταθερά δεν πρέπει ποτέ να περνά σε δεύτερο πλάνο και πρόθεση μου είναι να την ενισχύσω όσο μπορώ. Από εκεί και πέρα, η συγκυρία που βιώνουμε είναι κρίσιμη και η Νέα Δημοκρατία έχει διττό ρόλο. Πρέπει από τη μία να αφουγκράζεται και να μεταφέρει την αγωνία των Ελλήνων και από την άλλη να στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Σε μία εποχή όμως που το αυτονόητο επιστρέφει στην καθημερινότητα, πρέπει η σύνθεση αυτή να πετύχει. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν μπορείς να κυβερνήσεις αν αγνοείς τα «θέλω» του κόσμου και η δική μας παράταξη, δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο. Οφείλει να εκφράσει τον μέσο Έλληνα που βίωσε τα δεινά της Μεταπολίτευσης, εδώ και τρία χρόνια κάνει θυσίες και απαιτεί αυτές να πιάσουν τόπο δίχως κανείς να υποτιμήσει ξανά τη νοημοσύνη του.
* Όσον αφορά στον βίο της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία πρόσφατα έγινε δικομματική από τρικομματική, εκτιμάτε ότι έχει μέλλον; Η ότι σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ενδεχομένως μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως φημολογείται;
-Με σενάρια δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή που βλέπουμε καθημερινά. Ο πρωθυπουργός εδώ και ένα χρόνο τιμά την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό. Αλλάζει τη χώρα και συγκρούεται με κατεστημένα που μας κρατούσαν για πολλά χρόνια πίσω. Την προσπάθεια αυτή δυστυχώς δεν μπορούν κάποιοι να ακολουθήσουν. Εμείς όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επιτυχίας. Θα προχωρήσουμε και είμαστε σίγουροι πως οι Έλληνες κάνοντας μία σύγκριση με το πού ήμασταν πέρσι τέτοιο καιρό θα εκτιμήσουν πως η χώρα πλέον σταθεροποιείται και οδηγείται αποφασιστικά στην έξοδο από τα Μνημόνια.
* Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις επόμενες εθνικές εκλογές; Στις προηγούμενες από ό,τι γνωρίζουμε σας είχε γίνει κρούση να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας και δεν είχατε θεωρήσει ότι η χρονική στιγμή ήταν κατάλληλη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον. Για τις επόμενες, ποιες είναι οι προθέσεις σας; Και αν κατέλθετε ως υποψήφιος αυτό θα το κάνετε στα... πάτρια εδάφη;
-Προσωπικά, το μόνο πράγμα στο οποίο θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις είναι στο πώς η Νέα Δημοκρατία θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό που θα δώσει ισχύ στην κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση. Δεν κάνω κανένα άλλο σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να συμμετέχω σε σενάρια που ανακινούνται κατά καιρούς.