ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Πρόσκληση στους ομογενείς να επενδύσουν στην Πατρίδα

* Στόχος του νέου υφυπουργού να μείνουν εκτός κομμάτων τα θέματα της Ομογένειας

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2013 3:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:50
ΑΘΗΝΑ
«Η Ελλάδα σάς χρειάζεται εδώ». Αυτή είναι η έκκληση που απευθύνει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, προς όλους τους ομογενείς που έχουν πετύχει πολλά στον οικονομικό τομέα. Στην πρώτη του συνέντευξη στη WEB TV του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υφυπουργός καλεί τους απόδημους Έλληνες να επενδύσουν στην Ελλάδα που τους χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Η χώρα μας έχει ανάγκη τις επενδύσεις των ξένων, αλλά πιο πολύ έχει ανάγκη τις επενδύσεις των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, γιατί αυτοί πραγματικά αγαπούν και πονούν τον τόπο μας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας», λέει.
Προτεραιότητες του υφυπουργού, όπως σημειώνει, είναι η άμεση ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του νέου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η ενίσχυση της Εκκλησίας για έναν πιο ενεργό ρόλο και της εκπαίδευσης ως βάσης του ελληνισμού. «Εκείνο το οποίο θέλω», τονίζει, «είναι τα θέματα της ομογένειας να είναι εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων, διότι η ομογένεια, όταν πάμε έξω, δεν ξέρει ούτε από κόμματα, ούτε από χρώματα, επομένως, εκείνο που χρειάζεται είναι να την αγκαλιάσουμε ανεξάρτητα πού ανήκει, γιατί μπορεί να μην ανήκει και πουθενά».
«Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομογενείς και εντολή του πρωθυπουργού είναι να υπάρχει καλύτερη σχέση ανάμεσα στη μητρόπολη και την περιφέρεια: αυτά τα εκατομμύρια των Ελλήνων τα οποία έχουν δώσει πολλά στον τόπο μας και πιθανότατα, λόγω δικών μας ελλείψεων, δεν έχουν την επαφή που θέλουν με την Ελλάδα».
Από την πρώτη του επαφή με την ομογένεια στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία οι εντυπώσεις που αποκόμισε ήταν, όπως αναφέρει, εξαιρετικές. «Την Ευρώπη την ξέρω. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κινηθεί στην Ευρώπη και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους μετανάστες μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πήγα στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, έκανα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας και ήταν εξαιρετικές οι εντυπώσεις μου. Οι άνθρωποι έχουν και όρεξη να δουλέψουν στον τόπο τους, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά συγχρόνως να προσφέρουν και στον τόπο, στην Ελλάδα. Από εμάς εξαρτάται πόσο θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε. Είδα νέα παιδιά τα οποία ξέρουν τα γερμανικά όπως ξέρουν και τα ελληνικά, παιδιά τα οποία θέλουν να έχουν ελληνική παιδεία, διότι είναι και η βάση για να διατηρηθεί η ελληνικότητά τους και στη συνέχεια. Πιστεύω λοιπόν ότι με αυτά τα παιδιά μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς, ως Ελλάδα, να τους δώσουμε αυτά τα λίγα τα οποία ζητούν».
Σχετικά με τα προβλήματα που είχαν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο με τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, ο κ. Γεροντόπουλος εξηγεί ότι ο ίδιος μετέφερε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί, τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας «ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά τόσο με τα βιβλία όσο και με τους δασκάλους και καθηγητές». «Πιστεύω», είπε, «ότι αυτά τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, δεν θα υπάρξουν στην καινούργια σχολική χρονιά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται όλοι μας να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκπαίδευση στο εξωτερικό διότι αυτή μαζί με την Εκκλησία μας είναι και η βάση για τη συνέχιση της ελληνικότητας των νέων ανθρώπων».
Αναφορικά με το ΣΑΕ, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. «Επί υπουργίας του κ. Τσιάρα είχε ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος ήταν διάλογος σημαντικός, υπήρξαν προτάσεις εκ μέρους του υπουργείου και κάποιοι από τους ομογενείς, όχι όλοι- θα θέλαμε να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή-, ανταποκρίθηκαν. Θα συνεχίσουμε αυτόν το διάλογο έτσι ώστε και περισσότεροι ομογενείς να μας πουν την άποψή τους. Θεωρούμε ότι το ΣΑΕ μπορεί να συνεχίσει, ανανεωμένο, κάτω από τις καινούργιες συνθήκες, και να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί, οι ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν και θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως, για να κάνουμε τις προτάσεις μας για να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να έχει στη Βουλή τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη».
Στην ερώτηση πώς βλέπει τη «δική μας» ομογένεια μέσα από τη δική του εμπειρία και τη γνώση εκ των έσω της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ελλάδα, ως «παιδί» του Έβρου, ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρει: «Κατ’ αρχάς στη Θράκη έχουμε μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μουσουλμάνοι είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων είναι άριστες. Κάποιες φορές κάποιοι από το εξωτερικό προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά δεν το έχουν πετύχει και δεν θα το πετύχουν. Πιστεύω πραγματικά ότι η Θράκη δεν είναι το σύνορο αλλά μία γέφυρα η οποία ενώνει δύο λαούς, τους Έλληνες και τους Τούρκους, ενώνει δυο πολιτισμούς, τον χριστιανικό και τον μουσουλμανικό και τρεις ηπείρους: την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της Θράκης ώστε μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Αρκεί να το αποφασίσουμε εμείς οι Θρακιώτες και να το αξιοποιήσουμε και η υπόλοιπη Ελλάδα να αξιοποιήσει εμάς. Θεωρώ λοιπόν ότι η εμπειρία από τη Θράκη είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι πραγματικά Έλληνες, οι περισσότεροι ορθόδοξοι χριστιανοί, είναι άνθρωποι οι οποίοι όπου και να πάνε, μπορούν και πετυχαίνουν και γι’ αυτό και εκτιμώνται. Είμαστε ο πιο αγαπητός λαός. Όπου και να πάτε, αν πείτε “Έλληνας”, αληθινά θα σας αγκαλιάσουν. Αυτό οφείλουμε ως Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται σε μια κρίση να το αξιοποιήσουμε. Να στηριχτούμε σε αυτούς τους Έλληνες και το καλό όνομα που έχουμε. Πιστεύω ότι πραγματικά οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας».
Σχετικά με το θέμα της ψήφου των ομογενών ο κ. Γεροντόπουλος απαντά: «Είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς, είναι ένθερμος θιασώτης αυτής της προσπάθειας που γίνεται. Εδώ και πολλά χρόνια είχε κάνει προτάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την ψήφο των ομογενών, όπως όμως ξέρετε χρειάζονται συγκεκριμένες πλειοψηφίες για να περάσει ένα τέτοιο θέμα. Ήδη γίνεται, έχει γίνει, δουλειά και από τον κ. Στυλιανίδη και από τον κ. Μιχελάκη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών και θα υπάρξει συνεργασία σε αυτό το θέμα έτσι ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες».
«Θέλω να πω», προσθέτει, «ένα πράγμα σε αυτό το σημείο: οι Έλληνες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Ο αριθμός που ψηφίζει είναι πάρα πολύ μικρός. Στη Γερμανία στην οποία έχουμε πάνω από 400.000 Έλληνες, συμμετέχουν στις εκλογές περίπου 25.000-26.000 και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι παραπάνω από 15.000 συνολικά. Θέλουμε λοιπόν από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η συμμετοχή των ομογενών μας, η συμμετοχή να είναι ουσιαστική».
Ο υφυπουργός αναφέρεται επίσης στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού τονίζοντας ότι «έχει εξαιρετικό δυναμικό και τα μέσα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Από εμάς που παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις», κατέληξε, «μένει να υλοποιήσουμε τις προτάσεις οι οποίες μάς γίνονται. Πιστεύω ότι μπορούμε, αρκεί να είμαστε βέβαιοι για τα επόμενα βήματά μας».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass