ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Φρένο στα παράνομα επιδόματα-συντάξεις

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2013 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:03
Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
Αποκαλυπτικά στοιχεία γύρω από φαινόμενα παρανομιών, στα οποία πρωταγωνιστούν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανεπαρκή μηχανοοργανωτική και μηχανογραφική υποδομή του Οργανισμού παρουσίασε, κατά την διάρκεια της ημερίδας για την διαφάνεια που έγινε στο Λιβάδι Ελασσόνας, ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης.
Ο κ. Βεργίνης μιλώντας στην «Ε» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι εκμεταλλεύονταν αυτή την κατάσταση ότι «αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν, ο Οργανισμός δεν έχει άλλα περιθώρια να αδιαφορεί και περνά στην αντεπίθεση».
Ο νέος διοικητής του ΟΓΑ έχει ανοίξει μέτωπο και με τους έντιμους αγρότες, καθώς ζήτησε και πήρε το οκ από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τρόικα ώστε να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις, όταν υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές στον Οργανισμό. Στην συνέντευξη που ακολουθεί εξηγεί την σκοπιμότητα της κίνησης αυτής.
* Κύριε διοικητά, μιλήσατε σε εκδήλωση για την διαφάνεια στην πρωτογενή παραγωγή. Καλύπτει σήμερα ο Οργανισμός όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτεί η αρχή της διαφάνειας;
- Η διαφάνεια απαιτεί άμεση και καθαρή πληροφόρηση μεταξύ Οργανισμού και συναλλασσομένων. Άμεση και καθαρή εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους δικαιούχους, που θα βασίζονται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και των ίσων αποστάσεων αντικειμενικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας.
Παράλληλα, η κοστολόγηση της παροχής υπηρεσιών του Οργανισμού πρέπει να στηρίζεται στις οικονομικές αρχές της εξειδίκευσης, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί κεντρικά και περιφερειακά, αλλά και της άριστης αξιοποίησης των διατιθέμενων χρηματικών πόρων που προέρχονται είτε από κρατική επιχορήγηση, είτε από εισφορές των ασφαλισμένων και λοιπών πόρων. Τότε και μόνο τότε, ο ΟΓΑ μπορεί να διαθέτει “έξωθεν καλή μαρτυρία”.
* Έχει ο σημερινός ΟΓΑ τις αναγκαίες υποδομές και δυνατότητες για να ανταποκριθεί στην αποστολή του εκπληρώνοντας τους στόχους του;
- Για να ανταποκριθεί ένας οργανισμός ή επιχείρηση στην αποστολή του πρέπει να υπάρχουν οι αναγκαίες και απαραίτητες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
Πρώτον: θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης, διοικητικής οργάνωσης και διαχειριστικής υποδομής, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Οργανισμού σε χρόνο και βαθμό επιτυχίας που θα ανταποκρίνονται σε διεθνείς προδιαγραφές.
Δεύτερον: στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο και με αυξημένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.
Τρίτον: την αναγκαία και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε ο ΟΓΑ να ανταποκρίνεται σε χρόνο και βαθμό υλοποίησης που οι συνθήκες απαιτούν.
Τέταρτον: τον απαραίτητο μηχανισμό αυτοελέγχου.
Εκτός από τον δεύτερο παράγοντα, που είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο οι άλλοι δεν ακολουθούν.
Τα μέχρι χθες αποτελέσματα λένε:
* Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας για να περάσουν στο στάδιο απονομής απαιτούν από δύο έως και τρεισήμισι χρόνια.
* Ο χρόνος καταβολής των δαπανών κηδείας μπορεί να φτάσει και τους είκοσι μήνες.
* Η συγκρότηση και ολοκλήρωση φακέλου από πλευράς ανταποκριτών προκειμένου να προωθηθεί στα κεντρικά γραφεία απαιτεί χρόνο έως και τρεις μήνες!
* Ο ασθενής προκειμένου να περάσει από Επιτροπή γιατρών (ΚΕΠΑ) μπορεί να περιμένει έως και δύο και πλέον χρόνια.
Ο δικαιούχος, του ΟΓΑ έχει δύσκολη πρόσβαση τηλεφωνικά και απαιτείται χρόνος ενίοτε απροσδιόριστος.
Η διοίκηση και διαχείριση θεμάτων και προβλημάτων δεν είναι εύκολη δουλειά, αφού ο Οργανισμός στερείται ελεγκτικών μηχανισμών επιθεώρησης και εσωτερικού ελέγχου. Και το χειρότερο, δεν έχει επαρκή μηχανοοργανωτική και μηχανογραφική υποδομή, ώστε να ιεραρχεί και να λύνει προβλήματα διαδικασιών ποσοτικά και ποιοτικά..
Αναφέρω ενδεικτικά, ότι η επικοινωνία των συναλλασσομένων γίνεται τηλεφωνικά και το πρωτόκολλο διεκπεραιώνεται με παλιό σύστημα σφράγισης και διανομής χρέωσης, αντί να γίνεται ηλεκτρονικά. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των δυσκολιών και το χρόνο περαίωσης αναφέρω ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων ξεπερνά τα 2.500.000 άτομα και ο αριθμός των εισερχομένων εγγράφων τις 850.000 ετήσια!
Με μια τέτοια κατάσταση οργάνωσης, ποιοι κανόνες διαφάνειας μπορεί να επιβληθούν και ποιο το κόστος διεκπεραίωσης;
Πολλές εκατοντάδες συντάξεις αποδείχτηκαν μαϊμού και χιλιάδες αιτήσεις καταβολής επιδομάτων απορρίφθηκαν και εκατοντάδες γονέων δηλώνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι (περίπου 2.000) προσθέτοντας στη δήλωσή τους και τα παιδιά του γείτονα! Άλλοι δηλώνουν ανάπηροι, ενώ δεν είναι! Και άλλοι παίρνουν συντάξεις γήρατος και αναπηρίας, ενώ δεν δικαιούνται. Και άλλοι που δικαιούνται δεν παίρνουν. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα ή της μάνας, ενώ έχουν πεθάνει. Τελευταία, πάνω από 45.000 δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα για να πάρουν οικογενειακά επιδόματα! Κλινικές υποβάλουν τιμολόγια για να εισπράξουν δαπάνες διπλασίου αριθμού κλινών απ' ό,τι διαθέτει η κλινική!
* Γιατί όμως την ανικανότητα του κράτους να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό να την πληρώσει ο αγρότης, περιμένοντας για μήνες να λάβει την σύνταξη του;
- Σ' όλα αυτά τα φαινόμενα ενίοτε αδιαφάνειας απαντάμε αρκετά! Ο ΟΓΑ θα εκσυγχρονιστεί οργανωτικά, μηχανογραφικά και διαχειριστικά και η διαφάνεια θα επιβληθεί, ώστε ο πολίτης να αισθανθεί κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Πιστεύω στους εργαζόμενους.
Η πρωτογενής παραγωγή απαιτεί κοινωνική προστασία και πρόνοια. Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ),έχει κοινωνικό-προνοιακό χαρακτήρα, αφού κύριος προορισμός του είναι να εξασφαλίζει υπό προϋποθέσεις στον αγρότη ενεργό και συνταξιούχο: τη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας, τα οικογενειακά επιδόματα, την τουριστική και εκδρομική ψυχαγωγία του, την παροχή επιδόματος μητρότητας, την καταβολή εξόδων κηδείας και τη πλήρη μέχρι πρότινος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Την ίδια ώρα ο έντιμος αγρότης ζητάει άμεσα έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Ζητάει το επίδομα των παιδιών του και τη σύνταξή του. Ζητάει να του καταβάλλουν τα έξοδα κηδείας, το επίδομα μητρότητας, την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οφείλει όμως κι αυτός να βάλει το δικό του λιθαράκι. Σήμερα από τους 760.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ οφείλουν εισφορές οι 300.000, εκ των οποίων οι 265.000 είναι αγρότες. Πείτε εσείς κ. Ρούστα με ποιον τρόπο θα κρατήσουμε ζωντανό τον Οργανισμό. Ο ΕΛΓΑ έχει το δικαίωμα να παρακρατά από το λογαριασμό του δικαιούχου την επιδότηση, εμείς γιατί να μην το αποκτήσουμε;
* Στην περίπτωση του ΕΛΓΑ όμως, αυτό γίνεται με την συγκατάθεση του ασφαλισμένου.
- Δεν έχουμε τέτοια περιθώρια. Η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων για το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν την σύνταξή τους αλλά και να μην έχουν δικαίωμα χρήσης των βιβλιαρίων υγείας τους. Αναγκαζόμαστε να ζητάμε να πληρώνουν οι αγρότες τις εισφορές, όποτε εισπράττουν την επιδότηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να συνεχίσει ο αγρότης να εισπράττει τη σύνταξή του.
 Επίσης πρότεινα και έγινε δεκτό από τους υπουργούς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να μπορούν να πληρωθούν σε 48 δόσεις. Το θέμα των οφειλών στον ΟΓΑ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Αυτό που θα πρέπει να προλάβουμε είναι να μην «γιγαντωθούν» οι οφειλές προς τον Οργανισμό, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass