Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Λούκα Κατσέλη: «Συμπαράταξη με βασικό εταίρο τον ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση και ανατροπή της πολιτικής λιτότητας»

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2013 22:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:03
Συνέντευξη: Γιώργος Μακρής
Υπέρ της συμπαράταξης δυνάμεων με βασικό εταίρο τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση «προοδευτικής, αξιόπιστης κυβέρνησης και ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής της βίαιης λιτότητας» τάσσεται η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της προς την «Ε».
Η κ. Κατσέλη εκφράζει την εκτίμηση ότι οι επόμενες εκλογές «θα διενεργηθούν σ’ ένα κλίμα έντονης πόλωσης και αντιπαράθεσης» και υποστηρίζει ότι για να τις κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις «απαιτείται να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που θα εκφρασθεί από μια συμπαράταξη δυνάμεων σ’ ένα ενιαίο σχήμα στη βάση μιας δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας».
Η κ. Λούκα Κατσέλη θεωρεί ότι η συμπαράταξη αυτή μπορεί να επιτύχει και την αυτοδυναμία στις εκλογές εφόσον, όπως εξηγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες όπως «την παρουσίαση αξιόπιστων προγραμματικών θέσεων σε όλους τους καίριους τομείς, αλλά και την κινητοποίηση στελεχών εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν».
Στη συνέντευξή της η κ. Λούκα Κατσέλη προαναγγέλλει το πρώτο συνέδριο της «Κοινωνικής Συμφωνίας» τον προσεχή Νοέμβριο και απαντά στα ερωτήματα της «Ε» για τις εξελίξεις στην οικονομία, τις δημοσκοπήσεις και τον χρόνο των εκλογών, την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» και τη «θεωρία των δύο άκρων».
* Το κόμμα σας η «Κοινωνική Συμφωνία» μετρά ήδη 17 μήνες εκτός Βουλής μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012. Σας λείπει το Κοινοβούλιο ή μήπως εντοπίζετε και θετικές όψεις στη 17μηνη αποχή/«αποτοξίνωση» από τα βουλευτικά έδρανα;
- Η «Κοινωνική Συμφωνία» πήρε μέρος στις εκλογές του Μαΐου 2012 με υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Παρόλο που ο χρόνος που μεσολάβησε από την ίδρυσή της ήταν ελάχιστος – λιγότερος από ενάμιση μήνα- ψηφίσθηκε από 70 χιλιάδες πολίτες. Αν και δεν μπήκε στη Βουλή, έχει από τότε διαρκή παρουσία στα πολιτικά δρώμενα με τρεις κυρίως στρατηγικούς στόχους:
α) να αποδομήσει τον μύθο του μονόδρομου ως προς την ασκούμενη πολιτική που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσα από τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις και παρεμβάσεις που συγκροτούν ένα προοδευτικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας για έξοδο από την κρίση,
β) να συμβάλει στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου και μιας ευρύτατης συμπαράταξης δυνάμεων που, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για νίκη στις επόμενες εκλογές και ανατροπή της πολιτικής αυτής και
γ) να αναπτυχθεί η ίδια πολιτικά και οργανωτικά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε ν’ αποτελέσει ένα σύγχρονο, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα που θα προσελκύσει στελέχη που θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και ν’ αγωνιστούν για μια καλύτερη πατρίδα στο μέλλον. Μ’ αυτούς τους τρεις στόχους ως πυξίδα προετοιμαζόμαστε για το πρώτο Συνέδριό μας τον Νοέμβριο.
Επομένως δεν υπήρξε ούτε αποχή ούτε «αποτοξίνωση» από την πολιτική δράση που δεν περιορίζεται στη Βουλή.
* Έχει γίνει κι εξακολουθεί να γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα επόμενα βήματά σας κυρίως σε ό,τι αφορά στις σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία της «Κοινωνικής Συμφωνίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ - ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμπαράταξης - σχεδόν έχει προεξοφληθεί. Είναι όντως μονόδρομος για το κόμμα σας;
-Όπως ήδη ανέφερα, η συγκρότηση μιας ευρύτατης συμπαράταξης δυνάμεων ικανής να ανατρέψει την καταστροφική πολιτική της βίαιης λιτότητας, της εθνικής υποτέλειας, της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και της απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κοινωνικής Συμφωνίας. Βασικός εταίρος της συμπαράταξης αυτής μπορεί και πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ο ελληνικός λαός ανέδειξε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που ζει η χώρα και δεδομένων των πρωτόγνωρων πολιτικών και κοινωνικών μετασχηματισμών που συντελούνται καθημερινά, κανένα κόμμα –ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του – δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της οικονομικής, θεσμικής και πολιτικής ανασύνταξης που απαιτούν οι καιροί.
Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητη τη διαμόρφωση ενός ευρύτατου πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου για μια προοδευτική, αξιόπιστη κυβέρνηση που θα βάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, θα ανακτήσει την εθνική κυριαρχία, θα διαπραγματευθεί σθεναρά με τους πιστωτές μας την αναδιάρθρωση του χρέους, θα σπάσει το κλειστό κύκλωμα εξουσίας εξωθεσμικών παραγόντων που συχνά ποδηγετούν το πολιτικό σύστημα προς ίδιο όφελος, θα αναχαιτίσει την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση και θα προωθήσει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιστορική ευθύνη συμβολής στην υλοποίηση αυτής της εθνικής πλέον ανάγκης ανασύνταξης και ανόρθωσης.
* Γνωρίζετε ότι κυκλοφορούν διάφορα σενάρια και για σας προσωπικά: από το ότι θα είστε «υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα» μέχρι το ότι θα αναλάβετε «νευραλγική θέση στον κρατικό μηχανισμό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Πώς τοποθετείστε απέναντι σ’ αυτά;
-Έχω αποδείξει ότι δεν μ’ ενδιαφέρουν οι καρέκλες για τις καρέκλες και τ’ αξιώματα. Γι’ αυτό άλλωστε διαφοροποιήθηκα δημοσίως από την ασκούμενη πολιτική ενώ ήμουν υπουργός, καταψήφισα στη Βουλή μέτρα και ρυθμίσεις όταν δεν συμφωνούσα, αναδομήθηκα και τέθηκα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μου δύο φορές.
Τα έβαλα με τις Τράπεζες για να περάσουν τα δύο νομοσχέδια για την αναδιάρθρωση δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με μεγάλο προσωπικό κόστος. Η στάση μου και οι θέσεις μου υπαγορεύονται από την πίστη μου ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη πατρίδα.
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
* Γενικότερα, εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Βλέπετε να δίνει πειστική απάντηση στο ερώτημα «με ποια πολιτικά κόμματα θα συγκυβερνήσει» εφόσον φυσικά δεν πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές;
-Θα κυβερνήσει με τη συμπαράταξη. Η συμπαράταξη μπορεί να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν σ’ ένα κλίμα έντονης πόλωσης και αντιπαράθεσης.
Η αναμέτρηση θα είναι διπολική: από τη μια μεριά τα κόμματα της συγκυβέρνησης που στηρίζουν την ακολουθούμενη πολιτική, υπηρετώντας την πολιτική της κ. Μέρκελ και των πιστωτών μας και από την άλλη οι δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν ότι η πολιτική της βίαιης λιτότητας οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, μεγαλύτερη υπερχρέωση και απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες: την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση του κοινωνικού μετώπου και της συμπαράταξης δυνάμεων που προαναφέρθηκε, την παρουσίαση αξιόπιστων προγραμματικών θέσεων σε όλους τους καίριους τομείς, την κινητοποίηση στελεχών εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, το άνοιγμα των τοπικών του οργανώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος επομένως είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας που πιστεύω ότι είναι δυνατή αν αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.
* Με τη μακρά εμπειρία σας, πώς ερμηνεύετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία είτε να προπορεύεται ελαφρά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να είναι δεύτερη με πολύ μικρή διαφορά όμως; Δεν συνιστά πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά που είναι αναπόφευκτο να έχει ένα κόμμα το οποίο κυβερνά και υλοποιεί επώδυνες πολιτικές;
-Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται κάτω από καθεστώς «σοκ και δέους» . Ο φόβος, η οργή, η κατάθλιψη, η ανασφάλεια, η παραίτηση κυριαρχούν ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι σημερινές δημοσκοπήσεις δεν είναι ενδεικτικές της μελλοντικής εκλογικής συμπεριφοράς του κόσμου καθώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας είτε δεν απαντούν καθόλου, είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Η δυναμική ανατροπής θα διαμορφωθεί στην τελευταία ευθεία πριν από τις εκλογές, ιδιαίτερα αν αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που προαναφέρθηκαν.
* Μήπως τα αποτελέσματα στα γκάλοπ απλώς αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα που τηρεί ένα μέρος της κοινής γνώμης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την έννοια ότι είναι ένα κόμμα που δίνει υποσχέσεις για παροχές χωρίς ταυτόχρονα να πείθει και πού θα βρει τα χρήματα σ’ αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα; Δεν το θεωρείτε αναμενόμενο καθώς, κατά κοινή παραδοχή, τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 2009 όσο και ο κ. Αντ. Σαμαράς και η ΝΔ των διπλών εκλογών του 2012 διέψευσαν τις προσδοκίες που προεκλογικά είχαν καλλιεργήσει; Δεν θεωρείτε αναμενόμενο να είναι επιφυλακτικοί οι πολίτες απέναντι σε καινούργιες εκδοχές του «λεφτά υπάρχουν» και του «Ζαππείου»;
-«Όταν έχεις καεί, φυσάς και το γιαούρτι», λέει ο λαός μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση εμπιστοσύνης και η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη απέναντι σ’ όλο το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα έντονη απέναντι σ’ ένα κόμμα που από το 4% βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον όταν ένας πανίσχυρος κυβερνητικός μηχανισμός προπαγάνδας προσπαθεί, με συνεχή εκβιαστικά διλήμματα, να διατηρηθεί στην εξουσία προβάλλοντας πότε τον μύθο του μονόδρομου ή τη θεωρία των δύο άκρων.
Γι’ αυτό, η πρόκληση για όλους όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος για τη χώρα, είναι να πούμε στον κόσμο ότι η ανόρθωση της οικονομίας θα απαιτήσει πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στον τραπεζικό τομέα, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς.
Η ειδοποιός όμως διαφορά μιας προοδευτικής, αριστερής προσέγγισης από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ότι τα βάρη θα μοιράζονται δίκαια και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα θα προστατεύονται, ιδιαίτερα το δικαίωμα στην εργασία, στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και σ’ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Όσο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης, η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα βαφτίζει κάθε μέτρο που ωφελεί τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους ή τους πιο ευάλωτους «παροχή» και κάθε ρύθμιση υπέρ των Τραπεζών, του κεφαλαίου ή κάποιων συγκεκριμένων ιδιωτών «αναπτυξιακό μέτρο».
Οι υπάρχοντες πόροι τα επόμενα χρόνια θα είναι λιγοστοί αλλά το πού θα κατευθυνθούν, ποιοι θα τους διαχειριστούν και ποιοι θα κληθούν να συμβάλουν περισσότερο ή λιγότερο αφορούν σε πολιτικές επιλογές με σαφές ιδεολογικό πρόσημο.
* Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαίος ένας τρίτος πόλος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η ελληνική «Ελιά» μπορεί να γίνει με βασικό «όχημα» το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά ή από άλλες πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες;
- Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ως καιροσκοπική σύμπραξη «προσωπικοτήτων» κάθε προέλευσης σε διατεταγμένη υπηρεσία. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά αναζήτηση πολιτικής διεξόδου σε αποτυχημένες πολιτικές επιλογές και καρεκλοθηρία. Και, φυσικά, ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι αδιανόητη ως επιδίωξη προσώπων και κομμάτων που με ψευδεπίγραφες και ελεγχόμενες περγαμηνές «αριστεροσύνης» αποδείχτηκαν στην πράξη πιο νεοφιλελεύθεροι και πιο συντηρητικοί από αυτούς με τους οποίους συμμάχησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σημαίνει σύμπραξη αποφασισμένων αγωνιστών με ικανότητες να προτάξουν μια αξιόπιστη εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση εξόδου από την κρίση, να διαπραγματευτούν σκληρά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, να συγκρουστούν με τα κλειστά εξωθεσμικά κυκλώματα εξουσίας με το ανάλογο προσωπικό κόστος και να μπορούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο.
* Πόσο εφικτό θεωρείτε να συγκροτηθεί ένας τρίτος πόλος ή γενικότερα να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν αυτόνομες φωνές στο πολιτικό σκηνικό όταν ισχύει ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος που δίνει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ακόμη κι αν αυτό έχει μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο; Εκ των πραγμάτων ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος δεν ενισχύει την πόλωση;
-Απολύτως. Γι’ αυτό είπα ότι η μάχη θα είναι διπολική και για να κερδηθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις απαιτείται να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που θα εκφρασθεί από μια συμπαράταξη δυνάμεων σ’ ένα ενιαίο σχήμα στη βάση μιας δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας.
 
ΜΕ ΤΗ «ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ»...
«Προετοιμάζουν το νέο εκβιαστικό δίλημμα:
«Κυβέρνηση και Μνημόνιο, ή αναρχία, βία και χάος;»
 
* Υπάρχει η εκτίμηση όπως προκύπτει κι από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών (τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής) ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από τη διαχείριση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Τη συμμερίζεσθε; Θεωρείτε ότι όντως η κυβέρνηση επέδειξε καλά αντανακλαστικά, έδρασε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα;
-Αυτό που βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση, αποσείει τις μεγάλες ευθύνες της στην επώαση του αυγού του φιδιού καθώς, όπου καταλύεται το κράτος ασφάλειας, πρόνοιας και δικαίου, η λερναία έδρα του φασισμού βγάζει ολοένα και περισσότερα κεφάλια. Ταυτόχρονα, μέσω μιας πρωτοφανούς επικοινωνιακής επίθεσης και της έντεχνης προβολής της θεωρίας των δύο άκρων προετοιμάζει το νέο εκβιαστικό δίλημμα: «Κυβέρνηση και Μνημόνιο, ή αναρχία, βία και χάος;». Με τον τρόπο αυτό ρίχνει την μπάλα σε άλλο γήπεδο, ώστε να περάσουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις η διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων, η διάλυση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, η υπέρμετρη φορολόγηση, οι επιβαρύνσεις στα φάρμακα και στα νοσήλια. Την ίδια περίοδο ο υπουργός Εξωτερικών εγκαταλείπει την πάγια ελληνική θέση στο Κυπριακό με την αναβάθμιση των τουρκοκυπρίων σε ισότιμο συνομιλητή της Ελλάδας προετοιμάζοντας την επερχόμενη τετραμερή ή πενταμερή συνδιάσκεψη...
* Ποια είναι η άποψή σας για τη «θεωρία των δύο άκρων» την οποία διακινούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και φαίνεται να έχει ακροατήριο σε μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;
-Αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη μέθοδο προπαγάνδας για προβολή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως του μοναδικού εγγυητή της σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα και για νομιμοποίηση του μύθου του μονόδρομου. Υπονομεύει τη δημοκρατία και δαιμονοποιεί την αντίσταση στην κυβερνητική οικονομική και ψυχολογική βία που υφίσταται ο πολίτης από την ακολουθούμενη πολιτική.
 
«Όσο αναβάλλεται
η αναδιάρθρωση του χρέους
τόσο το αδιέξοδο θα διαιωνίζεται»
* Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής άλλαξε βεβαίως την πολιτική ατζέντα, δεν επηρέασε όμως την οικονομική. Η τρόικα ήλθε, έφυγε, θα επανέλθει και ήδη διαρρέονται πληροφορίες ότι αξιώνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τα επόμενα χρόνια, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά και της διετίας 2015-6. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
-Αν η πολιτική της βίαιης λιτότητας δεν ανατραπεί, η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση θα διευρύνει αντί να αμβλύνει το χρηματοδοτικό κενό. Το χρέος έχει ήδη ανέλθει στο 175%! Οι Τράπεζες παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια λόγω της διόγκωσης των κόκκινων δανείων και του χρέους.
Η Τρόικα, σίγουρα θα απαιτήσει νέα επώδυνα μέτρα και επιπρόσθετες θεσμικές ρυθμίσεις: άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, κούρεμα των καταθέσεων, μείωση του εφάπαξ, εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα επιδόματα, αλλά και οριστικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Θα είναι το επόμενο βήμα μετά την επιβολή επιβάρυνσης 25 ευρώ για την εισαγωγή σε νοσοκομεία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φαρμακευτικές ανάγκες στο 25%.
* Συγκαταλέγεσθε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι το οικονομικό πρόγραμμα «έχει αποτύχει οικτρά». Γνωρίζετε όμως και τον αντίλογο: «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ποιος θα δάνειζε τη χώρα που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές; Και τώρα πώς θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 240 δισ. ευρώ που δανείστηκε από τους εταίρους». Τι απαντάτε;
-Είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης το 2010, όταν έκλεισαν οι αγορές, αποτελούσε μονόδρομο. Οι Όροι όμως κάθε Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης. Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν εξαντλήθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά, το κυριότερο, δεν κατατέθηκε ποτέ μια συνεκτική, αξιόπιστη εθνική εναλλακτική πρόταση που θ’ αποτελούσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι σήμερα το συσσωρευμένο χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και ότι όσο η ύφεση συνεχίζεται τόσο πιο αδύνατη θα γίνεται η εξυπηρέτησή του, ακόμα κι αν επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Επομένως, το φάρμακο ήταν λάθος και οι επιπτώσεις του καταστροφικές.
Επιβάλλεται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, να προωθηθεί τάχιστα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, να ρυθμιστούν δάνεια και να προωθηθούν επιτέλους στρατηγικές μεταρρυθμίσεις με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
* Με την ευκαιρία, πώς σχολιάζετε την άποψη εκείνων που λένε ότι ίσως είναι συμφερότερο να δανειστεί η Ελλάδα από τους εταίρους με επιτόκιο της τάξης του 2-2,5% απ’ ό,τι να βγει στις αγορές με επιτόκιο που σήμερα υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στην περιοχή του 6,5-7%; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα όντως θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2014;
-Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές για νέο δανεισμό με λογικούς όρους αν το σημερινό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Ποιος θα μας δανείσει όταν όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το υπάρχον χρέος; Όσο αυτό αναβάλλεται τόσο το αδιέξοδο θα διαιωνίζεται. Οι εταίροι θα επιβάλλουν ολοένα και πιο δυσβάστακτους όρους, η ύφεση θα συνεχίζεται, η έξοδος στις αγορές θα αναβάλλεται και η φτωχοποίηση της ελληνικής οικογένειας θα επιφέρει μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς κλυδωνισμούς.
 
«Πιθανές οι εκλογές
και πριν το καλοκαίρι του 2014»
* Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις; Θεωρείτε ότι πλησιάζει η ώρα των εκλογών ή έχει αρκετά «καύσιμα» ακόμη η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Τι λέτε για το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2014;
-Τα καύσιμα, όπως λέτε, των συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν ήδη εξαντληθεί... Κινούνται είτε από κεκτημένη αδράνεια, είτε με τη ρεζέρβα... Η αστάθεια και η ρευστότητα που επικρατούν βρίσκονται σε σημείο που να μην μπορεί ν’ αποκλεισθεί η πιθανότητα εκλογών ακόμα και πριν από το καλοκαίρι του 2014.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass