Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Πού θα βρούμε τα λεφτά...

* Η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε ορισμένες ακρότητες του νόμου για τον φόρο των ακινήτων

Δημοσίευση: 04 Νοε 2013 1:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:40
ΑΘΗΝΑ
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω σε ορισμένες από τις ακρότητες του νόμου για τον φόρο ακινήτων, διατυπώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «είναι ένας άδικος φόρος, καθώς είναι οριζόντιος και αφορά το σύνολο της περιουσίας, χωρίς να εξαιρεί με κοινωνικά κριτήρια αυτούς που θα έπρεπε να εξαιρεί».
Αναφερόμενος στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι η κυβέρνηση «ακόμη κι αν πετύχει τους στόχους, η διέξοδος από το πρόγραμμα παραμένει προβληματική για όσο διάστημα δεν γίνεται, πρώτον, αναδιάρθρωση του χρέους και, δεύτερον, αλλαγή πολιτικών στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς για πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ο κ. Σταθάκης απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανακαλύψει τα χρήματα. Τα χρήματα θα είναι ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκών πόρων, θα είναι εξοικονόμηση πόρων από ορισμένες κατηγορίες δαπανών και θα είναι, φυσικά, ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα σταθεροποιηθεί, επιτέλους, ύστερα από δικές μας προτάσεις και θα ξαναβάλει μπρος στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Επιπρόσθετοι φόροι, φυσικά, θα προέλθουν μόνο από ιδιωτικούς φορείς».
Η συνέντευξη:
* Πολύς λόγος γίνεται και πολλές αντιδράσεις υπάρχουν για τον φόρο των ακινήτων. Αντιδράσεις και από βουλευτές της ΝΔ. Τι βλέπετε να γίνεται; Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
- Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο φόρος αυτός γίνεται μια στιγμή εντελώς ακατάλληλη, διότι ήδη υπάρχει υπερφορολόγηση πολύ μεγάλου μέρους των κοινωνικών στρωμάτων στην Ελλάδα. Το δεύτερο πρόβλημά του είναι ότι είναι άδικος, καθώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτό που παράγει από αυτό που δεν παράγει εισόδημα, είτε πρόκειται για αγροτεμάχιο είτε πρόκειται για ένα ακίνητο. Και το τρίτο είναι ότι είναι άδικος φόρος, καθώς είναι οριζόντιος και αφορά το σύνολο της περιουσίας, χωρίς να εξαιρεί με κοινωνικά κριτήρια αυτούς που θα έπρεπε να εξαιρεί.
* Πιστεύετε ότι θα κάνει πίσω η κυβέρνηση;
- Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω σε ορισμένες από τις ακρότητες του νόμου.
* Κύριε Σταθάκη, βγαίνει το πρόγραμμα; Είμαστε πια στον 6ο χρόνο ύφεσης στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση προσδοκά πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και του χρόνου γύρω στα 3 δισ. Είναι αισιόδοξος αυτός ο στόχος; Μπορεί να επιτευχθεί;
- Ακόμη και να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, τελικά θα κριθεί αυτό, όπως και πολλά άλλα θέματα, από το αν θα είναι το πρόσημο στην οικονομία μηδέν, δηλ. χωρίς περαιτέρω ύφεση ή όχι. Αυτό θα τα καθορίσει όλα. Δεν ξέρω αν πετύχει τους στόχους, αλλά ακόμη κι αν πετύχει τους στόχους, η διέξοδος από το πρόγραμμα παραμένει προβληματική για όσο διάστημα δεν γίνεται, πρώτον, αναδιάρθρωση του χρέους και, δεύτερον, αλλαγή πολιτικών στην Ελλάδα.
* Πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανάπτυξης και ανάκαμψης της χώρας;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανακαλύψει τα χρήματα. Τα χρήματα θα είναι ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκών πόρων, θα είναι εξοικονόμηση πόρων από ορισμένες κατηγορίες δαπανών και θα είναι, φυσικά, ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα σταθεροποιηθεί, επιτέλους, ύστερα από δικές μας προτάσεις και θα ξαναβάλει μπρος στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Επιπρόσθετοι φόροι, φυσικά, θα προέλθουν μόνο από ιδιωτικούς φορείς.
* Άρα, λεφτά θα υπάρξουν.
- Δεν είναι θέμα τα «λεφτά», αλλαγή πολιτικής χρειάζεται και από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα είναι θέμα το οποίο θα βρει τον δρόμο του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass