Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΕΩΝ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε», ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες; Γιατί όχι...

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 22:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:48
  
Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Λάρισα.
Τα λόγια του, φανερώνουν έναν άνθρωπο που νιώθει έντονη και βαριά την ευθύνη να κάνει το σωστό για τη χώρα του, βάσει των πιστεύω του και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μας μιλά με πάθος για εκείνα που θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και όσα δρομολογούνται ήδη, από το υπουργείο του, οραματιζόμενος μια καλύτερη Ελλάδα για τις νέες γενιές, στη βάση ορισμένων προϋποθέσεων...
Πιστεύει ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και δηλώνει με σθένος ότι είναι από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Υποστηρίζει με ζήλο την άποψη ότι η ανάπτυξη μπορεί να έλθει από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες, όπως εκτιμά, πρέπει να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες στα «χέρια τους» και να αποδεσμευτούν από τα γρανάζια των υπουργείων.
Θεωρεί πιο δημοκρατικό το μοντέλο των εκλογών, όπου οι δημότες θα μπορούν να επιλέγουν από διαφορετικά ψηφοδέλτια δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.
Δηλώνει ότι οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά την Κυριακή 18 και –όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος- την Κυριακή 25 Μαΐου του 2014, ενώ ερωτώμενος για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζει: «Εγώ θέλω να κάνουμε τις αλλαγές και πολλοί δήμαρχοι το θέλουν, το θέλει η ίδια η κοινωνία.
Το βασικότερο, το πρωτόγνωρο μοντέλο που προωθεί και το πιο δημοκρατικό, είναι οι δήμαρχοι να εκλέγονται από τους πολίτες.
Ο νέος εκλογικός νόμος προωθεί τις συνεργασίες. Οι συγκυρίες είναι τόσο δύσκολες που θα πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις».
* Θα μπορούσε λοιπόν για παράδειγμα να υπάρχει συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., στις περιφερειακές εκλογές, τον ρωτάμε;
- «Γιατί να μην γίνει; Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι δύο κόμματα αρχών και το καθένα έχει μεγάλη ιστορία και δεν αναιρεί κανένα από τα κόμματα την ιστορία του και τις αρχές του. Απλούστατα αυτή τη στιγμή κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον έχουν παραμερίσει το κομματικό συμφέρον.
Εμείς καταστραφήκαμε σαν κόμμα, καταλεηλατηθήκαμε σαν κόμμα, κι όμως πήγαμε σε αυτή την κυβέρνηση».
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Αξιοκρατία και νομιμότητα, αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ο Καλλικράτης, έχοντας αποκτήσει οι τοπικές αυτοδιοικήσεις περισσότερες αρμοδιότητες απ’ ό,τι σήμερα, αναφέρει ο κ. Γρηγοράκος και υποστηρίζει: «Ο Καλλικράτης είναι μεγάλη μεταρρύθμιση, ας την εκμεταλλευτούν οι δήμαρχοι. Είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο, αλλά είναι ακόμη στα σπάργανα. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε μεγάλο ποσοστό και αυτό οφείλεται στους δήμους.
Κλονίστηκε όμως η εμπιστοσύνη του κράτους στους δήμους και τους αφαίρεσε αρμοδιότητες.
Αυτό, με το νέο νομοσχέδιο θα αλλάξει, καθώς πρέπει να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία και να πάνε στους δήμους για να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα. Αν δεν γυρίσουμε όμως στην αξιοκρατία και στη νομιμότητα, τίποτα πάλι δεν θα πάει καλά. Να διαχειριστεί η κάθε κοινωνία τον πλούτο της, να γίνουν αποκεντρωμένες ισχυρές αυτοδιοικήσεις, είναι το ιδανικό μοντέλο και στόχος.
Η εποχή που είμαστε θέλει πιο νέα και πιο καινοτόμα μυαλά.
Τον Καλλικράτη δε, τον βλέπει με καλό μάτι η Γαλλία αλλά και η Γερμανία, για τις δικές τους ανάγκες».
«ΜΟΝΤΕΛΟ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»
* Η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
- «Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία. Να βρούμε ένα άλλο μοντέλο...», αναφέρει και συνδυάζοντας το θέμα της κινητικότητας, υποστηρίζει: «Θεωρώ ότι η κινητικότητα είναι το μοντέλο του μέλλοντος και θα πρέπει να διευρυνθεί εκτός της διαδημοτικής και σε όλο το κράτος».
Εξηγεί ειδικότερα: «Κάθε υπάλληλος όταν θα προσλαμβάνεται θα γίνεται υπάλληλος του κράτους. Θα πρέπει να συνταχθεί μια ανάλογη σύμβαση, που απαιτεί βέβαια συνταγματική αναθεώρηση, όσον αφορά στη μονιμότητα κάθε υπαλλήλου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει βέβαια από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει χρόνο, διότι και οι κοινωνίες είναι φοβικές. Θέλουν να δουν κάτι που δεν βλάπτει τα συμφέροντά τους και δεν είναι απέναντι στα πιστεύω τους».
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Θα ξαναφέρουμε το «νόμο Ραγκούση», δηλώνει ο κ. Γρηγοράκος, ερωτώμενος για τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα και συμπληρώνει: «Ο Μεταναστευτικός Κώδικας είναι έτοιμος. Τα δύο κόμματα έχουμε συμφωνήσει και την τελική απόφαση θα πάρουν οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς.
Σύμφωνα με αυτόν καταργείται η γραφειοκρατία, μειώνονται τα δικαιολογητικά των νομίμων διαμένοντων μεταναστών και δίνουμε την ευκαιρία στους εργαζόμενους, που νομίμως βρίσκονται στην Ελλάδα, τη βίζα του επί μακρόν διαμένοντος, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην Ε.Ε. Έτσι τους αποσυμπιέζουμε σε θέματα εργασιακά.
Επίσης στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν πάει στο ελληνικό σχολείο, τους δίνουμε την κάρτα του επί μακρόν διαμένοντος, ενώ στα 18 τους χρόνια θα μπορούν να διαχειριστούν τα ίδια αν θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια ή όχι».
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Σε μια εποχή που η κοινωνία έχει απαξιώσει τους πολιτικούς της, τους οποίους η ίδια ψήφισε, σε μια εποχή που η κοινωνία έχει αγανακτήσει με τα σκληρά μέτρα και όσους την έφεραν σε αυτή τη θέση, ο ρόλος του πολιτικού, αναμφίβολα, είναι στη χειρότερη όλων εποχή και δυσκολότερος από ποτέ.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι πολιτικοί σήμερα βρίσκονται απέναντι από την αμφισβήτηση των πολιτών, οι οποίοι είναι «παγωμένοι» από το σοκ των μνημονίων και της οικονομική κρίσης. Ζητήσαμε να μας σχολιάσει, ο κ. Γρηγοράκος, πώς θα μπορούσαν οι πολιτικοί να κερδίσουν ξανά τη... χαμένη τους αξιοπιστία. Να τι υποστηρίζει: «Η πολιτική είναι μικρόβιο. Μολυσματικό. Αρκεί να μην σε μολύνει. Είναι σημαντικό να κρατήσεις τις ισορροπίες σου. Πρέπει να έχεις μέσα σου μεγάλες αντιστάσεις, ηθικές, κοινωνικές, να έχεις αρχές.
Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις βασικές αρχές μας και αυτές έχουν να κάνουν με την προσωπική αξιοπρέπεια, τη στάση ζωής του καθενός και την κουλτούρα που έχει αποκτήσει.
Σήμερα πραγματικά υπάρχει σοβαρό θέμα με την αξιοπιστία των πολιτικών από την κοινωνία. Χάσαμε την αξιοπιστία μας και ψαχνόμαστε να την ξαναπάρουμε πίσω, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.
Είναι σαν να έχεις γκρεμίσει ένα σπίτι και προσπαθείς να το ξαναφτιάξεις.
Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό για το μέλλον και να ετοιμάσουμε μια κοινωνία με αρχές και αξίες, αυτό που χρωστάμε στα παιδιά μας».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass