ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Σοβαρά ερωτηματικά για τη διαχείριση Κ. Τζανακούλη

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 21:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 
Σοβαρά ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση στον Δήμο Λαρισαίων εγείρει ο Ντίνος Διαμάντος επικαλούμενος «πόρισμα του ορκωτού λογιστή για τη διαχείριση Τζανακούλη, όπου, πέραν των πολλών, καταγράφεται και «τρύπα» 350.000 ευρώ περίπου για το 2012». Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «νέ@ Λάρισα» κατηγορεί τον Κ. Τζανακούλη ότι επιχειρεί «να γαντζωθεί στη δημοτική εξουσία με κάθε τρόπο και για την περίοδο μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές» μεθοδεύοντας την διάδοχη κατάσταση. Και ταυτόχρονα παρουσιάζει επιγραμματικά την δική του φιλοσοφία για τα οικονομικά του Δήμου και τις προτάσεις του για αυτά που θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος.
Νέα φιλοσοφία
Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στην «Ε», ο Ντ. Διαμάντος υπογραμμίζει: «Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, γενικά και ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη της δημοτικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Η περίοδος των παχέων αγελάδων καθώς και η περίοδος της ανεξέλεγκτης χρήσης των δημοσίων πόρων για τους Δήμους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ιδιαίτερα τώρα, που οι δημότες στενάζουν μέσα στην καθημερινή φορολογική καταιγίδα που τους επιφυλάσσουν οι κεντρικές οικονομικές πολιτικές των «δεικτών και αριθμών», υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση για στήριξη και ανταποδοτικότητα εκ μέρους του μοναδικού, όπως αναδεικνύεται, αναχώματος που είναι ο Δήμος.
Για εκείνο όμως που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή απαίτηση, είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα. Αυτά περνάνε μόνο μέσα από μία νέα φιλοσοφία οικονομικού προγραμματισμού, εξεύρεσης πόρων και διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα εντελώς διαφορετική από αυτήν που σήμερα ασκείται στο Δήμο Λαρισαίων».
Ερωτηματικά
Στην ασκούμενη διαχείριση σήμερα στον Δήμο Λαρισαίων αναφέρεται ο επικεφαλής της «νέ@ς Λάρισας» υπογραμμίζοντας: «Εδώ και αρκετό διάστημα, έχει δημιουργήσει μαύρα σύννεφα «ψιθύρων», «υπόκωφων καταγγελιών», «εύγλωττων παραιτήσεων», «πολιτικής διαπαραταξιακής ομερτά».
Πέραν όμως αυτών, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από το πόρισμα του ορκωτού λογιστή για τη διαχείριση Τζανακούλη, όπου πέραν των πολλών, καταγράφεται και «τρύπα» 350.000 ευρώ περίπου για το 2012. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή διαχειριστική φιλοσοφία Τζανακούλη, με τις αμφιλεγόμενες και σε πολλές περιπτώσεις «ελεγχόμενες κατά το νόμο και την τάξη» πράξεις, που αναδεικνύονται άλλωστε και από την «έκθεση ελέγχου» του ορκωτού ελεγκτή λογιστή. Εντύπωση δε προκαλεί ότι ενώ η έκθεση αυτή βρίσκεται από καιρό στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου δεν έχει γίνει ακόμα αντικείμενο δημόσιου και θεσμικού διαλόγου. Ούτε από την πλευρά που οφείλει απαντήσεις αλλά ούτε και από τις άλλες πλευρές που όφειλαν, στα πλαίσια του ρόλου τους, επιτακτικά να τις ζητήσουν, ελέγχοντας το Δήμο.
Καταγγέλθηκε βέβαια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης ότι «ο Δήμος συνεργάζεται προνομιακά με 4 εργολάβους τα τελευταία χρόνια» και για «πληθώρα αναθέσεων». Δυστυχώς όμως και πάλι, δεν ανακοινώθηκε τίποτα μέχρι σήμερα, ούτε καν από τον καταγγέλλοντα, αν η απάντηση που έλαβε, αν έλαβε, τον ικανοποιεί. Η καταγγελία ήταν βαρύγδουπη και εξόχως σοβαρή. Το ίδιο σοβαρό θέμα όμως είναι και η απουσία δημόσιων εξηγήσεων, συνοδευμένη από τη επίσης δημόσια σιωπή του καταγγέλλοντος».
«Γαντζωμένος»
Για επιδίωξη ελέγχου της διάδοχης κατάστασης στον Δήμο κάνει λόγο ο Ντ. Διαμάντος, σημειώνοντας: «Είναι χαρακτηριστική και εμφανής μία σχεδόν μονοπρόσωπη, αγωνιώδης και κοπιώδης προσπάθεια του κ. Τζανακούλη, «γαντζώματος στη δημοτική εξουσία» με κάθε τρόπο και για την επόμενη, μετά τις εκλογές του Μαΐου περίοδο. Αναζητώντας, τον τρόπο διατήρησης του «ελέγχου» της άσκησης της δημοτικής εξουσίας με κάθε τρόπο.  
Προσπαθώντας να παρασύρει έντιμους ανθρώπους, ανθρώπους προσφοράς προς την πόλη χρόνια τώρα, με μία συνθηματολογική αναφορά με τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά της «συνέχειας εκ των ενόντων». Εκτρέφοντας παράλληλα και τις προσωπικές- θεμιτές- φιλοδοξίες στην επίτευξη του σκοπού της «επιβίωσης».            
Επιστρατεύονται ακόμα και διακινούνται και εναλλακτικά σενάρια «νέων» προσώπων, της ίδιας χρωματικής επιρροής αλλά δυστυχώς με ανάλογα χαρακτηριστικά διαχειριστικής ευθύνης στο άμεσο παρελθόν. Χαρακτηριστικά που μπορούν, σε κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης από τον «προθάλαμο της αναμονής», να επιβάλουν την παραλαβή «προίκας μετά υποχρεώσεων» της σημερινής αρχής.
Τίποτα όμως δεν μπορεί να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δυστυχώς εμπεδωθεί στην πόλη και αποτελεί πεποίθηση στους πολίτες περί των οικονομικών και της διαχείρισης αυτών από το σημερινό Δήμο».
Έξι προτάσεις
«Η «νέ@ Λάρισα», νομοτελειακά, θα εκφράσει μία νέα πολιτική φιλοσοφία στα οικονομικά του Δήμου η οποία θα βάλει τέλος στην «αδιαφάνεια» και στις «διαχειριστικές ακροβασίες» του σήμερα», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του ο Ντ. Διαμάντος παραθέτοντας τους έξι πυλώνες στους οποίους αυτή θα στηρίζεται:
1. Πλήρης γνώση της οικονομικής θέσης του Δήμου που θα παραλάβουμε, σε απόλυτο βαθμό και σε κάθε επίπεδο, μέσα στο 1ο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων. Αποτελεί υποχρέωση απέναντι σε κάθε Λαρισαίο αλλά και τον ασφαλή «οδικό χάρτη» της νέας πορείας. Και αυτό θα γίνει φυσικά με ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες εντεταλμένες αρχές της πολιτείας, χωρίς να παρακωλύσουμε το έργο τους και χωρίς να ανεχτούμε καμία περαιτέρω καθυστέρηση του ελέγχου που θα διακυβεύσει τη νέα πορεία και θα σημαίνει «συγκάλυψη», κάτι που δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε.
2. Διαφάνεια και συμμετοχική δημοτική δημοκρατία σε κάθε επίπεδο προγραμματισμού και υλοποίησης της δημοτικής πολιτικής. Έργα- προμήθειες - υπηρεσίες με νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, με διαπαραταξιακή ευθύνη και τεχνοκρατική αυτοτέλεια. Σύνταξη ισοσκελισμένου κοινωνικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος εναρμονισμένου πλήρως στις κοινωνικές ανάγκες. Της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου θα προηγηθούν διαδικασίες πλήρους διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες, δεσμευόμενοι στην υλοποίηση των κατευθύνσεων των προτάσεων της διαβούλευσης σε ποσοστό 50% τον πρώτο χρόνο.
3. Ανταποδοτικότητα για όλους τους δημότες. Κάθε ευρώ που δαπανά ο Δήμος και κάθε ευρώ που συνεισφέρει ο δημότης θα πρέπει να αποδίδεται πολλαπλάσια προς τους δημότες με μετρήσιμους δείκτες.
4. Δημοτική Διαύγεια. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ο δημότης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την οικονομική θέση και την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Αναλυτικά να γνωρίζει «το δρόμο του κάθε ευρώ» με αναλυτικό δυναμικό τεχνολογικά τρόπο για κάθε έργο, προμήθεια, υπηρεσία, μισθοδοσία, κατάθεση δημοτικού χρήματος στις τράπεζες και με τι όρους. Να ξέρει τι πληρώνει και τι λαμβάνει ανταποδοτικά. Να ελέγχεται δυναμικά η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.
5. Διεκδίκηση πόρων αλλά και εξεύρεση νέων πόρων, μέσα από αυτενέργεια και πλήρη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοιμασμένοι για τη νέα διαχειριστική περίοδο 2014-2020(ΣΕΣ).
6. Χρηστή νόμιμη διαχείριση. Η νέα φιλοσοφία, στα πλαίσια της διαφάνειας, της νομιμότητας και της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας πέραν των άλλων, χαρακτηριστικά θα εφαρμόζει όσα σήμερα ο Δήμος δεν εφαρμόζει και τα οποία τηρεί ακόμα και το μπακάλικο της γειτονιάς. Συγκεκριμένα:
- Κλείσιμο Ταμείου κάθε μέρα. Σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να ελέγχεται η συμφωνία του χρηματικού αποθέματος με το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού «ταμείο» της ίδιας μέρας.
-Εξόφληση του συνόλου των χρηματικών ενταλμάτων μόνο με τη χρήση τραπεζικών λογαριασμών, με επιταγές ή με κατάθεση απευθείας στο λογαριασμό του δικαιούχου και όχι με μετρητά.
- Υπογραφή των επιταγών από δύο πρόσωπα. Του εντεταλμένου αρμόδιου αντιδημάρχου και του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα του Ταμείου.
- Όχι ένας «ελέγχων και ελεγχόμενος» αλλά διαφορετικοί υπάλληλοι θα εκτελούν διακριτές οικονομικές λειτουργίες. Άλλος θα εκδίδει επιταγές και άλλος θα τις καταχωρεί στα λογιστικά βιβλία. Άλλος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του ταμείου και άλλος θα απασχολείται σε λογιστικές εργασίες ενημέρωσης των λογαριασμών του ταμείου και των αντιμεταβαλομένων με το ταμείο λογαριασμών.
- Πλήρης και ορθή λογιστική παρακολούθηση των εισπράξεων και των εξοφλήσεων με τη χρήση επιταγών από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
- Όχι ελλείμματα, «τρύπες», με ασυμφωνία του εμπορικού κυκλώματος των απαιτήσεων με τη γενική λογιστική αλλά και σε κάθε επίπεδο.
- Τήρηση βιβλίου αποθήκης για καλύτερη και ασφαλέστερη παρακολούθηση των αποθεμάτων, με αναλυτικές καρτέλες ποσότητας, αξίας, χρόνου εισαγωγής και εξαγωγής.
- Συμφωνίες των λογαριασμών καταθέσεων στις τράπεζες σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο με τον υπεύθυνο αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα όσο και με επιβεβαιωτικές επιστολές των ίδιων των τραπεζών για το υπόλοιπο λογαριασμού.
- Λειτουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου».
Απόδοση ευθυνών
Με δέσμευσή του για αναζήτηση και επιμερισμό ευθυνών, εφόσον προκύψουν και εάν κερδίσει τις εκλογές, ολοκληρώνει τις δηλώσεις του για τα οικονομικά του Δήμου ο Ντ. Διαμάντος: «Κανένας δεν θέλει η πόλη του ή η δημοτική του αρχή να κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Πολύ περισσότερο εμείς που φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε τη πόλη και τους δημότες. Δυστυχώς, η επιδεικνυόμενη ανοχή και η συνενοχή με την «συνωμοσία της σιωπής», μας υποχρεώνουν να απαιτήσουμε απαντήσεις και την αλήθεια. Και οι ευθύνες, εάν υπάρχουν, να αποδοθούν μόνο στους υπεύθυνους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass