Γ. ΚΩΤΣΟΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»: ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ZHΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ

Εθνική υπόθεση η σωτηρία της χώρας

* Πρότυπο λειτουργίας και διαχείρισης η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 27 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Από μεγάλη οργή και απογοήτευση διακατέχονται οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας για την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των Ο.Τ.Α. και μάλιστα με επείγουσα έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης!

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, σε μια συνέντευξη «ποταμό» που έδωσε στην «ΕτΔ» εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην κυβερνητική Πράξη και ειδικά στον τρόπο επιβολής της, χαρακτηρίζοντάς τη «μονομερή ενέργεια που πλήττει βάναυσα και ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»! Διατυπώνει δε το εύλογο ερώτημα... «η στόχευσή της έπρεπε να είναι προς την Αυτοδιοίκηση, ή προς αυτούς που βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού για ασφάλεια;»

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Ισχυρό σοκ και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους δημάρχους η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι η Π.Ν.Π. παρέχει ευχέρεια εκταμίευσης χρημάτων και ότι η περίοδος εφαρμογής της δεν ξεπερνά το δίμηνο... Εσείς τι λέτε γι’ αυτά;

- Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών, συνιστά μονομερή ενέργεια που πλήττει βάναυσα και ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας μιλάμε για πλήρη απαξίωση, έως και κατάργηση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η απαξιωτική άποψη των κεντρικών κυβερνήσεων απέναντι σ’ ένα δομικό πυλώνα της δημοκρατίας και του κράτους μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ορατό ακόμη και στον πλέον αδαή, πως η κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη πολιτικά ενέργεια, κάτω από το βάρος της αδυναμίας της να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για καταβολή μισθών, συντάξεων και δόσεων προς τους δανειστές. Άρα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει στην Αυτοδιοίκηση πως τα χρήματά της θα είναι διαθέσιμα και θα της επιστραφούν μετά από ένα δίμηνο, ή τρίμηνο, ή άλλο διάστημα, ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση δεν πετύχει συμφωνία με τους δανειστές της! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως στην Π.Ν.Π. δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τη δέσμευση των αποθεματικών των Δήμων, παρά μόνο η προφορική και ασαφής τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού...

ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

* Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της Π.Ν.Π. στους Δήμους της Θεσσαλίας;

- Η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων επί της ουσίας θα τους οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και αναστολή του μεγαλύτερου, αν όχι του συνόλου του πλαισίου δράσης των! Παράλληλα δημιουργεί ένα τεράστιο κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης όλων εκείνων που συνδιαλέγονται με τους Δήμους, καθώς είναι αβέβαιο αν θα υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης των υπηρεσιών και των προμηθειών που τους παρέχουν. Ουσιαστικά αναμένεται στάση πληρωμών των Δήμων κυρίως αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει αυτά τα αποθεματικά για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και δεν έχει πετύχει συμφωνία με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το ΔΝΤ.

* Συμμερίζεστε την ιδιαίτερη ανάγκη λήψης αυτού του μέτρου, που προβάλλει η κυβέρνηση, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές της χώρας;

- Είναι προφανές πως υπάρχει τεράστια δυσκολία από την κυβέρνηση να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. Είναι επίσης γεγονός ότι η κρίση δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και ασυγκίνητο. Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, απαιτεί συνεργασία και σύμπνοια όλων μας. Αυτές τις ώρες οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και να ενδυναμώνουν την καχυποψία και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Θεωρώ πως αν η κυβέρνηση με παρρησία και ειλικρίνεια, αλλά κυρίως με σεβασμό και εμπιστοσύνη προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης, απευθυνόταν σ’ αυτούς και ζητούσε τη βοήθειά τους, κανείς δήμαρχος, ή περιφερειάρχης δεν θα είχε το πολιτικό και ηθικό ανάστημα να αρνηθεί να βοηθήσει σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Πιστεύω πως αν η κυβέρνηση πάρει πίσω την Π.Ν.Π. και απευθυνθεί στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, θεσμικά και με ειλικρίνεια ζητήσει τη βοήθεια της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της διαπραγμάτευσης, όλοι θα σπεύσουμε να βοηθήσουμε με το παραπάνω, διότι η σωτηρία της πατρίδας μας είναι εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους.

* Πώς προτίθεστε να αντιδράσετε ως ΠΕΔ Θεσσαλίας στην κυβερνητική απόφαση;

- Συντασσόμαστε πλήρως με την απόφαση της ΚΕΔΕ όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη ψήφισμα που εκδόθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τρίτης 21 Απριλίου σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

* Πιστεύετε ότι αυτή η ενέργεια – πέραν του κατεπείγοντος χαρακτήρα που της προσδίδεται – υποκρύπτει προθέσεις για βαθύτατες πολιτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και τη διαχείριση των οικονομικών της; Θυμίζω πως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης ήδη έχει εξαγγείλει τροποποίηση, αν όχι κατάργηση του «Καλλικράτη»!

- Όπως ανέφερα και παραπάνω, θεωρώ πως αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης υπαγορεύτηκε υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης των δημοσιονομικών δεδομένων που δεν της επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως μέχρι την τελική διαπραγμάτευση του Ιουνίου με τους Θεσμούς. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεσμεύει τα διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης ώστε να εξασφαλίσει ρευστότητα η ίδια για το αμέσως κρίσιμο χρονικό διάστημα, παίρνοντας ανάσα και κερδίζοντας χρόνο, προκειμένου να αντέξει την πίεση των δανειστών ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης του Ιουνίου. Όμως οφείλω να ξεκαθαρίσω πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπαγορεύεται από τη διαχρονική πατερναλιστική αντίληψη που είχαν οι κεντρικές κυβερνήσεις απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. Εκτίμησή μου είναι πως η κυβέρνηση προχώρησε στην Π.Ν.Π. υπό το μεγάλο άγχος των άδειων ταμείων, αλλά και της έντονης πίεσης που νιώθει ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της. Ελπίζω και εύχομαι η κυβέρνηση να μην έχει αυτή την αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η όποια μεταρρύθμιση προωθήσει στο μέλλον, να προασπίζει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της Τ.Α και απαραιτήτως να τη θωρακίζει τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η Π.Ε.Δ.

* Πέρασε ένα εξάμηνο από την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας... Σε ποια κατάσταση βρήκατε την Ένωση; Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους δημάρχους της περιφέρειάς μας και ποιες θα είναι οι κύριες κατευθύνσεις της νέας Διοίκησης;

- Το ευχάριστο είναι πως η ΠΕΔ Θεσσαλίας αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και διαχείρισης για όλες τις ΠΕΔ της χώρας μας. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει άριστη συνεργασία και σύμπνοια όλων των μελών και των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και κυρίως έχουμε πετύχει να λειτουργεί σε άριστο βαθμό η Περιφερειακή και Αυτοδιοικητική Συνείδηση. Είναι σαφές πως ο κάθε συνάδελφος έχει τις δικές του πολιτικές και αυτοδιοικητικές απόψεις οι οποίες και εκφράζονται στις συνεδριάσεις μας... Όμως εκείνο που κυριαρχεί είναι η σύγκλιση και η συνεννόηση με στόχο την επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είτε στους Δήμους μας είτε στην ΠΕΔ. Κοινός στόχος όλων μας είναι να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τον κορυφαίο πολιτικό ρόλο της ΠΕΔ στη Θεσσαλία, μέσα από προτάσεις, δράσεις, διεκδικήσεις και ενέργειες που θα προωθούν ζητήματα τόσο της Αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών της περιφέρειάς μας, πάντα σε διαρκή συνεργασία μ’ όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς(Περιφέρεια, κόμματα, βουλευτές, επιμελητήρια, συλλόγους κ.λ.π.). Επιδίωξή μας είναι να σταθούμε στο πλευρό όλων των αυτοδιοικητικών και των επιχειρησιακών στελεχών των Δήμων, στηρίζοντάς τους τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να φανούμε χρήσιμοι στην τοπική μας κοινωνία και στους συμπολίτες που μας εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση των Δήμων και της ΠΕΔ. Δεν είναι τυχαία η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να αποκεντρώνουμε τις συνεδριάσεις μας ανά τρίμηνο, κάθε φορά σ’ ένα διαφορετικό Δήμο σε κοινή συνεδρίαση με το τοπικό δημοτικό συμβούλιο. Θέλουμε μέσα απ’ αυτή την ενέργειά μας να εμπεδώσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την περιφερειακή συνείδηση και κυρίως να δώσουμε το μήνυμα της περιφερειακής διάστασης του οργάνου μας, αναδεικνύοντας επί τόπου κάθε φορά και τα επιμέρους ζητήματα των Δήμων και των πολιτών της περιφέρειάς μας.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να επισημάνω ότι η Τ. Α. ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, συνδιαλέγεται καθημερινά με τις τοπικές κοινωνίες, αφουγκράζεται τα προβλήματά τους, στηρίζει τους αδύναμους δημότες, τους ηλικιωμένους, τις ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας, μέσα από τις δομές της, χωρίς να εισπράττει τους αντίστοιχους πόρους από την κεντρική διοίκηση του κράτους. Σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρ’ όλα τα οικονομικά της προβλήματα, στηρίζει καθημερινώς και επί της ουσίας τους δημότες, εξαντλώντας τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα το ερώτημα... Άραγε η Π.Ν.Π. έπρεπε να έχει στόχο την Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄βαθμού, ή θα έπρεπε να στοχεύει προς εκείνους που προβληματίζονται πού θα τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους και τελικά επιλέγουν τις τράπεζες του εξωτερικού για μεγαλύτερη ασφάλεια!

 

Σημ.: Η συνέντευξη είχε δοθεί πριν τη συνάντηση του Σαββάτου του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass