ΡΕΦΕΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Καλοκαιρινές διακοπές αλλά και «διακο-ποιες;»

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2016 11:50

Μπήκε ο Ιούλιος, ο υδράργυρος στα ύψη, ο χειμώνας που πέρασε δύσκολος και το μόνο που σκέφτεται ο Λαρισαίος είναι οι διακοπές. Και στους περισσότερους προκύπτει «διακο-ποιες;».

Μείωση του χρόνου διακοπών της ελληνικής οικογένειας διαπιστώνει το ΙΝΚΑ σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα. Οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, και αν θα κάνουν θα μειώσουν τον χρόνο τους και θα φροντίσουν να περιορίσουν τα έξοδά τους.

Οι Λαρισαίοι, μπορεί να ετοιμάζουν ταξίδι αλλά δεν θα είναι «μοναχά για πάρτη τους», καθώς τα έξοδα είναι πολλά και τα καύσιμα, τα εισιτήρια, τα ναύλα, η διαμονή, η διατροφή ακόμα περισσότερα. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν διακοπές αλλά με μέτρο, με υπολογισμούς και κατά κανόνα πια με παρέα με στόχο και το μοίρασμα στα έξοδα.

Το 80% δηλώνει ότι δεν προγραμματίζει ούτε πιστεύει ότι τελικά θα πραγματοποιήσει διακοπές και οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. «Είμαστε τετραμελής οικογένεια, τα παιδιά είναι μεγάλα και το να ταξιδέψουμε με αυτοκίνητο και καράβι τα έξοδα είναι πάρα πολλά ειδικά αν πρέπει να πάμε στον Πειραιά», δηλώνει η Δάφνη. «Αλλάξαμε προορισμό και σκεφτήκαμε να πάμε Σποράδες. Όμως, ένα αυτοκίνητο και τέσσερα άτομα είναι περίπου 400 ευρώ στα εισιτήρια, αν προσθέσουμε και τη διαμονή χρειαζόμαστε περισσότερα από 1500 ευρώ για πέντε ημέρες στην Αλόννησο. Κι αφού τα ακτοπλοϊκά είναι ακριβά και φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε μήπως θα ήταν πιο οικονομικά αν πηγαίναμε στο εξωτερικό».

Στους λόγους που κρατούν τους Λαρισαίους στην πόλη είναι και τα υψηλά εκκαθαριστικά σημειώματα. «Όταν καλείσαι να πληρώσεις στην εφορία 200 και 400 ευρώ με πρώτη δόση τέλος Ιουλίου, από τις 31 Αυγούστου τον ΕΝΦΙΑ και ζεις μόνη σου με ένα παιδί με τι να πας διακοπές», αναρωτιέται η Μάγδα, ενώ προνομιούχα χαρακτηρίζει την περίπτωσή του ο Βαγγέλης καθώς διαθέτει εξοχικό «δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές. Οι Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος, θα κάνουν περατζάδα».

Ο τόπος καταγωγής και τα σπίτια φίλων κερδίζουν έδαφος, αφού εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι περισσότεροι, ο Αλέξης ιδιοκτήτης καταστήματος λέει πως «τα τελευταία καλοκαίρια έχουμε πάψει να κάνουμε πολυήμερες διακοπές. Τριήμερα και καμιά Κυριακή για μπάνιο στο Πήλιο, έτσι για την αλλαγή». Τα χρήματα αρκούν είτε για τα ναύλα, είτε για τη διαμονή. Και για τα δύο δεν γίνεται. Οπότε οι περισσότεροι λειτουργούν συνδυαστικά. Αν κάποιος από την παρέα διαθέτει το εξοχικό ο άλλος θα βάλει τις βενζίνες για να μεταβούν σε αυτό, αν κάποιος έχει το σκάφος οι άλλοι θα βάλουν ρεφενέ τα χρήματα για τα καύσιμα. Τις διακοπές με σκάφος επιλέγει και η Αλίκη «το κόστος των διακοπών σε ένα νησί με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά είναι το ίδιο με το να νοικιάσει κάποιος ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και να δει περιοχές στις οποίες φθάνει μόνο από τη θάλασσα και φυσικά δεν μένει σε ένα μόνο νησί».

Επίσης, είναι και εκείνοι που ψάχνουν τις προσφορές. Η Κατερίνα επέλεξε αυτό το καλοκαίρι να κάνει διακοπές για πέντε ημέρες στην Ικαρία, «θα πάω διακοπές γιατί είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία και συγχρόνως επειδή βρήκα διάφορες προσφορές, τις συνδύασα και έτσι μου βγαίνει οικονομικά το ταξίδι». Τις συνήθειές της έχει αλλάξει τα τελευταία καλοκαίρια και η πενταμελής οικογένεια του Ορέστη «στο εξοχικό θα κάνουμε διακοπές φέτος γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για κάπου αλλού. Μάλιστα τελευταία προκειμένου να περιορίσουμε τα έξοδα δεν επιλέγουμε κάποιο beach bar για να κάνουμε το μπάνιο μας αλλά ομπρέλες και γεμάτο ψυγείο παραλίας από το σπίτι».

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ

Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των Λαρισαίων, είτε δεν θα κάνει διακοπές, είτε θα βολευτεί με τριήμερες αποδράσεις και στριμωγμένα μεσημέρια στο εξοχικό με παππούδες, γιαγιάδες και μωρά στον μαγευτικό Αγιόκαμπο, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για... κρουαζιέρα στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με την Έφη Οικονόμου του Efilial Travel «τα ποσοστά των Λαρισαίων που επιλέγουν τα μεγάλα ταξιδιωτικά πακέτα δεν έχουν σημειώσει κάποια μεταβολή. Παραμένουν στα ίδια ποσοστά». Αυτό το εξηγεί λέγοντας ότι «για να κάνει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι πρέπει να είναι ταξιδιώτης, να το έχει σχεδιάσει, να το έχει οργανώσει, να το συνηθίζει να κάνει τέτοια ταξίδια οπότε δεν τα σταματά. Έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Από την άλλη πλευρά είναι και αυτοί που έχουν σκοπό ζωής ένα ταξίδι για παράδειγμα στην Κίνα. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση έχει κάνει τις οικονομίες του και έχει συγκεντρώσει τα χρήματα για να κάνει αυτό το ταξίδι».

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του ταξιδιωτικού γραφείου, «πλέον για αυτά τα ταξίδια ξεκινά η διοργάνωσή τους αρκετό καιρό νωρίτερα. Για παράδειγμα αυτό το διάστημα διοργανώνουμε για τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 κρουαζιέρα στον Ινδικό Ωκεανό, πριν έναν μήνα ήμασταν στην Κίνα και τον Αύγουστο Λαρισαίοι θα κάνουν κρουαζιέρα στην Αλάσκα. Μάλιστα σε αυτή θα είναι και μικρά παιδιά μαζί. Διοργανώνοντας το ταξίδι νωρίτερα πετυχαίνεις καλύτερες τιμές. Μπορεί να παρατηρείται μια μείωση στη συχνότητα αλλά οι Λαρισαίοι που έκαναν ταξίδια συνεχίζουν και κάνουν».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass