Ταξιδεύοντας με την "ΕτΔ"

Στο Αθανασάκειο του Βόλου

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:09

Από τον Λεωνίδα Τζέκα

Αν βρεθείτε στον Βόλο επισκεφθείτε, εκτός από την παραλία και τα τσιπουράδικα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία του ελλαδικού χώρου. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο αιγυπτιώτης ομογενής Αλέξης Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Το κτίριο είναι νεοκλασικού ρυθμού και τα σχέδια εκπονήθηκαν από τους αρχιτέκτονες Ι. Π. Σκούταρη και Α. Αγγελίδη.

Τα πρώτα εκθέματα που στέγασε το μουσείο ήταν οι επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδος, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου.

Σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Πευκάκια την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, ο αρχαιολόγος Α.Σ. Αρβανιτόπουλος εντόπισε μυκηναϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους και έφερε στο φως τις γραπτές στήλες. Πρόκειται για επιτύμβια ανάγλυφα της ελληνιστικής περιόδου - πολύχρωμες εικόνες γραμμένες πάνω σε μάρμαρο - στις οποίες διασώζονται έντονα ίχνη χρώματος. Η απουσία παρόμοιων ευρημάτων καθιστά τις στήλες της Δημητριάδος πολύτιμες πηγές για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής.

Παράλληλα με τα πλούσια και ποικίλα εκθέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου παρουσιάζει ο τρόπος έκθεσης της αίθουσας των νεολιθικών αντικειμένων και της αίθουσας με τις αναπαραστάσεις των τάφων, που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πιο άμεση επαφή με τα αρχαία και να κατανοεί με ευκολία τη λειτουργία. Ενώ σε δύο αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο εφαρμόζει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές των σχολείων.

Το Μουσείο είναι δημοφιλής χώρος για επισκέψεις της περιοχής για πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ενήλικες αλλά και παιδιά, σπεύδουν να γνωρίσουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται τόσο στην παλιά όσο και στη νέα πτέρυγα, συμμετέχοντας παράλληλα στις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Το σύστημα αυτόματης ξενάγησης στα ελληνικά και στα αγγλικά που εγκαταστάθηκε στη νέα πτέρυγα, αλλά κυρίως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης «iMouse» στην παλαιά πτέρυγα που προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του Μουσείου του Βόλου, είναι ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία του. Σύμφωνα μάλιστα με την άποψη που διατυπώνουν οι επισκέπτες, καθίσταται ακόμη πιο συναρπαστική η γνωριμία με τα εκθέματα και τον χώρο.

Καλό ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας.

 

Αναλυτικό φωτορεπορτάζ στην έντυπη έκδοση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass