Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταξιδεύοντας με τον Μουντζούρη!

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2017 22:50

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από μας βρίσκουν καταφυγή στις παράλιες για να δροσιστούν και να γλιτώσουν από τον καύσωνα. Όμως αρκετοί προτιμούν τις εξορμήσεις στα βουνά.

Μια ενδιαφέρουσα λύση είναι ένα ταξίδι, για μονοήμερη εκδρομή, στο Πήλιο με τον «Μουντζούρη». Πρόκειται για το γνωστό σε όλους τρενάκι και μια διαδρομή με μεγάλη ιστορική αξία.

Το τρενάκι του Πηλίου ακολουθεί μια διαδρομή «παραδοσιακή» που γινόταν για πολλά χρόνια από τους Πηλιορείτες και έδινε ζωή στον τόπο. Κάνοντας έστω μια βόλτα με τον Μουντζούρη, μπορείς να ταξιδέψεις νοερά σε άλλες εποχές, τότε που το τρένο ήταν πολύ χρήσιμο για την περιοχή. Μετέφερε «πραμάτειες» και κόσμο στα χωριά που περνούσε. Το τρενάκι αυτό έχει συνδεθεί στενά με τη ζωή του λαού του Βόλου και ολόκληρου του Πηλίου. Έζησε μαζί τους τις χαρές και τις λύπες, μέσα σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, μέσα σε περιόδους ευτυχίας και δυστυχίας, μέσα σε περιόδους ελευθερίας και σκλαβιάς, μέσα σε περιόδους εθνικών εξορμήσεων για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Αυτό δε μετέφερε το 1911 τον Μέγα Ελευθέριο Βενιζέλο σε περιοδεία του από τον Βόλο στις Μηλιές όπου τον υποδέχονταν σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό οι κάτοικοι με ενθουσιασμό ως τον αναγεννητή της Ελλάδος.

Είναι πρωί και βρισκόμαστε, με την φωτογραφική μηχανή στο χέρι, στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων με το τρενάκι του Πηλίου να σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας μοναδικής περιπετειας. Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά, με τον «Μουντζούρη» να κυλά πάνω σε μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο – μόλις 60 εκατοστά.

Το τρενάκι του Πηλίου περνάει μέσα από τις μυθικές διαδρομές των Κενταύρων, αλλά και του δωδεκάθεου, αφού το Πήλιο αποτελούσε το βουνό των Κενταύρων και τη θερινή κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου.

Στις πυκνόφυτες δασώδεις πλαγιές του και συγκεκριμένα εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του τρένου, στις Μηλιές, τοποθετούν οι ερευνητές τον τόπο όπου έγινε ο γάμος του Πηλέα με τη Θέτιδα (γονείς του Αχιλλέα), αλλά και το σημείο όπου διαδραματίστηκε η ξακουστή κενταυρομαχία ανάμεσα στους Κενταύρους και τους Λαπίθες για χάρη της όμορφης Ιπποδάμειας.

Μέσα στη χαράδρα του Ταξιάρχη, όπου το τρενάκι στρίβει για να φτάσει στις Μηλιές, βρίσκεται η σπηλιά του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, δασκάλου του Αχιλλέα. Ο Χείρων, που ήταν ο θεραπευτής κένταυρος, είχε δωρίσει στους γονείς του Αχιλλέα το ακόντιο που χρησιμοποίησε αργότερα στον Τρωικό πόλεμο και θεράπευε τις πληγές που προκαλούσε.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο.

Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί, παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.

Οι επιβάτες, Έλληνες και ξένοι, μπορούν να απολαύσουν μια ονειρική θέα από την κορυφή του βουνού μέχρι την απεραντοσύνη της θάλασσας, μπορούν να σταθούν και να φωτογραφίσουν τις μοναδικές γέφυρες του ντε Κίρικο, τη λαξευτή πεντάτοξη, την ευθύγραμμη μεταλλική με την καμπύλη σιδηροτροχιά, μοναδική στην Ευρώπη.

Φωτορεπορτάζ: Λεωνίδας Τζέκας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα