ΣΕ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΖΩΗ

Καλοκαιρινή απόδραση στην Καρυά Ολύμπου

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2017 22:05
Το οροπέδιο Σκαμνιάς – Καρυάς και ψηλά ο Όλυμπος. Η φωτογραφία είναι από τα 1.100 μέτρα υψόμετρο Το οροπέδιο Σκαμνιάς – Καρυάς και ψηλά ο Όλυμπος. Η φωτογραφία είναι από τα 1.100 μέτρα υψόμετρο

Σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του Ολύμπου. Ο λόγος για την ιστορική Καρυά, το κεφαλοχώρι που ξεχωρίζει και δεσπόζει στην περιοχή σε υψόμετρο 890 μέτρων από την επιφάνεια της Θάλασσας.
Η Καρυά είναι ένα ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη απόδραση ή και για θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.
Ο επισκέπτης θα βρει ελάχιστα καταλύματα, αλλά αρκετές ταβέρνες για φαγητό, αλλά και καφέ και μπαρ για ποτό και νυχτερινή έξοδο.


Επίσης η Καρυά συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αυτό γιατί η παραθαλάσσια Λεπτοκαρυά απέχει με καλό και βατό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μόλις 24 χιλιόμετρα.
Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Τιτνατα, όπου κατά τις αρχαίες δοξασίες, ο Ζευς φυλάκισε τους Τιτάνες. Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, μέσω οδικού δικτύου, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στο ιερό όρος του Ολύμπου, όπως επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση με πεζοπορία.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΥΑ
Από τη Λάρισα η διαδρομή για την Καρυά είναι μοναδική και σύντομη χιλιομετρικά. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση από Λάρισα μέσω Αμπελώνα – Ροδιάς είναι λιγότερο από τα 50 χιλιόμετρα.
Περνώντας τον Αμπελώνα και φτάνοντας στη Ροδιά διανύουμε διαδρομή μέσα από το λιβάδι Τσακίρι – Γκουνταμάνι. Η κορυφή Γκουνταμάνι ή Γοδαμάν είναι η δεύτερη κορυφή του Κάτω Ολύμπου με 1.419 μέτρα υψόμετρο, μετά τη Μεταμόρφωση με υψόμετρο 1.588 μέτρα, απέναντι από την Καλλιπεύκη.
Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο γυρίζοντας πίσω το βλέμμα ατενίζεις τον κάμπο της Λάρισας και του Τυρνάβου, ενώ μπροστά σου βλέπεις χαμηλά το οροπέδιο της Σκαμνιάς – Καρυάς και πιο ψηλά, καθηλώνεσαι από το μεγαλείο του θεϊκού βουνού, του Ολύμπου. Η εικόνα μοναδική. Ο άνθρωπος του κάμπου μόλις σε μισή ώρα και κάτι βρίσκεται κάτω από τις τραχιές κορφές του Ολύμπου.
Σε πέντε λεπτά της ώρας διανύοντας έναν νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο η φιλόξενη Συκαμινέα, η Σκαμνιά όπως την έλεγαν παλιά.
Η Καρυά είναι μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Κεφαλοχώρι και δυναμικό χωριό με δυνατή τοπική οικονομία. Η πλατεία του χωρίου φιλόξενη με τον υπέρ αιωνόβιο πλάτανο να προσφέρει δροσιά και τις ταβέρνες ό,τι καλύτερο. Τα καφέ φιλοξενούν νέους και νέες από την περιοχή.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σταυροπηγιακό μοναστήρι της Παναγίας Κανάλων στη διαδρομή από Καρυά για Λεπτοκαρυά. Μετά τη μονή Κανάλων η θάλασσα του Θερμαϊκού στη Λεπτοκαρυά είναι ορατή. Σημαντικό και το γεγονός του μαγνητικού πεδίου όπου ενώ ο δρόμος είναι ανηφορικός το αυτοκίνητο ανεβαίνει μόνο του και το νερό που θα ρίξει κάποιος στον δρόμο αντί να πάει προς τα κάτω και αυτό ανηφορίζει.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass