Μαθητές της Νίκαιας σε Οχρίδα - Βελιγράδι

* Επέστρεψαν με εξαιρετικές εντυπώσεις από δύο ιστορικούς βαλκανικούς προορισμούς

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 15:34

Η Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου Νίκαιας πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στην Οχρίδα και το Βελιγράδι. Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ιστορικούς προορισμούς σχετικούς με την ελληνική ιστορία και παράδοση.

Στην Οχρίδα - αναφέρει σχετική ανακοίνωση των καθηγητών τους - μεγάλο εμπορικό κέντρο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Έλληνες είχαν αναπτύξει μια δραστήρια κοινότητα με πλούσιο πολιτισμό κάτι που και σήμερα γίνεται φανερό στους χριστιανικούς ναούς οι οποίοι δεσπόζουν στην πλαγιά μπροστά από τη γραφική λίμνη. Η επίσκεψη στα πιο σημαντικά αξιοθέατα όπως η Εκκλησία του Αγίου Κλήμεντα, το Αρχαίο Θέατρο Οχρίδας, το φρούριο του Σαμουήλ, σου προκαλούν δέος. Στη σύντομη παραμονή μας στην Οχρίδα πήραμε μια μικρή αλλά ουσιαστική γεύση της πόλης καθώς ήρθαμε σε επαφή με τους ντόπιους και με την τοπική κουζίνα .

Το Βελιγράδι όμως ήταν ο προορισμός που σου κόβει την ανάσα, όπως και οι κοντινές πόλεις Νόβισάντ και Νις τις οποίες επισκεφτήκαμε. Αν και υποτιμημένος ως προορισμός είχε τόσα πολλά να δεις που κυριολεκτικά δεν προλαβαίναμε να θαυμάζουμε: κτίρια , εκκλησίες , τους ποταμούς Δούναβη και Σάβα…

Επισκεφτήκαμε λοιπόν όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης: το Εθνικό Μουσείο και το γειτονικό Εθνικό Θέατρο, την Πλατεία Νίκολα Πάσιτς, την Τεράζιγιε, την Πλατεία των Φοιτητών, το Φρούριο Κάλεμεγκνταν, την Οδό Κνεζ Μιχαήλοβα, το Κοινοβούλιο, την Εκκλησία του Αγίου Σάββα και τα Παλιά Ανάκτορα. Αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση ήταν τα πολλά πάρκα, μνημεία, μουσεία, καφέ και εστιατόρια και καταστήματα και στις δυο όχθες του ποταμού Δούναβη τα οποία θαυμάσαμε και στη βαρκάδα μας στο ποτάμι και στην περιήγησή μας στην πόλη. Οι Σέρβοι, μέχρι και σήμερα, διατηρούν τα τραυματισμένα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ του 1999 κτίρια για να τους υπενθυμίζουν τους αγώνες τους για ανεξαρτησία .

Ανάμεσα στα πολλά μουσεία που λειτουργούν στο Βελιγράδι ξεχωρίζει το Μουσείο Νίκολα Τέσλα. Ιδρύθηκε το 1952, έχει τα προσωπικά αντικείμενα του Νίκολα Τέσλα, εφευρέτη από τον οποίο πήρε το όνομά της η μονάδα Τέσλα. Διαθέτει γύρω στα 160.000 πρωτότυπα έγγραφα και γύρω στα 5.700 άλλα προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ αυτών και την τεφροδόχο του.

Ο μαθητές άψογοι σε συμπεριφορά και σε διάθεση αφού πρόθυμα υπάκουαν στις υποδείξεις των συνοδών καθηγητών κ.κ. Γιώργου Ριζηνού, Σοφίας Τουλουμτσίδη και της Βασιλικής Θεοδώρου .

Τελικά πόσα καινούρια πράγματα μάθαμε , πόσο ανανεωμένοι επιστρέψαμε όλοι μας !!! και κυρίως οι μαθητές μας οι οποίοι έχουν ένα δύσκολο δρόμο να βαδίσουν , μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις σε λίγους μήνες ..

Ας είναι αυτό το ταξίδι αφορμή για πολλά-πολλά ταξίδια…..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass