Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Από τις διακοπές στις κάλπες...

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2015 7:48

Παρασκευή 26 Ιουνίου. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και όλα δείχνουν φυσιολογικά. Υπάρχει μια ανοιχτή τηλεόραση στο σαλόνι και στο προγραμματισμένο δελτίο ειδήσεων, ο παρουσιαστής ενημερώνει για τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

Μισή ώρα αργότερα εμφανίζεται στους δέκτες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και αναγγέλλει ότι την Κυριακή 5 Ιουλίου καλείται ο λαός να ψηφίσει σε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Έλληνες επί των προτάσεων των δανειστών.

Καταφεύγω στο διαδίκτυο και τα social media, αναζητώντας περισσότερη πληροφόρηση.

Εκεί που μέχρι πριν λίγα λεπτά παρατηρούσες δημοσιεύσεις φίλων για το πού και πότε θα πάνε διακοπές, τα αγαπημένα τους τραγούδια, κάποια ανέκδοτα και λοιπά σχόλια, όλα έχουν παγώσει. Στη θέση τους ένα κενό. Για πέντε λεπτά περίπου (μια αιωνιότητα για την ιντερνετική πληροφόρηση) δεν εμφανίζεται τίποτα. Οι σελίδες δεν ανανεώνονται, κανείς δεν κάνει αναρτήσεις, ουδείς σχολιάζει.

Για πέντε λεπτά.

Μετά, σαν ένα αόρατο χέρι έδωσε το σύνθημα και ακολουθεί κανονικός «βομβαρδισμός». Με χιλιάδες κοινοποιήσεις, σχόλια, φωνές να κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μεν και οι δε", βίντεο με σχόλια, σαρκαστικές φωτογραφίες και σχόλια από ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν δώσει το πολιτικό τους στίγμα δημοσίως.

Το μόνο που διαβάζεις είναι πολιτικού περιεχομένου. Όλοι συνωθούνται να πάρουν θέση, να πουν την άποψή τους, να τοποθετηθούν είτε υπέρ, είτε κατά.

Είναι κυρίως νέα παιδιά με τσακισμένα όνειρα, με ένα αβέβαιο μέλλον που συζητούν για το αύριο. Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει τι είχε συμβεί, ρωτούν, ζητούν εξηγήσεις και πληροφόρηση.

Αργότερα έρχονται και οι φωτογραφίες που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Είναι οι πρώτες ουρές στα ATM. Σύνθημα φυγής, εγκατάλειψης του υπολογιστή ή του τηλεφώνου, εξόδου προς την πλησιέστερη τράπεζα.

Υπήρχαν ψύχραιμοι, αλλά ήταν οι λιγότεροι. Ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ενώ περίμενε κανείς να κρατήσουν την ψυχραιμία τους δεν το έκαναν. Καθώς κυλούσε η ώρα τα πράγματα όλο και διογκώνονταν, μπλογκς και ιστοσελίδες έγραφαν, αναδημοσίευαν, συχνά πέρα από την πραγματικότητα...

Γιάννης Παπαθανασίου