Από τη Λάρισα στον κόσμο του... Μόρα - Μόρα

Ο ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΥΝΙΑΚΗΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΡΑΝΙΤΕΝΙΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 22:33 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Οκτ 2018 12:23

Του Κώστα Γκιάστα
Τι μπορεί να ψάχνει ένας μαθηματικός στη Μαδαγασκάρη; Κρεμασμένος επάνω σε γρανιτένιους βράχους ενόσω διανύει τη μέση ηλικία της ζωής του, σίγουρα δεν αναζητά μαθηματικούς τύπους…
Ο Χριστόφορος Κουνιάκης, δείχνει πράος άνθρωπος. Μειλίχιος και γαλήνιος. Με φωνή ίσα που ακούγεται. Διδάσκει σε παιδιά του 14ου Λυκείου. Αυτά στη μισή του ζωή.


Γιατί στην άλλη μισή του, σαν βρει λίγο χρόνο και μια χούφτα χρήματα, μεταμορφώνεται. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς αναρριχάται και μεταμορφώνεται. Χωρίς να φωνάζει κάνει… θόρυβο.

Πριν 3 χρόνια επέστρεψε από το Lotus Flower του Καναδά και είχε πει «τέλος οι αναβάσεις». Μα δεν το τήρησε. Βρήκε για παρέα τους Θανάση Παππά, Θανάση Μπακογιάννη, Νίκο Κόδρο και Δημήτρη Τιτόπουλο και πήρε τα βουνά. MADAGA 2
«Χρειαζόμουν δύο πράγματα για να ξαναφύγω. Την εσωτερική γαλήνη αλλά και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιθυμώ να σκαρφαλώσω μεγάλους τοίχους».
Η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά την πήρε. Και τα κατάφερε. Ταξίδεψε, ανέβηκε, επέστρεψε και μας τα περιγράφει.
«Φθάνοντας στη Μαδαγασκάρη, ανακαλύψαμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο του «Mora - mora» καθώς εκεί μας εξηγεί πως όλα πήγαιναν αργά και χωρίς να υπόκεινται σε οποιαδήποτε πίεση. MADAGA 4
«Έτσι περνάει ο καιρός σε αυτό το τεράστιο νησί» μολονότι η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, την κατατάσσει στην 14η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα και θεωρείται ένα από τα φτωχότερα μέρη στον κόσμο, με μέσο προσδόκιμο ζωής κάτι παραπάνω από 65 έτη. Ε, και;
«Περπατώντας απόλυτα χαλαροί, το άγχος του ευρωπαϊκού μας κόσμου μάς φαινόταν πολύ μακριά από τη ζωή μας». Αμέσως ένιωσαν χαλαροί και η κανονική τους ρουτίνα φάνταζε μίλια μακριά.
«Εξοικειωθήκαμε με τη ζέστη και ξεκινήσαμε να εξερευνούμε την περιοχή αναρρίχησης». Συνέλεξαν πληροφορίες και βρήκανε τον δρόμο τους «Από μακριά, ο βράχος φαινόταν θεαματικός και μόλις πλησιάσαμε, ενθουσιαστήκαμε - οι βράχοι έλαμπαν σε ένα χρυσό χρώμα και τεράστιες πλάκες δέσποζαν παντού».MADAGA 5
Μαδαγασκάρη λοιπόν. Η πρώην γαλλική αποικία που έχει δελεάσει μερικούς από τους καλύτερους αναρριχητές στον κόσμο για τους τεράστιους γρανιτένιους τοίχους του Tsaranoro. «Τα τεράστια γρανιτικά τοιχώματα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για αναρρίχηση περιπέτειας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα βράχια είναι αρκετά κοντά σε ένα μικροσκοπικό χωριό Antonaka, ένας απλός και μικρός οικισμός στην άγρια καρδιά της Μαδαγασκάρης» μας εξηγεί ο κ. Κουνιάκης.
Τοπίο εκπληκτικό σε περιοχή που είναι εθνικό πάρκο, με πολλά μονοπάτια πεζοπορίας.MADAGA 6
«Ο βράχος είναι εξαιρετικά συμπαγής, χωρίς σχισμές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί καμία φυσική προστασία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι διαδρομές να ασφαλίζονται μόνο με βύσματα, τα οποία όμως, δεν βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο».
Πάμε τώρα και σε ένα ερώτημα που ίσως έχετε πολλοί ενώ διαβάζετε το κείμενο. Πόσο στοιχίζει; Λοιπόν, υπολογίστε αεροπορικά από 850 ευρώ, συν βίζα 30 ευρώ, λεωφορείο 240 ευρώ, τουριστική κάρτα για 20 ημέρες 40 ευρώ και διαμονή σε αντίσκηνο με 120 ευρώ για 20 μέρες. Συνολικά περίπου 1.500 ευρώ.
Δύναμη στα πόδια και στα χέρια, καλή φυσική κατάσταση, καθαρό μυαλό και καλό ταξίδι...

 

Το ημερολόγιο του ταξιδιού

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/8 Αναχωρούμε από την Αθήνα με προορισμό την Ντόχα στο Κατάρ. Η πτήση διαρκεί 5,5 ώρες . Από εκεί άλλες πέντε ώρες πτήσης για το Ναϊρόμπι στην Κένυα.
ΤΡΙΤΗ 21/8 Φεύγουμε για την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, το Antananarivo ή Τανα. Η πτήση διαρκεί 3,5 ώρες. Κωμικοτραγικές συνθήκες στους σταθμούς λεωφορείων.STATHMOS
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/8 Αναχωρούμε οδικώς με βανάκι για την πόλη Fiaranantsoa, απόσταση 400 km. Η κατάσταση των δρόμων είναι τόσο άσχημη και χρειαζόμαστε 8,5 ώρες κουραστικού ταξιδιού για να φθάσουμε.
ΠΕΜΠΤΗ 23/8 Από την Fiaranantsoa ήλθαν να μας πάρουν από την κατασκήνωση (Camp Catta), όπου χρειαζόμαστε περίπου 3,5 ώρες για να φθάσουμε, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής είναι χωματόδρομος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/8/2018 Η πρώτη ημέρα αναρρίχησης στη Μαδαγασκάρη. Σχηματίζουμε δύο σχοινοσυντροφιές. Και οι δύο διαδρομές βρίσκονται στον τοίχο Lemur, που είναι στο αριστερό μέρος της ορθοπλαγιάς Tsanarono.
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/8 Με την προοπτική ότι τη Δευτέρα, θα επιχειρηθεί η ανάβαση της διαδρομής “Out of Africa”, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των αναρριχητικών υλικών στη βάση της διαδρομής. Εποπτεύουμε από κοντά τη διαδρομή.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/8/2018 Ημέρα ξεκούρασης στο Camp Catta. Επίσκεψη στο χωριό Antonaka.
ΔΕΥΤΕΡΑ 27/8/2018 Αναρριχηθήκαμε τη διαδρομή “Gus Nullard”, 350 μ., 10 σχοινιών, βαθμολογίας 5-6 (5b-6b), στο τοίχο Corombony.
ΤΡΙΤΗ 28/8/2018 Ημέρα χαλάρωσης στο Camp Catta.
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/8/2018 Δημιουργήθηκαν 3 σχοινοσυντροφιές, η καθεμία σε διαφορετική διαδρομή.
ΠΕΜΠΤΗ 30/8/2018 Αναχωρούμε με τελικό προορισμό τη Morondava, σκοπεύοντας να επισκεφθούμε το εθνικό πάρκο με τα δένδρα Baobab. Μετά από 8,5 ώρες κουραστικό ταξίδι στους δρόμους της Μαδαγασκάρης φτάνουμε στην πόλη Antsirabe, η οποία βρίσκεται περίπου στη μέση της απόστασης που θέλουμε να διανύσουμε. Εκεί διανυκτερεύουμε.

BAOBAP
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/8/2018 Αναχωρούμε και μετά από 8,5 ώρες δύσκολου ταξιδιού φτάνουμε στη Morondava, όπου τελικά φθάσαμε μετά από άλλες 8,5 ώρες κουραστικού ταξιδιού. Επιτέλους αντικρίζουμε τον ωκεανό.

OKEANOS
ΣΑΒΒΑΤΟ 01/9 Επίσκεψη στο εθνικό πάρκο με τα μοναδικά δένδρα Baobab.
ΚΥΡΙΑΚΗ 02/9 Βόλτα στα τουριστικά μαγαζιά.
ΔΕΥΤΕΡΑ 03/9 Από τη Morondava για το Antananarivo. Δύσκολη μέρα αφού μένουμε καθηλωμένοι 13 ώρες σε ένα βανάκι μέχρι να φθάσουμε.
ΤΡΙΤΗ 04/9 Αναχωρούμε για το Ναϊρόμπι της Κένυας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 05/9/2018 Από Ναϊρόμπι στην Ντόχα του Κατάρ και πίσω στην Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass