ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Καρυά – Καλλιπεύκη από το δάσος

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ «Ε»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 8:56
Μοναδικές εικόνες τα χρώματα των δένδρων να εναλλάσσονται στη βόρεια πλευρά του Κάτω Ολύμπου Μοναδικές εικόνες τα χρώματα των δένδρων να εναλλάσσονται στη βόρεια πλευρά του Κάτω Ολύμπου

 

Κείμενο - φωτ.: Κώστας Τσόλας

Συνεχίζουμε τις προτάσεις για διαδρομές στο νομό μας που για τους περισσότερους πολίτες, κυρίως της πόλης, είναι άγνωστες ή ακόμα και ξεχασμένες, που μπορούν να συνδυάσουν ακόμα βουνό και θάλασσα. Σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασής μας για διαδρομή ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κάτω Όλυμπο, σήμερα σας προτείνουμε μια διαδρομή μέσα από ένα κατάφυτο βουνό τον Κάτω ΄Ολυμπο, μέσα από ένα πυκνό δάσος από πεύκα ψηλότερα και οξυές και άλλα φυλλοβόλα δένδρα χαμηλότερα.

Πρόκειται για τη διαδρομή Καρυάς - Καλλιπεύκης μήκους 14 χιλιομέτρων.

Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας διαδρομή να υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις για τις διαδρομές αυτές είναι προσιτές στον απλό πολίτη όλων των ηλικιών. Οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, πολλοί μάλιστα από αυτούς πρόσφατα. Διαθέτουν σήμανση και διαγράμμιση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον επισκέπτη με το μεγαλύτερο ή το μικρότερο σε κυβισμό αυτοκίνητό του.

Με κέντρο πάντα τη Λάρισα για να διανύσει ο πολίτης τη συγκεκριμένη διαδρομή έχει δύο επιλογές. Επιλογές οι οποίες μπορούν να γίνουν και αντίστροφα ανάλογα με τη διάθεση της παρέας.

Ας επαναλάβουμε περιληπτικά τη διαδρομή προς Καρυά Ολύμπου μέσω Αμπελώνα: Φτάνοντας στη Ροδιά μέσω του λιβαδιού Τσακίρι Γκουνταμάνι – Σκαμνιά, μετά από 28 χιλιόμετρα και αφού περάσουμε τη Σκαμνιά βρισκόμαστε στην Καρυά. Συνεχίζοντας για Λεπτοκαρυά λίγο έξω από το χωριό η πινακίδα μας ενημερώνει και στρίβοντας δεξιά μετά από δέκα χιλιόμετρα θα φτάσουμε στην Καλλιπεύκη σε υψόμετρο 1.050. Στη μοναδική αυτή διαδρομή των δέκα χιλιομέτρων ο ταξιδιώτης θα συναντήσει αρχικά μέσα στο δάσος μικρά ξύλινα σπίτια – εξοχικά σε ρυθμό αλπικό, όπου για λίγο σε συνδυασμό με το τοπίο νιώθεις ότι είσαι κομμάτι μιας ζωγραφιάς των Άλπεων. Ανεβαίνοντας τη διαδρομή με στροφές πολύ βατές και νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο και ανεβαίνοντας σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.200 περίπου η σκιά του πεύκου γίνεται όλο και πιο πυκνή. Τα πεύκα με μεγάλο ύψος δίνουν άλλη αίσθηση στο τοπίο..

Συνεχίζοντας την ανηφόρα ώστε να βρεθεί ο επισκέπτης από τις βόρειες πλαγιές του Κάτω Ολύμπου στις νότιες όπου βρίσκεται και η Καλλιπεύκη, το δέος του μυθικού Ολύμπου, απέναντι, εξακολουθεί να κυριαρχεί ειδικά όταν τα σύννεφα «παίζουν» με τις κορυφές του. Η διαδρομή λόγω και της καλής βατότητας τους οδοστρώματος είναι σύντομη. Σε λίγα λεπτά κατηφορίζοντας, να και τα πρώτα σπίτια της Καλλιπεύκης.

Στη διασταύρωση δεξιά προς το χωριό στο ένα χιλιόμετρο και αριστερά προς Π. Παντελεήμονα και Πλαταμώνα. Αυτή είναι όμως μία άλλη διαδρομή την οποία θα διαβούμε μέσω της «Ε» στην επόμενη απόδρασή μας.

Φτάνοντας στην Καλλιπεύκη στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, στην πλατεία του χωριού πρωί, μεσημέρι και βράδυ υπάρχουν καταστήματα εστίασης όπου προσφέρουν τα πάντα και σε τιμές πολύ προσιτές. Μετά από μία διαδρομή τόσων χιλιομέτρων το παγωμένο νερό της βρύσης πίσω από την εκκλησία θα σας ξεκουράσει. Όπως μας ενημέρωσε ο εφημέριος του κεντρικού ναού των Αγίων Αποστόλων αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Μπλέτσας το χωριό διαθέτει ακόμα έντεκα παρεκκλήσια που αξίζει να δει ο επισκέπτης.

Στην περιοχή υπάρχει επίσης σύγχρονο ξενοδοχείο για εκείνους που θέλουν να επεκτείνουν την επίσκεψή τους και για δεύτερη ή περισσότερες ημέρες.

Από την Καλλιπεύκη η επιστροφή για τη Λάρισα είναι σύντομη μεν αλλά για λίγα χιλιόμετρα κατηφορίζοντας προς Γόννους έχει κάποιες στροφές οι οποίες όμως είναι βατές. Η διαδρομή Καλλιπεύκη - Γόννοι – Μακρυχώρι - Λάρισα είναι 50 χιλιόμετρα επίσης από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με διαγράμμιση και σήμανση.

Καλή διαδρομή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass