ΟΡΕΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ME ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ

Παίρνοντας τα βουνά κατακαλόκαιρο

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 2:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:56

Ποιες είναι οι λέξεις κλειδιά για το καλοκαίρι; Παραλία, άμμος, ομπρέλα, μαύρισμα, μαγιό. Με αυτές έχουμε συνδυάσει οι περισσότεροι την πιο όμορφη και ζεστή εποχή του χρόνου. Κι όμως. Υπάρχουν πολλοί που για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, προτιμούν όχι θάλασσες και ηλιοθεραπεία, αλλά βουνό, δροσιά και περιπάτους. Ευτυχώς, για εμάς τους Θεσσαλούς, στην περιοχή οι επιλογές για ορεινές αποδράσεις είναι πολλές και η μία καλύτερη από την άλλη.

- Στο βουνό των θεών: Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο, για πολλούς βάση των θερινών τους διακοπών, ως την κορυφή του Μύτικα, ο Όλυμπος προσφέρεται για κάθε είδους επισκέπτες. Από εκείνους που θέλουν απλώς κάνουν μια βόλτα ως τα Πριόνια για να κάνουν μια βουτιά στις κολυμπήθρες, δηλαδή τις φυσικές πισίνες που υπάρχουν εκεί, ή εκείνους που θέλουν να διασχίσουν ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ελλάδας, αυτό του Ενιπέα ως τους πολύ τολμηρούς, που δεν διστάζουν να ανέβουν στην κορυφή του βουνού των Θεών για να θαυμάσουν από ψηλά τη θέα ολόκληρης της Ελλάδας.

Κι εκτός αυτού η περιοχή του Ολύμπου αριθμεί δεκάδες όμορφα χωριά, που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είτε για ημερήσια εκδρομή, είτε για Σαββατοκύριακο. Στην Κρανιά και τη Ραψάνη, απολαμβάνετε περιπάτους μέσα στο δάσος, καφέ με θέα, νοστιμότατο φαγητό με φρέσκα κρέατα στις ταβέρνες, αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας τοπικό κρασί. Τουρίστες από κάθε μεριά της Ελλάδας, συρρέουν καλοκαίρι και χειμώνα στον μοναδικής ομορφιάς Παλαιό Παντελεήμονα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τόσο οι παλαιοί Πόροι όσο και η παλαιά Σκοτίνα.

- Στον όμορφο Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι: Κατάφυτος, γεμάτες κρυφές ομορφιές και γάργαρα νερά ο Κίσσαβος αποτελεί έναν – σχετικά – ανεξερεύνητο παράδεισο πολύ κοντά στην πόλη. Όπως και στην περίπτωση του Ολύμπου, οι επιλογές που έχει ο επισκέπτης στον Κίσσαβο είναι πολλές. Τα ιστορικά Αμπελάκια αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ενώ η Σπηλιά φιλοξενεί τους φίλους του βουνού και τους πεζοπόρους. Η όμορφη Καρίτσα δεσπόζει πάνω από τις υπέροχες παραλίες του νομού Λάρισας, αλλά αποτελεί και την αφετηρία για μια εξόρμηση στο μοναδικού κάλλους φαράγγι της Καλυψώς. Το φαράγγι μπορείτε να το εξερευνήσετε είτε με εκπαιδευμένους οδηγούς, από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε σε κάποια σημεία που είναι προσβάσιμα και μόνοι σας. Συνεχίζοντας προς τα νότια, η Μελιβοία, και η Άνω Σωτηρίτσα αποτελούν δύο ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις, ενώ στο Μεταξοχώρι, την Ανατολή και το Μεγαλόβρυσο μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής και τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια, όπως επίσης και να δοκιμάσει τις τοπικές νοστιμιές. Όσο για το Μαυροβούνι, διατηρεί την άγρια ομορφιά του και παραμένει ακόμη σχετικά παρθένο. Και εδώ υπάρχουν χωριά, όπως η γραφική Σκήτη αλλά και το Σκλήθρο, που αξίζει να επισκεφθείτε αν θέλετε να καταλάβετε πώς είναι η πραγματική χαλάρωση σε ορεινό μέρος. Αμφότερα, διαθέτουν υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

- Λίμνη Πλαστήρα: Ορεινή όαση: Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ένα ονειρεμένο προορισμό, όχι μόνο για τις χειμερινές αλλά και για τις καλοκαιρινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, αφού συνδυάζει την ομορφιά του βουνού με το υδάτινο στοιχείο, έτσι ώστε και τα μπάνια σας να κάνετε και την απαραίτητη ηλιοθεραπεία. Λειτουργούν δυο οργανωμένες πλαζ. Η πρώτη βρίσκεται στα Καλύβια Πεζούλας, από όπου παίρνει και το όνομά της. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά αλλά και να επιδοθεί σε διάφορες δραστηριότητες, όπως μια βόλτα με κανό. Η πλαζ δεν διαθέτει ομπρέλες ή ξαπλώστρες για αυτό θα πρέπει να μεριμνήσετε κατάλληλα. Ακριβώς απέναντι, στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η πλαζ Λαμπερού σε μια περιοχή που κυριολεκτικά πνίγεται στο πράσινο. Η πλαζ είναι απόλυτα οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ στο ξύλινο ταβερνάκι μπορείτε να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ, παγωτά και ό,τι ακόμη επιθυμείτε. Και εδώ η κολύμβηση είναι 100% ασφαλής και εκτός από το μπάνιο σας μπορείτε να επιδοθείτε σε ψάρεμα, να κάνετε μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο, κανόε- καγιάκ αλλά και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Ο καταπράσινος περιβάλλων χώρος, είναι ένας μικρός παράδεισος για μεγάλους και μικρούς.

- Με θέα τον Παγασητικό και το Αιγαίο: Περισσότερα από 20 ορεινά χωριά αριθμεί το Πήλιο, που συνδυάζει με τον πιο υπέροχο τρόπο τη δροσιά του βουνού με το μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά. Λιθόστρωτες πλατείες, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, παραδοσιακές κατοικίες συνθέτουν ένα σκηνικό, που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Τα μεγαλύτερα, πιο γνωστά, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον είναι η Μακρινίτσα, η Πορταριά, τα Χάνια, η Άλλη Μεριά, ο Άγιος Λαυρέντιος, τα Πλατανίδια, η Άνω και Κάτω Γατζέα, οι Μηλιές, οι Αφέτες, η Αργαλαστή, ο Λαύκος, το Τρίκερι, το Κεραμίδι, η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα, οι Πινακάτες, το Νεοχώρι και η Ζαγορά. Χτισμένα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού των Κενταύρων, το καθένα από αυτά προσφέρει στον ταξιδιώτη ξεχωριστές εμπειρίες, και πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Μείνετε σε κάποιο από αυτά και απολαύστε το μπάνιο σας στις δεκάδες παραλίες, στους ήσυχους κολπίσκους του Παγασητικού κόλπου, είτε στις πιο άγριες αμμουδιές του Αιγαίου.

Παναγιώτα Φούντα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass